Βερναρδάκης: «Ναι» στη διεύρυνση των συμμαχιών - «Όχι» στην αντικατάσταση των ΑΝΕΛ
Eπί όλων των ζητημάτων της επικαιρότητας – και όχι μόνο – τοποθετείται ο υπουργός Επικρατείας και Συντονιστής του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece.
Σαφής, άτεγκτη και δυναμική θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξυγιάνει το χώρο του ποδοσφαίρου. Ο κ. Βερναρδάκης εντοπίζει το πρόβλημα όχι μόνο στα ποδοσφαιρικά και διαιτητικά κριτήρια αλλά και στην οικονομική δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή στον τρόπο που αυτό χρησιμοποιείται από πολλούς παράγοντες για άλλους λόγους. Κατά τον υπουργό, αυτός ο ομφάλιος λώρος πρέπει να σπάσει μέσω θεσμικών και πολιτικών εργαλείων. Ο κ. Βερναρδάκης επέμεινε πως το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξαναρχίσει, εάν δεν υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο και μια σαφής συμφωνία μεταξύ όλων εμπλεκομένων φορέων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μείνουν οι ελληνικές ομάδες έξω από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Έλληνες στρατιωτικοί και ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Ατύχημα» χαρακτηρίζει το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο ο κ. Βερναρδάκης ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη. Ο υπουργός υποστηρίζει πως τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν και ενδεχομένως να ξανασυμβούν. Ο υπουργός καταλόγισε διγλωσσία στον κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τη Βουλή ζητούσε επιτακτικά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ενώ από τις ΗΠΑ από όπου βρέθηκε, είπε πως πρόκειται για ένα περιστατικό ήσσονος σημασίας, το οποίο δεν πρέπει να μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.
Σχετικά με τη διαφορά ύφους μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή του Φώτη Κουβέλη σε σχέση με το περιστατικό, ο κ. Βερναρδάκης διαπιστώνει πως όντως υπάρχει, ωστόσο όπως υποστηρίζει δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές ή περίεργο και εξήγησε τη χρήση του όρου «ομηρία» από τον κ. Καμμένο, λέγοντας πως πρόκειται για μεταφορά που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να δώσει έμφαση σε αυτό που λέει.
Για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Επικρατείας διαπιστώνει διαφορά όχι μόνο στην ποιότητα του λόγου του Ερντογάν αλλά συνολικά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Βερναρδάκης εκτιμά πως το πρόβλημα του Ερντογάν δεν είναι τόσο η Ελλάδα όσο η ευρύτερη Δύση. Ο ίδιος θεωρεί πως δεν είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Τουρκίας, δεν αποκλείει όμως η χώρα μας να υποστεί τις συνέπειες μιας σκλήρυνσης της στάσης της Τουρκίας. Ο κ. Βερναρδάκης τονίζει πως με την Τουρκία θα πρέπει να επιλύσουμε τα ζητήματα μόνοι μας χωρίς να υπολογίζουμε στη βοήθεια ξένων παραγόντων, καθώς όπως λέει «η εποχή του ευχαριστούμε τους Αμερικανούς έχει παρέλθει, δεν υφίσταται αυτός ο παράγοντας».
Διαπραγμάτευση με τη FYROM
H πλευρά που επιθυμεί περισσότερο μια συμφωνία για την ονομασία, είναι αυτή την γειτονικής χώρας και όχι η Ελλάδα, υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας μετά την πολιτική κρίση στην οποία έχει εισέλθει η πΓΔΜ με αφορμή την άρνηση του Προέδρου Ιβάνοφ να υπογράψει το διάταγμα για διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.
Ο κ. Βερναρδάκης εκτιμά πως όσο υπάρχει ένας αξιόπιστος συνομιλητής οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται στα όρια που έχουμε θέσει ως χώρα. Δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes, με όλες τις δεσμεύσεις και εγγυήσεις που ζητά η Ελλάδα σε σχέση με τα αλυτρωτικά στοιχεία αλλά και ενδεχομένως και αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Novartis
H φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας που με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές-εταιρίες υπολογίζεται γύρω στα 85 δισ. ευρώ μέσω υπερτιμολόγησης, μαζί με τους εξοπλισμούς και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα είναι μια βασική εταιρία για τη διόγκωση του Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη.
Πρόκειται λοιπόν για ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο το οποίο θα συζητείται είτε προκύψουν αποδείξεις είτε όχι. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να ταυτοποιήσει, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, ποιοι ευθύνονται. Ο υπουργός επαναλαμβάνει πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών, ούτε όμως να καλύψει αυτή την υπόθεση.
Σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τον τέως πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα, ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως δεν γνωρίζει τη δικογραφία, ούτε έχει γνώση των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάτι παράνομο, στην περίπτωση του κ. Στουρνάρα, δηλαδή να έχει μια σύμβαση εργασίας με την Νovartis, προκύπτει ζήτημα αφού ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή είπε πως δεν είχε ποτέ επαφή με την εταιρία. Κατά συνέπεια, όπως υποστηρίζει, όσο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε σε σχέση με τις αποδείξεις, άλλο τόσο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε και με την υπερασπιστική γραμμή.
ΑΝΕΛ
Δεν τίθεται κανένα θέμα ρήξης ή λήξης της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή, υποστηρίζει ο κ. Βερναρδάκης. Αυτό το σενάριο, όπως λέει, ούτε έχει τεθεί, ούτε έχει συζητηθεί. Το θέμα της ονομασίας της FYROM είναι αυτό που ανέδειξε τη διαφορά προσέγγισης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται η συνοχή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με τους ΑΝΕΛ, είναι μέχρι αυτή τη στιγμή εξαιρετική. Ωστόσο, σχετικά με το τι θα προκύψει στο μέλλον, ο κ. Βερναρδάκης λέει πως είναι κάτι που δεν μπορεί να προδιαγράψει, ωστόσο όπως εκτιμά, δεν θα χρειαστεί να οδηγηθούν τα πράγματα σε ρήξη στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ιδεολογία.
Σχετικά με την προσπάθεια διεύρυνσης των κυβερνητικών συμμαχιών, ο υπουργός υποστηρίζει πως δεν σχετίζεται με τους ΑΝΕΛ και πως η κυβέρνηση λέει «ναι» στη διεύρυνση με άλλες δυνάμεις και «όχι» στην αντικατάστασή τους.
Επιπλέον, στο ερώτημα γιατί το άνοιγμα αυτό δεν γίνεται προς την κατεύθυνση του σοσιαλιστικού χώρου της Ελλάδας, ο υπουργός απαντά πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος από τη στιγμή που ο χώρος αυτός επιμένει να υπερασπίζεται νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.
Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και η άνοδος της ακροδεξιάς
Κοσμογονικές χαρακτηρίζει τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Ευρώπη, μετά το Brexit, με πολλές αλλαγές στα δεδομένα. Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές, πολλές φορές θέλοντας και μη. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα έγινε ένα πειραματόζωο άσκησης σκληρών πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας.
Η παρατεταμένη λιτότητα ήταν αυτή που οδήγησε στην άνοδο της άκρας δεξιάς και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε αυτό με την διατύπωση της ανάγκης να υπάρξει ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο με βαθιά κοινωνικές πολιτικές, σε αντίθετη κατεύθυνση από τις πολιτικές της λιτότητας.
Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο και έξοδος από την επιτροπεία
Για τη συνεχή παρακολούθηση όλων των ενεργειών, των δράσεων και των πολιτικών που έχουν αναπτυχθεί και έχουν ωριμάσει μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια, διαβεβαιώνει ο κ. Βερναρδάκης, μέσα από έναν μηχανισμό που έχει πάρει τη μορφή ενός πληροφοριακού συστήματος.
Με την αναπτυξιακή πολιτική, την αναδόμηση του κοινωνικού κράτους και τις συνταγματικές αλλαγές η χώρα θα προχωρήσει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο.
Ο υπουργός τονίζει πως η Ελλάδα θα επιτύχει μια καθαρή έξοδο, διευκρινίζει ωστόσο πως τα δημοσιονομικά όρια δεν είναι απεριόριστα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί με τη λογική των προσεκτικών βημάτων, για να μην ξαναγυρίσουμε στις συνθήκες που οδήγησαν σε χρεοκοπία την χώρα. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει να δίνει τα εξής μηνύματα που θα τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές: αναδιανομή του πλούτου, δικαιώματα των εργαζομένων και κοινωνικό κράτος.