Τσίπρας: Να ακούσουν όλοι το μήνυμα μας για την κλιματική αλλαγή
Από το Παρίσι, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μήνυμα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας λόγος της διάσκεψης ήταν να επαναβεβαιωθεί από πλευράς ηγετών και εκπροσώπων κυβερνήσεων η δέσμευση στη μεγάλη προσπάθεια της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του πλανήτη και της δημιουργίας προοπτικής για τις επόμενες γενιές.
«Αυτή τη μεγάλη δέσμευση επαναβεβαιώσαμε σήμερα και στείλαμε από κοινού ένα πολύ σημαντικό μήνυμα κι ας ευχηθούμε να το ακούσουν όλοι, γιατί σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο κανείς δεν περισσεύει αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συμβάλουμε», τόνισε.
«Δυστυχώς δεν ακολουθούν τα συμφωνηθέντα όλες οι χώρες», είπε και χαρακτήρισε την «Ε.Ε. ατμομηχανή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατεύουμε τον πλανήτη, να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή».
Κλίμα: Νέο «καμπανάκι» για τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συμφωνία των Παρισίων, που υπογράφηκε προ διετίας, επεσήμανε όμως πως ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουν απόφαση.
«Δυστυχώς δεν ακολούθησαν οι ΗΠΑ, όμως πιστεύω πως σε αυτή την κοινή προσπάθεια, που αφορά τη δέσμευσή μας προς τις επόμενες γενιές, δεν περισσεύει κανείς, δεν είναι ποτέ αργά όλοι να αναθεωρήσουν τις θέσεις και πράξεις τους για να δεσμευτούμε πως όλοι μαζί θα προστατέψουμε τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση» που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα
Όσον αφορά την πορεία της Ελλάδας ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα «έχει προχωρήσει αργοπορημένα, σε σχέση με το ότι έπρεπε να έχει συνειδητοποιήσει πολύ νωρίτερα τις αναγκαίες αλλαγές για την κλιματική αλλαγή», όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων της χώρας.
Η Ελλάδα «έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς. Πιάνουμε τους στόχους του 2020, σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας, και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι πως θα πιάσουμε και το στόχο του 2030. Στόχος μας είναι να έχουμε το 50% της παραγόμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».