ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει σήμερα η τεχνική συμφωνία-Ανησυχία στο Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς

Κλείνει σήμερα η τεχνική συμφωνία-Ανησυχία στο Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με τη χτεσινοβραδινή συμφωνία Σταθάκη - θεσμών για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ξεπεράστηκε και το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) της τρίτης αξιολόγησης.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση των μονάδων: - Μελίτη 1 και 2, - Μεγαλόπολη 3 και 4. Στην ουσία εκποιείται το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά της ενέργειας αφού αυτή ανοίγεται πλέον ολοκληρωτικά στον ανταγωνισμό, ενώ κλονίζεται το στρατηγικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ.

Ήδη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις έχοντας και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ. Πιστεύει ότι η δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών μπορεί να αναταχθεί, δεδομένου ότι η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων υποστηρίζεται και από τη ΝΔ.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αποφυγή πώλησης παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ αποτέλεσε βασικό στόχο της κυβέρνησης και μέχρι και τη δεύτερη αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήριζε σε άρθρο του «κανιβαλισμό της ΔΕΗ» την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης.

Fast track αξιολόγηση

Με την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά, μπήκαμε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement). Ήδη έχει συμφωνηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που θα καθιστά πιο δύσκολη την προκήρυξη απεργίας, αφού πλέον θα απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι όλες οι εκκρεμείς συντάξεις κι εφάπαξ θα έχουν πληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου του 2018. Η κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη φορά να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν. Πράγματι η τρίτη αξιολόγηση είναι η πιο ταχεία στα χρόνια του Μνημονίου.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθέτησε τη γραμμή του Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος από τον Φεβρουάριο επέμενε ότι «είναι προτιμότερη μια κακή συμφωνία σήμερα παρά μια καλύτερη αύριο» για να μην ανακοπεί η ορμή της οικονομικής ανάκαμψης. Ασχέτως της στάσης της κυβέρνησης, οι συγκλίσεις δεν θα σημειώνονταν τόσο γρήγορα αν το ΔΝΤ δεν «είχε πάει πάσο». Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το ΔΝΤ μοιάζει πλέον περισσότερο με παρατηρητή παρά με συμμετέχοντα στις διαπραγματεύσεις.

Οι πλειστηριασμοί

Πάντως αυτό που μοιάζει να ανησυχεί περισσότερο του Μαξίμου είναι οι πλειστηριασμοί.

Πέρα από την προφανή ανησυχία της κοινής γνώμης για το πολύ ευαίσθητο θέμα της πρώτης κατοικίας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται μήπως μετά τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης, το Ειρηνοδικείο εξελιχθεί σε σταθερό χώρο επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αστυνομικών δυνάμεων.

Γι’ αυτό και το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε επίσημη ανακοίνωσή του επιτέθηκε με πολύ σκληρές εκφράσεις σε όσους αντιδρούν στους πλειστηριασμούς:

«Καλούμε όσους φέρουν την ταυτότητα της Αριστεράς και ομνύουν στην ταξική πάλη, υπερασπιζόμενοι τους αδύναμους, να σταματήσουν να προστατεύουν τους δυνατούς και τα λαμόγια της οικονομικής ελίτ». Να σημειωθεί ότι οι επόμενοι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί την επόμενη Τετάρτη συμπίπτουν με την ένατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.