ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Νέος - ξαφνικός γύρος διαπραγματεύσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς

Σκοπιανό: Νέος - ξαφνικός γύρος διαπραγματεύσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μία ξαφνική τριμερής συνάντηση για το Σκοπιανό ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο σκοπιανός ομόλογός του, Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθούν σήμερα στη Βιέννη για συνομιλίες.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των τριών πλευρών, όπως είχαν προαναγγελθεί από τον Μ.Νίμιτς. Το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κοτζιάς επανάφερε τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής πλευράς ως προς τις διαπραγματεύσεις, κυρίως αναφορικά με το Σύνταγμα της γείτονος χώρας και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών στη Σόφια στις 15-16 Φεβρουαρίου στο περιθώριο της ανεπίσημης συνάντησης των επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών – μελών της ΕΕ και τον υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το περίγραμμα της διαπραγμάτευσης, η οποία όπως επισήμανε δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο όπως εξήγησε ο ίδιος «αυτό που καλείται μέσα από μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω».

Δηλαδή, σημείωσε, «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς περιστροφές και χωρίς υποχωρήσεις».

Σημείωσε ότι «η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή, προκειμένου η ονομασία να είναι όντως για όλες τις χρήσεις, δεν μπορεί να είναι μια η χρήση στο εξωτερικό και άλλη να είναι η ονομασία στο σύνταγμα. Αλλά βεβαίως προϋποθέτει και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού».

Η παρέμβαση Μπουτάρη που έχει σχολιαστεί

Την ίδια ώρα, έντονα σχόλια έχει προκαλέσει η νέα παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, έθεσε θέμα αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία και των ΚΤΕΛ.

«Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ;Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε», είπε συγκεκριμένα.