ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική επίθεση σε Στουρνάρα για την πρόταση για προληπτικό πρόγραμμα

Κυβερνητική επίθεση σε Στουρνάρα για την πρόταση για προληπτικό πρόγραμμα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με σκληρό τρόπο απάντησαν κυβερνητικές πηγές στην επισήμανση του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, πως μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υποστηρικτικά ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη Νομισματική Πολιτική 2017, που κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη στη Βουλή, η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών», αναφέρει σχετικά και προσθέτει πως η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας.

Όπως εξηγεί, εάν η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδος δεν έχει βελτιωθεί τότε θα χρειαστεί το προληπτικό πρόγραμμα για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είτε στην κανονική του διάρκεια είτε στη διάρκεια της επανεπένδυσης σε νέους τίτλους.

«Οι δράσεις αυτές θα βελτιώσουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα και θα προσελκύσουν εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις. Παράλληλα, θα διευκολύνουν την επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα, την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη διατηρήσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια θυσιών, ύφεσης και στασιμότητας που έχουν επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες», ανέφερε σχετικά.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης που μέσω πηγών σχολίασε τα εξής: «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν».

Οι γραμμές προληπτικής στήριξης

Για τους μη γνωρίζοντες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μπορεί να χορηγήσει δύο μορφές προληπτικής στήριξης. Την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή υπό Προϋποθέσεις(PCCL) που δεν συνοδεύεται με ενισχυμένη εποπτεία και την Πιστωτική Γραμμή υπό Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), που συνοδεύεται με ενισχυμένη εποπτεία και με λήψη δανείου. Και οι δύο πιστωτικές γραμμές δημιουργούνται για μια αρχική περίοδο ενός έτους και μπορούν να ανανεωθούν δύο φορές, κάθε φορά για έξι μήνες.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως όσο η Προληπτική Πιστωτική Γραμμή υπό Προϋποθέσεις (PCCL) δεν χρησιμοποιείται, ήτοι δεν αντλούνται τα διαθέσιμα κεφάλαια, τότε δεν συνεπάγεται «ενισχυμένη εποπτεία», δηλαδή η χορήγησή της δεν επιβάλλει νέα μέτρα πολιτικής. Αν όμως η πίστωση χρησιμοποιηθεί, τότε ενεργοποιείται ξανά Μνημόνιο.