ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ-ΠΟΤΑΜΙ: Προστασία α΄ κατοικίας και μέτρα στήριξης για τα νησιά

ΔΗΣΥ-ΠΟΤΑΜΙ: Προστασία α΄ κατοικίας και μέτρα στήριξης για τα νησιά
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρωτοβουλία για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς και την παράταση για έναν χρόνο του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, αναλαμβάνουν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, καταθέτοντας πρόταση νόμου στη Βουλή.

Αποτελεί την πρώτη κοινή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων στο πλαίσιο του “Κινήματος Αλλαγής”, που αποσκοπεί –όπως σημειώνεται- στην άμεση αντιμετώπιση δύο μείζονος σημασίας προβλημάτων για την ελληνική κοινωνία που προκάλεσαν οι σταθερά καταστροφικές επιλογές κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: τους πλειστηριασμούς της προστασίας της α΄ κατοικίας και της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.

Η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει πλήρη προστασία μέχρι 31.12.2018 σε δανειολήπτες και εγγυητές με α΄ κατοικία με αντικειμενική αξία που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) και εφόσον:

α) Έχουν ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημά, όπως διαμορφώνεται κατόπιν της αφαίρεσης των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι μικρότερο ή ίσο των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για άγαμο και είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα της οικογένειας,

β) Η συνολική αξία της οικογενειακής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (270.000) ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 20ή Νοεμβρίου 2017, δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα. Ενώ τα κριτήρια προσαυξάνονται κατά 10% για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία.

Προβλέπεται επίσης, η άμεση συγκρότηση μη αμειβόμενης επιτροπής εργασίας η οποία εντός 3μηνου θα επεξεργαστεί μέτρα και προτάσεις στήριξης για όλο το νησιωτικό χώρο, σε εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος για την νησιωτικότητα η οποία υποβάλει το πόρισμα της προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργο Μαυρωτά, επιλέχθηκε η πρόταση νόμου και όχι η τροπολογία, προκειμένου να αποσταλεί η πρόταση στο ΓΛΚ για να κοστολογήσει τα προτεινόμενα μέτρα.