Ψάχνουν το «μέρισμα» που θα μοιράσουν: Συμφωνία για εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις οφειλές πολιτών
Με εκκρεμότητα τα δημοσιονομικά του 2018, που όμως δεν φαίνονται να ανησυχούν την κυβέρνηση, αλλά και το ύψος του "μερίσματος" που θα δοθεί φέτος (νωρίτερα από πέρσι, στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου) πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς.
Το "μέρισμα" αποτελεί μεγάλο θέμα ιδιαίτερα για το Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι θεσμοί δεν συμφωνούν να δοθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ σε "μέρισμα". Αυτή η διαφορά φαίνεται ότι θα αποτελέσει και την ουσιαστική διελκυστίνδα μεταξύ Μαξίμου και θεσμών –με το υπουργείο Οικονομικών να αναμένεται να παίξει το ρόλο του... "διαιτητή"! Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το "μέρισμα", κυβέρνηση και θεσμοί έχουν επιλύσει μια σειρά από εκκρεμότητες, γεγονός που δείχνει την απόφαση του Μαξίμου να ολοκληρωθεί σύντομα και εντός του στόχου η τρίτη αξιολόγηση.
Για παράδειγμα, τελική είναι η συμφωνία ως προς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για πολίτες με συνολικές οφειλές από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ που θα γίνεται με αυτοποιημένες ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα και θα γίνουν νόμος του κράτους. Στα ενεργειακά σήμερα θα υπάρξουν νέες επαφές (μεγάλο πρόβλημα η τύχη των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη καθώς και το πελατολόγιο της ΔΕΗ, που πρέπει να μειωθεί), ενώ πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με την αναπτυξιακή τράπεζα. Η προεργασία χαρακτηρίστηκε ελλιπής, γεγονός όμως που δεν αποτελεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθώς η ίδρυση της τράπεζας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά προϋπόθεση ανάπτυξης.
Το θέμα των τραπεζών, τα "κόκκινα δάνεια", πιο συγκεκριμένα, δεν τέθηκε στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο στα πηγαδάκια συζητήθηκε το όλο θέμα, καθώς είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες των συστημικών τραπεζών να πουλήσουν με περιορισμένες ζημιές προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τις αντοχές τους στα κεφάλαια που διαθέτουν. Ήδη αναλυτές προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες πουλήσουν φτηνά θα χάσουν τα κεφαλαιακά τους "μαξιλάρια": αυτός είναι και ο λόγος που το ΔΝΤ επέμενε για ποιοτικό έλεγχο των διαθεσίμων των τραπεζών και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με την HSBC, η ελάχιστη μέση τιμή που μπορούν να πουληθούν τα "κόκκινα δάνεια" χωρίς ζημιά για τις τράπεζες είναι στο 39% της αξίας τους ή στο 35%, αν ληφθούν υπόψη και τα κέρδη των τραπεζών κατά την περίοδο 2017-2019. Ωστόσο, είναι αδύνατον οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν σ' αυτές τις τιμές τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια, ενώ συστημική τράπεζα πούλησε καταναλωτικά δάνεια με έκπτωση 97%! Το πρόβλημα με τις τράπεζες δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, ωστόσο η έκθεση των ελληνικών τραπεζών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών –όπως και οι κίνδυνοι.
Τα "κόκκινα δάνεια" ανέρχονται περίπου στα 110 δισ. ευρώ και θα πρέπει να μειωθούν στα 70 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Νουί, πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν περίπου το 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους! Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το άνοιγμα είναι 12% ή 240 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη υπολογίζονται στα 980 δισ. ευρώ με 1 τρισ. ευρώ! Κι αυτό είναι ένα σκληρό, αντικειμενικό δεδομένο που δεν αλλάζει –και το έχουν βρει μπροστά τους τράπεζες, θεσμοί και κυβερνώντες. Και δεν πρόκειται βέβαια να λυθεί εύκολα και ανώδυνα –ούτε για τις τράπεζες ούτε για τους οφειλέτες…