ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι θεσμοί τρέχουν να ολοκληρώσουν την τρίτη αξιολόγηση

Oι θεσμοί τρέχουν να ολοκληρώσουν την τρίτη αξιολόγηση
REUTERS/Yannis Behrakis

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ διαρκώς μας εκπλήσσει! Αυτή τη φορά είναι οι θεσμοί που τρέχουν και πιέζουν για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση! Και διευκολύνουν, στο μέτρο που μπορούν, την ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, εντός του χρονοδιαγράμματος.

Έχουν, βέβαια, τους λόγους τους. Η Ελλάδα έχει κουράσει. Καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει να πάει πάλι στο κοινοβούλιό της και να ζητήσει να εγκριθεί ένα ακόμη πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ευρωπαίος αξιωματούχος μας έλεγε ότι "η 20η Αυγούστου είναι ορόσημο. Η Ελλάδα πρέπει να έχει τελειώσει με τις εκκρεμότητες και τότε θα δούμε αν θα υπάρχει καθαρή έξοδος ή όχι. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να απασχολήσει και πάλι τους θεσμούς"!

Στις καθημερινές τηλεδιασκέψεις ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν το άγχος τους αν η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα περίπου, 113 προαπαιτούμενα και βγει από το πρόγραμμα "καθαρά". "Μέχρι τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα", η μόνιμη επωδός των αξιωματούχων. Τι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τότε;

  1. Μέχρι τέλος του 2017 η τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των περίπου 5,5 δισ. ευρώ από το Eurogroup του Ιανουαρίου. Πρέπει, βέβαια, να υπάρξει πρόοδος καθώς από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί γύρω στα 30. Οι θεσμοί, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν μετέθεσαν για την άνοιξη του 2018 την ενοποίηση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Επιμένουν, μόνο για ενεργειακά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς -"πρέπει να κλείσουν εδώ και τώρα", η τελευταία τους κουβέντα.
  1. Η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο - Ιούνιο προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα χρήματα που προβλέπει το μνημόνιο από τον ESM. Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι μετά την 20η Αυγούστου δεν θα υπάρχουν χρήματα για την Ελλάδα. Γι' αυτό και τα stress test των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. Αν χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυσή τους θα γίνει με κεφάλαια από την τρίτη δανειακή σύμβαση -το τρίτο μνημόνιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να μην "κλειδώσουν" τα κεφάλαια του ESM.
  1. Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα του χρέους. Από τη συζήτηση και τα μέτρα που θα αποφασιστούν, αν αποφασιστούν, θα κριθεί και η μελλοντική στάση του ΔΝΤ. Οι ευρωπαίοι, όμως, υποστηρίζουν ότι μέχρι και το 2030 η Ελλάδα έχει μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του χρέους να αναχρηματοδοτεί. Μόλις 10 δισ. ευρώ το χρόνο, γεγονός που χαρακτηρίζεται εφικτό. Βέβαια ο συνολικός όγκος του χρέους (320 δισ. ευρώ) και η πίεση από το ΔΝΤ μπορεί να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να συζητήσουν το χρέος σε μια προοπτική λήψης μέτρων από τον Αύγουστου του 2018 -δύσκολα έως αδύνατον οι εκτιμήσεις αξιωματούχων.
  2. Η "καθαρή έξοδος" αποτελεί κοινή πρόθεση προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Κυρίως την επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να έχει ένα ουσιαστικό αφήγημα για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. "Καθαρή έξοδος" δεν σημαίνει "ασυδοσία και παροχές". Αντίθετα, θα υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι (η χώρα, άλλωστε, έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022) και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ήδη στην Ευρώπη σχεδιάζουν μια λύση η οποία θα ικανοποιεί και τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές!