Γεννηματά: Χρειαζόμαστε άμεσα ένα προοδευτικό σχέδιο «ενοποίησης»
Επικριτική στην πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων ήταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία μετείχε την Πέμπτη στη προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.
«Περιμέναμε όλοι ότι αυτή η σύνοδος θα ήταν μια ευκαιρία να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα βήμα μπροστά. Ήταν ένα σοκ για μας και μας βρίσκει απέναντι, η πρόταση του κ. Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων, ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Αδιανόητο. Είναι κόντρα στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Παραβιάζει ευθέως τις Συνθήκες και μάλιστα ποιος; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του« ανέφερε η κ. Γεννηματά ξεκινώντας την παρέμβασή της.
Θέτοντας με άμεσο τρόπο το ζήτημα αλληλεγγύης ως θεμελιακής αρχής της Ε.Ε και οδηγό για την λήψη κάθε απόφασης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι είναι αναγκαίο «να προχωρήσουμε γρήγορα στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να διαμορφώσουμε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει Ένωση. Σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Με αυτή την έννοια με εκφράζουν απόλυτα οι δηλώσεις του αρμόδιου Έλληνα Επιτρόπου, κ. Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Τίμερμανς».
Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως χρειαζόμαστε άμεσα ένα προοδευτικό σχέδιο «ενοποίησης» και χαιρέτισε ως θαρραλέα την τοποθέτηση του Μ. Σουλτς για την οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και την πρόταση των Σοσιαλιστών και του Πιέρ Μοσκοβισί, να σταματήσει το Eurogroup να είναι ένας θεσμός που δεν λογοδοτεί πουθενά. «Θέλουμε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν», είπε. Συμπλήρωσε ότι επιβάλλεται προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης και ο ευρωπαϊκός πυλώνας Κοινωνικών δικαιωμάτων να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές που θα φτάσουν άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.
Υπογράμμισε την δημιουργία «Ταμείου Απασχόλησης» που θα υλοποιήσει το σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας και προώθησης του Συμφώνου Αλληλεγγύης για την Ευρώπη για την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
«Τέλος να επισημάνω ότι εμείς ως Σοσιαλιστές θέλουμε μια Ένωση που να εργάζεται για τον πλήρη σεβασμό των διεθνών Συνθηκών και κανόνων δικαίου. Είτε πρόκειται για την συνθήκη της Λωζάνης, είτε για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή και την Ιερουσαλήμ».