Tα «καυτά μέτωπα» με Τουρκία και Σκόπια
Την ώρα που ο πολιτικός «πόλεμος» στο εσωτερικό της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται αισθητά.
Οι κυπριακές προσπάθειες να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της προκαλεί νευρικότητα στην Τουρκία η οποία επιχειρεί να εδραιώσει το ρόλο της στο Αιγαίο. Η Άγκυρα παρεμπόδισε το ερευνητικό πλοίο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ που πραγματοποιεί τις έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη ενώ η ΕΕ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ. Την αντίδραση της Ιταλίας προκάλεσε η επιθετική κίνηση της Τουρκίας, η οποία ζήτησε την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την ιταλική εταιρία Eni από το να προχωρήσει τις έρευνές της, στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα στα Ίμια στήθηκε άλλο ένα σκηνικό έντασης με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό.
O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, η οποία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού.
Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό, ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
Κατά την επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τον προβληματισμό της για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα την οποία αποδίδει στα δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά απάντησε με διάβημα και κλήθηκε ο Τούρκος πρεσβης στο ελληνικό ΥΠΕΞ όπου του επισημάνθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
H επιθετικότητα της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ΕΕ όσο και της αμερικανικής πλευράς.
Η Τουρκία βλέπει ότι οι σχέσεις με την αλβανική πλευρά ομαλοποιούνται αφού και μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ράμα στο Νταβός μένουν κάποιες λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την ΑΟΖ στα 12 μίλια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων από την ελληνική πλευρά στο Ιόνιο.
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ με τον Σίσι να προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην παραβιάσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Αίγυπτος με την Κύπρο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.
Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποτελεί κόκκινο πανί για τον Ερντογάν ο οποίος βλέπει ότι η αυτή η συμμαχία μπορεί να αποδειχτεί πολύ επωφελής για την ελληνική πλευρά.
Μαραθώνιες συνομιλίες για το Σκοπιανό
Συνάντηση των ΥΠΕΞ Αθήνας-Σκοπίων με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κοτζιάς επανάφερε κατά τη συνάντησή τους τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής πλευράς ως προς τις διαπραγματεύσεις, κυρίως αναφορικά με το Σύνταγμα της γείτονος χώρας και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.
Είναι σαφές πως η προσπάθεια της Ελλάδας για μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ειδικά στα Βαλκάνια και μια πιθανή λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μπορεί να φέρει τη χώρα σε μια εντελώς διαφορετική θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με την αναβάθμισή της σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή.