ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κοινωνικό μέτωπο η «μάχη» της κυβέρνησης

Στο κοινωνικό μέτωπο η «μάχη» της κυβέρνησης
EUROKINISSI

Η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να έκλεισε εύκολα με τους δανειστές αλλά στο εσωτερικό τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, με την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις (πώληση ποσοστού) οργανισμών κοινής ωφέλειας και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με αιχμή του δόρατος τις απεργίες.

Η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε πάρει σαφή θέση απέναντι στα δύο αυτά ζητήματα θέτοντας μάλιστα «κόκκινες γραμμές». Ωστόσο, τώρα στελέχη της, όπως ο κ. Μάρδας, υποστηρίζουν πως αν η Νέα Δημοκρατία προχωρούσε σε πλειστηριασμούς όταν ήταν κυβέρνηση αυτοί «θα ήταν πολύ πιο εύκολοι σε σχέση με σήμερα», ενώ άλλοι, όπως ο κ. Φίλης ζητούν δέσμη μέτρων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας για να μην περάσουν σε funds όλα τα σπίτια από την πρώτη Ιανουαρίου και μετά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών ρωτήθηκε αρκετές φορές για τους πλειστηριασμούς με τον ίδιο να απαντά πως καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί και να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε μεγαλοφειλέτες να φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «κακομαθημένη επιχειρηματική ελίτ».

Την ίδια ώρα, οι εικόνες έντασης στο υπουργείο Εργασίας με τα ΜΑΤ και τα μέλη του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονται για την κατάθεση της τροπολογίας που αφορά τις απεργίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν κι έξω από το Μαξίμου, υποδηλώνουν τη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα των επόμενων ημερών και μάλιστα ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενδεικτική είναι η απόφαση αναβολής των αυριανών πλειστηριασμών στο λεκανοπέδιο Αττικής από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου και των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει την ατζέντα στα θετικά σημεία της συμφωνίας που έχουν να κάνουν με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, την αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων στους συμβασιούχους καθαριότητας και των πυροσβεστών 5ετούς θητείας. Όσον αφορά τα εργασιακά, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει να «χτυπήσει» τους εργαζομένους σε καμία περίπτωση ενώ υποστηρίζει ότι στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και ότι η συμφωνία για τις απεργίες απαιτεί μόνο την αλλαγή της απαρτίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία για την απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων. Όπως έχει τονίσει η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ενώ η σχετική διάταξη θα προβλέπει ότι για να ληφθεί απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμιο επιχειρησιακά σωματείο, θα πρέπει να συμμετέχει το 1/2 (από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και ότι δεν αφορά τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία αλλά ούτε και τα πρωτοβάθμια για επιχειρήσεις με μεγάλη διασπορά στην επικράτεια.

Τέλος, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους δημάρχους των νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης παρουσιάστηκαν οι προτάσεις τους για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενόψει και πάλι της επίσκεψης Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη εκ νέου θέμα αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αυτά.