Τουλάχιστον 38 νεκροί σε επεισόδια μεταξύ σιιτών και σουνιτών στο Πακιστάν
Τουλάχιστον 38 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στο τελευταίο επεισόδιο βίας μεταξύ σιιτών και σουνιτών που βυθίζει στο πένθος συχνά το βορειοδυτικό Πακιστάν.
«Δύο κομβόι που μετέφεραν σιίτες έγιναν στόχος επίθεσης» στο Κουράμ στην επαρχία Κιμπέρ-Πανκτούνκβα που συνορεύει με το Αφγανιστάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαβίντ Ουλάχ Μεσούν, μέλος της τοπικής διοίκησης.
Έδωσε έναν απολογισμό για 38 νεκρούς και 11 τραυματίες σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα θύματα ήταν σιίτες».
«Περίπου δέκα επιτιθέμενοι άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά και από τις δύο πλευρές του δρόμου», τόνισε. Τους τελευταίους μήνες, οικογένειες από τις δύο κύριες θρησκευτικές κοινότητες του Ισλάμ δεν κυκλοφορούν πλέον - παρά μόνο με αστυνομική συνοδεία - σε περιοχές που κατοικούν πιστοί του άλλου στρατοπέδου.
«Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί δύο σφαίρες με χτύπησαν στο στομάχι και στο πόδι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζμίρ Χουσεϊν, ο οποίος περίμενε μια εβδομάδα την αναχώρηση μιας πομπής με συνοδεία για να φτάσει στην Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας πιο ανατολικά.
Οι πυροβολισμοί διήρκησαν «περίπου πέντε λεπτά» και «είπα τις τελευταίες προσευχές μου γιατί νόμιζα ότι θα πεθάνω», ανέφερε αυτός ο 28χρονος Πακιστανός, που νοσηλεύεται.
Ένας αστυνομικός επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και αστυνομικοί.
Αυτή η επίθεση σε «μια πομπή αθώων πολιτών είναι μια πράξη καθαρής βαρβαρότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ.
79 νεκροί σε τέσσερις μήνες
Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών φυλών σε αυτήν την ορεινή περιοχή, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP), τη βασική μκο που υπερασπίζεται τις ελευθερίες στη χώρα.
Κάθε φορά ξεσπούν φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, με χρήση ελαφρών ή βαρέων όπλων, κυρίως οβίδων, και στη συνέχεια οι συγκρούσεις σταματούν όταν επιτευχθεί εκεχειρία από τη Τζίργκα, ένα συμβούλιο φυλών. Λίγες εβδομάδες ή μήνες αργότερα, η βία ξεσπά ξανά.
Το Κουράμ βυθίστηκε στο πένθος τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από τις ταραχές αυτές μεταξύ φυλών διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων. Συγκεκριμένα, μάχονται για εδάφη στην περιοχή όπου οι κώδικες τιμής κάθε φυλής συχνά υπερισχύουν της τάξης που οι δυνάμεις ασφαλείας αγωνίζονται να διατηρήσουν.
Τον Οκτώβριο, 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον σουνιτικής αυτοκινητοπομπής που προστατευόταν από παραστρατιωτικούς.
«Εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ένταση μεταξύ της σιιτικής και της σουνιτικής κοινότητας λόγω διαφωνιών για εδάφη και κάθε σύγκρουση τείνει να λάβει θρησκευτική διάσταση», εξήγησε τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος τοπικός αξιωματούχος.
Το HRCP προτρέπει τις αρχές να «εξετάσουν επειγόντως» τί θα γίνει με το Κουράμ που βρίσκεται σε «ανθρωπιστική κρίση», καταγγέλλοντας την «ανησυχητική συχνότητα αυτών των συγκρούσεων».
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, πολλές επιθέσεις συγκλόνισαν τα ορεινά βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 στρατιώτες, ενώ επτά αστυνομικοί απήχθησαν για μια ολόκληρη μέρα.
Το Πακιστάν είναι μουσουλμανική χώρα με την πλειοψηφία των κατοίκων της να είναι σουνίτες. Οι σιίτες ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι είναι θύματα διακρίσεων και βίας.