ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2018: «Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος» είπε ο Καμμένος

Προϋπολογισμός 2018: «Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος» είπε ο Καμμένος
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».

«Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως», είπε ο κ. Καμμένος.

Καταλόγισε δε, στη ΝΔ και τους βουλευτές της μειωμένο ενδιαφέρον για την κορυφαία διαδικασία στη Βουλή και υποστήριξε ότι «μετά τη μετατροπή της ΝΔ σε Ποτάμι, του ξηροποτάμου του κ. Θεοδωράκη, με τη στήριξη της κ. Γεννηματά, ούτε στη συζήτηση του προϋπολογισμού δεν έρχονται». Καθώς υπήρξε έντονη αντίδραση στα λεγόμενα του προέδρου των ΑΝΕΛ, από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος επανήλθε για να πει ότι τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάνε στο Συνέδριο της ΝΔ και «η κ. Γεννηματά κάθεται έμπροσθεν των Διόσκουρων, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη και χειροκροτείται από τα ακροδεξιά στοιχεία τα οποία το ΠΑΣΟΚ κάποτε κατήγγειλε».

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός που οδηγεί στο τέλος των Μνημονίων, οδηγεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη δόση, «δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα θέλουν οι δανειστές».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα πλέον βγαίνει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνει από την εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και είπε με νόημα ότι κάποιοι μπορεί να λυπούνται «που δεν κράτησε ο Γερούν γερά», αλλά «κράτησε ο λαός και αυτή η κυβέρνηση κράτησε και θα κρατήσει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι το υφεσιακό πρόγραμμα το οποίο «έτρεξαν», στοίχησε στο λαό 280 δισ. σε νέο χρέος, 58,6 δισ. σε μέτρα, 61,6 δισ. σε απώλεια του ΑΕΠ, 58 δισ. σε νέα «κόκκινα» δάνεια.

«Το υφεσιακό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της συγκυβέρνησης που συνεχίζει να εμφανίζεται σαν ένας και κοινός φορέας, ο νεοφιλελευθερισμός με τη δήθεν σοσιαλδημοκρατία, μαζί στα συνέδρια, μαζί στα χειροκροτήματα και λένε ότι έχουν κοινές θέσεις, κόστισε 8,5 δισ. απώλειες ασφαλιστικών εισφορών λόγω 800 χιλιάδων νέων ανέργων, 37,7 δισ. σε ζημιές τραπεζών από το PSI και 13,4 δισ. ζημιές ασφαλιστικών ταμείων. Οι κυβερνήσεις αυτές, έφαγαν τοκοχρεολύσια 1,2 τρισ. ευρώ, 92 δισ. πακέτα της Ευρώπης, 83 δισ. εξοπλιστικά και άφησαν 190 εκατομμύρια ο ένας, 170 ο άλλος χρέη στα κόμματά τους και τώρα αλλάζουν ονόματα για να αλλάξουν ΑΦΜ» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι σήμερα η χώρα μπαίνει σε νέα τροχιά και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει αυτό «το οποίο περιέγραψε στο νεοφιλελεύθερο συνέδριο της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής», στηρίζει εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, και προχωρεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

«Εμείς σε αυτά τα δυο συμφωνούμε απόλυτα. Όσον αφορά το πρώτο, το κάναμε πράξη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πράξη γιατί πράγματι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού υποφέρει ακόμα από την κρίση, την οποία δημιούργησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τον ολετήρα του ελληνικού λαού, τον Γιώργο τον Παπανδρέου», κατέληξε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πάντα πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης όλων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου και όχι πεδίο αντιπαράθεσης και διαφωνιών, και προσέθεσε πως «έχουμε σε πολλά να αντιπαρατεθούμε, όχι όμως στην Άμυνα». «Όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι έναντι οιασδήποτε εξωτερικής απειλής της χώρας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων της οποίας, ένα αξιοσέβαστο ποσό των ετήσιων εσόδων του κράτους κατευθύνεται προς τον ευαίσθητο τομέα της Άμυνας» σημείωσε και ενημέρωσε το Σώμα ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου να φτάσει στο επίπεδο που η αντιπολίτευση στο μόνο υπουργείο στο οποίο να δίνει θετική ψήφο να είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επικαλούμενος τη φράση του τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, ότι «το υπουργείο αυτό είναι πονεμένο», ο κ. Καμμένος δήλωσε πως «συμφωνεί», ωστόσο προσέθεσε πως ξέχασε ο κ. Κικίλιας να αναφέρει από τι είναι «πονεμένο»". «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πονεμένο από τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών του 2000, του 2002 μέχρι και το 2004. Είναι πονεμένο από αυτά που πληρώσαμε στα υποβρύχια, απ' τον κ. Τζοχατζόπουλο, απ' τον κ. Παπαντωνίου, απ' τα σκάνδαλα που η ΝΔ ανέδειξε ως αντιπολίτευση και εν συνεχεία ξέχασε» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε πως είναι «πονεμένο» ακόμη από τις εξωπραγματικές μειώσεις του προϋπολογισμού, οι οποίες για το διάστημα του 2009 - 2015 υπερέβησαν του 50%, τις μειώσεις αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η παρούσα κυβέρνηση δεν «έκοψε», αντιθέτως κατέβαλε συνεχή προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε το επίπεδο και το υψηλό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε ότι πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι για το επίπεδό τους, να σταθούμε με εμπιστοσύνη στο πλευρό τους και να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μεταβληθεί σε εθνική κρίση.