Τσίπρας: Όχι μόνο λύση του ονοματολογικού αλλά και στέρεες διμερείς σχέσεις
«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια». Αυτό τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός και μάλιστα «με εγγυήσεις».
«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχεσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός διήρκησε τρεις ώρες, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται ικανοποιημένες από την πρώτη αυτή συζήτηση σε πρωθυπουργικό επίπεδο –την πρώτη εδώ και επτά χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει πρώτα να βρεθούν λύση στο «σύνολο των ανοικτών θεμάτων».
Επισήμανε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση.
Κατέστησε δε, σαφές ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.
Και σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι δύο πλευρές «αγωνίζονται να φέρουν στο προσκήνιο» αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς και να βρουν λύση σε αυτά που τους χωρίζουν.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Ζάεφ: Αλλάζει το όνομα σε αεροδρόμιο και λεωφόρους
Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων αλλά και τις λεωφόρους.
«Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ.
Όπως είπε, η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της πΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Ζάεφ, όμως, είπε ότι ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της χώρας του θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.
Καταφτάνει ο Μάθιου Νίμιτς
Την ώρα που Τσίπρας και Ζάεφ συζητούσαν στο Νταβός, γνωστοποιήθηκε ότι ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς φτάνει στη «γειτονιά» μας στο τέλος του μήνα.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου. Την αμέσως επόμενη ημέρα θα αναχωρήσει για την πΓΔΜ, όπου και θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας την 1 Φεβρουαρίου.