Τσακαλώτος: Δεν έχετε δει τίποτα ακόμη!
To κυβερνητικό αφήγημα εξόδου της χώρας από καθεστώς μνημονίων ανέπτυξε στη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας με έμφαση προς τους βουλευτές: «you haven’t seen anything yet»!
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει –όπως είπε- ότι δεν έχουμε «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών» και σημείωσε πως έχει αρχίσει η ισορροπία.
«Το πολυνομοσχέδιο έχει ένα αφήγημα για το πώς θα βγούμε το 2018 από το μνημόνιο, έχει ήδη αρχίσει η ισορροπία, τι κάνουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι και τι κάνουμε για τις ανάγκες της κοινωνίας», επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία και απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε: «Κι όπως λένε στην Αμερική, you haven’t seen anything yet», ή «δεν έχετε δει τίποτα ακόμη».
Στην τοποθέτησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα προβλέπει την καθολική επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως είπε, και η ΑΑΔΕ θα διενεργεί πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο και «ό,τι γινόταν με φυσικό τρόπο θα γίνεται με ηλεκτρονικό».
Στα αρνητικά πάντως, κατατάσσει το άρθρο για την κήρυξη των απεργιών, λέγοντας πως δεν είναι ένα θεμιτό και θετικό μέτρο και κάτι που θα επέλεγε η κυβέρνηση. «Δεν πέρασε από το ΔΝΤ, το χάσαμε», ανέφερε. Κάλεσε πάντως, τους εργαζόμενους να ενεργοποιηθούν και να μετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις και τα συνδικάτα.
Ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων προς τις πολύτεκνες οικογένειες, λέγοντας: «Λέτε ότι έχουμε υπογεννητικότητα και πρέπει να υποστηριχθούν οι πολύτεκνοι. Όμως, είναι προφανές ότι η μεγάλη ανάγκη είναι να κάνει δεύτερο παιδί το ζευγάρι που έχει ένα. Οι οικογένειες με τρία παιδιά ή και παραπάνω είναι πολύ λιγότερες».
Στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του θεσμού της διαμεσολάβησης αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Έκανε λόγο για ρητορική φόβου και τρόπου εκ μέρους εκείνων που ισχυρίζονται ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης, θα επιβαρύνει τον πολίτη μέχρι και 1000 ευρώ και σημείωσε πως αυτά δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως είπε, η ελάχιστη αμοιβή για τον διαμεσολαβητή είναι 250 ευρώ και με βελτιωτική ρύθμιση που θα έρθει θα πέσει στα 170 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είπε ότι με το νέο σύστημα, εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια και ο έλεγχος όταν στο παρελθόν υπήρχαν φαινόμενα ελέγχου των πλειστηριασμών από τον υπόκοσμο. «Κάποιοι με τραμπουκισμούς και βία επιχειρούσαν να ελέγχουν τους πλειστηριασμούς και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται», υποστήριξε.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι χορηγούσαν χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο επιδόματα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, χωρίς να κάνουν τίποτα για τις 700.000 οικογένειες είναι με ένα ή δύο παιδιά. Χαρακτήρισε ακόμη, «ακατανόητη» την χθεσινή εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο της Έφης Αχτσιόγλου και επέμεινε ότι δεν περιορίζεται κανένα δικαίωμα στην απεργία.
Στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και στιγμές έντασης, όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, σχολίασε πως «από την πλατεία Συντάγματος που διαμαρτύρονταν ο κ. Τσακαλώτος με τον Βαρουφάκη μέχρι τη Βουλή που σήμερα φέρνει νέα μέτρα, είναι ένα τσιγάρο δρόμος».
Σχολιάζοντας τις διατάξεις για την κήρυξη απεργιών, επικαλέστηκε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατήγγειλε ως μνημονιακές τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε η τότε κυβέρνηση. «Μπορείτε να ενημερώσετε το οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού (σ.σ την κυρία Μπαζιάνα) που υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει ποτέ ψέματα» ανέφερε ο βουλευτής προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το πολυνομοσχέδιο είναι ένα μείγμα μνημονιακών δεσμεύσεων, αριστερών ιδεοληψιών και οδυνηρών διαψεύσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες, στις οποίες μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση έκλεινε το μάτι», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Χρίστος Δήμας, ο οποίος σχολίασε ότι στην πραγματικότητα το φλουρί της πίτας στο υπουργικό συμβούλιο, το κέρδισαν όσοι άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση για πλειστηριασμούς, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, ακόμη και για χρέη στην εφορία 500 ευρώ.
Για εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι όλοι «έχουν βαμμένα τα χέρια τους στο αίμα της εργατικής τάξης».
Για διαδικασίες «άψε σβήσε να τελειώνουμε» έκανε λόγο από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς και αναφερόμενος στις πολλές και διαφορετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είπε πως του θυμίζει τη φράση «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε – έξι».