ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To Σκοπιανό «καυτή πατάτα» για το πολιτικό σκηνικό

To Σκοπιανό «καυτή πατάτα» για το πολιτικό σκηνικό
EUROKINISSI

Τη διγλωσσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το Σκοπιανό επιχειρεί να αναδείξει η κυβέρνηση. Αυτό το νόημα είχε άλλωστε το χθεσινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση αναμένει, «να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».

Ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν τις γιορτές, έθεσε σε συνέντευξή του στο Βήμα θέμα δεδηλωμένης, αφού ο Πάνος Καμμένος εμμένει στη θέση περί μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο ο Πάνος Καμμένος, ως βουλευτής ακόμη της ΝΔ, είχε συμφωνήσει στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, θέση που το 2008 είχαν αποδεχτεί όλα τα κόμματα, εκτός του ΛΑΟΣ, στο οποίο βρίσκονταν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.

Για την κυβέρνηση, ίσως εκεί να βρίσκεται η λύση για τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου, χαρτί που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ως «μοχλό πίεσης» προς τον κυβερνητικό εταίρο.

Καμμένος σε ρόλο Σαμαρά;

Πηγές κοντά στο Μαξίμου, διαβεβαιώνουν πως παρά τη διαφοροποίηση Καμμένου, ο ίδιος δεν πρόκειται να επιφυλάξει την ίδια «έκπληξη» για τη συνοχή της κυβέρνησης, όπως αυτή του τέως πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη, με αφορμή το Σκοπιανό.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θεωρεί πως υπάρχει πάντα η λύση της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, όπου όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας.

«Θυσία» τα εθνικά θέματα για λόγους μικροπολιτικής

Πάντως, πηγές κοντά στην κυβέρνηση λένε πως η στάση που τηρούν τα πολιτικά κόμματα δεν ευνοεί την επίλυση σοβαρών εθνικών θεμάτων. Όπως υποστηρίζουν, αναδεικνύεται όλη η παθογένεια του πολιτικού συστήματος, που για λόγους πολιτικής επιβίωσης ή εσωτερικών διαφωνιών, «αυτοεγκλωβίζονται» σε ένα διαγωνισμό «πατριωτικής πλειοδοσίας» και μάλιστα σε μια στιγμή που οι συνομιλίες για την επίλυση του Σκοπιανού δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το πιο εύκολο για την κυβέρνηση είναι να «παγώσει» κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, όπως γινόταν επί δεκαετίες και να περιμένει να «ωριμάσουν οι συνθήκες» παραπέμποντας εκ νέου στις καλένδες την επίλυσή του.