Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Στόχος της κυβέρνησης η οικοδόμηση εθνικής γραμμής για το Σκοπιανό
Το Σκοπιανό βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτικών και πολιτειακών φορέων για τη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα.
«Θέλω να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις σε κρίσιμα θέματα εθνικά που προσπαθούμε να επιλύσουμε και θέματα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο. Στο θέμα της Αλβανίας νομίζω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν οι δύο άντρες μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της πΓΔΜ», σημειώνοντας παράλληλα πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές αλλά όχι και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ «δεν είμαστε ακόμη εκεί», ωστόσο υπήρξε μια «προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα». «Νομίζω ότι είναι θετικό βήμα καλής θέλησης η αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας».
Με τη σειρά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση που του κάνει.
«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφέρθηκε δε, στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι «πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή».
Όπως τόνισε, επίσης, είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».