ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιχείρηση αισιοδοξία» από το Μαξίμου

«Επιχείρηση αισιοδοξία» από το Μαξίμου
EUROKINISSI

Η «χαλαρή» εορταστική περίοδος έληξε και από σήμερα τα «κεφάλια μέσα». Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία και οι υπουργοί στο… Υπουργικό Συμβούλιο, που κάνει σήμερα την «πρώτη» του συνεδρίαση για το νέο έτος. 

Θέμα της συνεδρίασης θα είναι το πολυνομοσχέδιο-γίγας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη. Στις 11 Ιανουαρίου συνεδριάζει το EuroWorking Group το οποίο θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των απαιτήσεων των θεσμών, ενώ θα καταρτίσει τη λίστα με τις εκκρεμότητες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων έως τις 16 Ιανουαρίου καθως στης 22 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup για να επικυρώσει το κλείσιμο της τρίτης (και προτελευταίας) αξιολόγησης και να στείλει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο… ταμείο προκειμένου να εισπράξει τα περίπου 5,5 δισ. της δόσης.

Τα προαπαιτούμενα

Στο Μαξίμου όχι μόνο δεν υπάρχει ανησυχία για την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά εκφράζεται ισχυρή η πεποίθηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα εμφανιστεί πάλι διευρυμένη (όπως και στον Προϋπολογισμό) τουλάχιστον με την ανεξάρτητη βουλευτή (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Πάντως καλού κακού, την Τρίτη το απόγευμα κλιμάκιο υπουργών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα κάνει το καθιερωμένο πλέον «μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επικοινωνιακό πεδίο, στόχος του Μαξίμου είναι να μετακινηθεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τα προαπαιτούμενα στις γενικές προοπτικές της οικονομίας. Ο λόγος είναι προφανής. Το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει ρυθμίσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με κυριότερα:

  • Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμού που επεκτείνονται και στα χρέη προς το Δημόσιο.
  • Την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
  • Τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία μέσω της αλλαγής του τρόπου στην προκήρυξή της (50%+ των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου).

Από την άλλη, αυτή η αξιολόγηση δεν έχει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πράγμα που υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του: «Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο».

Οι προοπτικές της οικονομίας

Σε αντίθεση με τα προαπαιτούμενα, οι εξελίξεις στην οικονομία δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για να εκτυλιχτεί η «επιχείρηση αισιοδοξία» της κυβέρνησης. Η χριστουγεννιάτικη αγορά παρουσιάστηκε αυξημένη κατά 2,5% (για πρώτη φορά στα χρόνια του Μνημονίου, το ΑΕΠ κινείται με θετικό πρόσημο (1,3% το τρίτο τρίμηνο), η ανεργία μειώνεται (20,2% το τρίτο τρίμηνο). Αναμένεται επίσης η αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας από την Standard and Poor’s.

Το βασικό όμως «ατού» του Μαξίμου είναι ότι «τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα Μνημόνια», οπότε το μέλλον μοιάζει πιο φωτεινό, ακόμα και αν έχουμε ορισμένες δυσκολίες ακόμα. Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργεί συστηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ομιλία του στην Κάλυμνο: «Αυτό που αλλάζει, τώρα, στην αυγή του νέου έτους και μας κάνει όλους να αισθανόμαστε αισιοδοξία, ελπίδα, ξανά – όχι πως δεν είμαστε ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι, με πληγές αλλά αισθανόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία – είναι ότι εμείς, δεν εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε. Βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από τα μνημόνια».

Βεβαίως εκτός από την αισιοδοξία, υπάρχουν και οι πλειστηριασμοί…