ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Αιχμές, εκατέρωθεν «μηνύματα» για ζητήματα… αγκάθια όπως το Κυπριακό, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και με διάθεση οικοδόμησης καλύτερων σχέσεων στο μέλλον, «έκλεισε» η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, έφτασε στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης και, αφότου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, προχώρησε σε σειρά πολιτικών επαφών. Πρώτη «στάση» το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε διπλωματικό μπρα-ντε-φερ με τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη Συνθήκη της Λωζάννης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη και τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες.

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να χτιστούν «γέφυρες» με γερά θεμέλια με την Τουρκία αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, αποτιμώντας τις συζητήσεις, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι ίδιες πηγές, όμως, υπογραμμίζουν ότι το νέο αυτό κεφάλαιο, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, «δεν θα πρέπει να βασίζεται στις προκλήσεις, που είναι εύκολες, αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομήσουμε γέφυρες».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί αυτή την πρόταση τότε αυτό «θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής, όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε –όπως τονίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι- πως για να μπουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αυτό το νέο κεφάλαιο είναι αναγκαία τα εξής:

1) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Καλωσορίζεται η αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.
2) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Καλωσορίζεται το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».
3) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.Ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού. Καλωσορίζεται η δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία αλλά ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ για Λωζάννη, Κυπριακό και μειονότητα

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα φιλίας στον Τούρκο ομόλογό του και δήλωσε ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν».

Τόσο η προσφώνηση του Έλληνα προέδρου όσο και του ομολόγου του ήταν σύντομες, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.