Η ανατροπή του «χάρτη» της Βουλής το 2024 - Τα δύο πρόσωπα του «Ιανού» για οκτώ πολιτικά κόμματα
Ευμετάβλητο προδιαγράφεται το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, αφού, μετά τις πρωτόγνωρες αλλαγές, οι οποίες συντελέστηκαν στον κοινοβουλευτικό χάρτη, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, πολλώ δε μάλλον προβλέψιμο.
Ανανεώθηκε:
Διότι, αν μέσα σε διάστημα ενός έτους, οι ραγδαίες εξελίξεις στα κόμματα, οδήγησαν σε ανατροπές τέτοιες, που «άγγιξαν» ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τί θα επακολουθήσει. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι έχει επέλθει ρευστοποίηση του κομματικού συστήματος, όπως το ξέρουμε, αλλά και η «αποστεοποίηση» του από την ιδεολογική ραχοκοκαλιά, όπως παραδοσιακά αυτή γίνεται αντιληπτή.
Οι εξελίξεις που μπορεί να επιφυλάσσει το 2025, για τα οκτώ από τα εννέα κόμματα, μοιάζει με τα δύο πρόσωπα του μυθικού Ιανού, καθώς ο χειρότερός τους εφιάλτης, είναι να ανατραπεί πλήρως το σημερινό πολιτικό τους στάτους.
Η σύνθεση της σημερινής Βουλής, αλλά και η ευρύτερη εικόνα της πολιτικής σκηνής, αυτό καταδεικνύει: Το κόμμα, το οποίο ψηφίστηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση, απώλεσε τον θεσμικό του ρόλο, προστέθηκε μια επιπλέον κοινοβουλευτική ομάδα σε κείνες που αναδείχθηκαν στις εκλογές και καταγράφονται πλέον 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι εν δυνάμει μπορούν να δημιουργήσουν τουλάχιστον μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ με βάση τον Κανονισμό, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν δύο.
Τα δύο σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε δύο φορές αρχηγό. Έσπασε σε τρία κομμάτια και από τα σπλάχνα του δημιουργήθηκαν η Νέα Αριστερά και το Κίνημα Δημοκρατίας. Τους επόμενους μήνες είτε θα παραμείνει τρίτο κόμμα, ή θα επαναπατρίσει ένα μέρος της Νέας Αριστεράς, είτε θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που μπορεί να προκύψει από το κόμμα Κασσελάκη. Ο Σωκράτης Φάμελλος, έχει να διαχειριστεί, μαζί με όλα αυτά, και το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να μην «ξεκολλήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ, από το μονοψήφιο ποσοστό, ούτε και μέσα στο νέο έτος. Ο «Ιανός» για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δύο πρόσωπα: Αυτό που γελάει αν επιστρέψουν, βουλευτές της ΝΕ.ΑΡ. και τον «ξανακάνουν» αξιωματική αντιπολίτευση – γιατί θα μετρά περισσότερους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Το θλιμμένο πρόσωπο του «Ιανού» θα φανεί όμως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει αντιμέτωπος με μια νέα ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας και τα ποσοστά του παραμένουν ισχνά.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο ΠΑΣΟΚ το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Όσο για το ΠΑΣΟΚ, που οδηγήθηκε επίσης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, για να επανεκλέξει τελικώς τον ίδιο αρχηγό και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω συγκυρίας, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα παραμείνει μέχρι το πέρας της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Κι αυτό διότι, οι ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αποσοβούν και μάλιστα «καραδοκούν» εξελίξεις, που σχετίζονται με το ενδεχόμενο να ξαναγίνει δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Σ’ αυτή την περίπτωση, το πρόσωπο του «Ιανού» θα είναι η στιγμή που συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, θα κληθούν να αδειάσουν και πάλι το ισόγειο γραφείο στη Βουλή, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δεύτερο πρόσωπο, θα φανεί εάν ο κ. Ανδρουλάκης καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να «ξεκολλήσει» από τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα και αποκτήσει και αυθεντικά πια, εκτός από τύποις, το στάτους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η «δεξιά» της Δεξιάς πτέρυγας και οι μεταρρυθμίσεις
Στην κυβερνώσα παράταξη, μπορεί η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να δημιούργησε μια στιγμιαία αναταραχή, δεν φαίνεται ωστόσο να δημιουργεί πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο, αυτή την ώρα τουλάχιστον, δείχνουν την Νέα Δημοκρατία, να έχει απωλέσει την ισχυρή αυτοδυναμία με την οποία εξελέγη και πάλι, μετά από μια κυβερνητική θητεία. Παρόλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου, τηρούν στάση ψυχραιμίας και σταθμίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι μόνο προσδοκούν ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει, αλλά είναι και κατηγορηματικοί ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο θα αναμετρηθούν και στις επόμενες εκλογές, έστω κι αν χρειαστεί να προσφύγουν και σε δεύτερες, ή και τρίτες ακόμη εκλογές... Το ένα πρόσωπο του «Ιανού» είναι για την ΝΔ η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο κι έτσι να ανακτά σταδιακά το χαμένο έδαφος από την λαϊκή βάση της. Το δεύτερο πρόσωπο του «Ιανού» είναι για το κυβερνών κόμμα η επιρροή του κόμματος Λατινοπούλου, στους ψηφοφόρους που ανήκουν πιο «δεξιά» της Δεξιάς της πτέρυγας.
Η «δαμόκλειος σπάθη» της Δικαιοσύνης πάνω από τους Σπαρτιάτες
Το κόμμα των «Σπαρτιατών», έχασε επτά από τους 12 βουλευτές του και κοινοβουλευτικά απέχει μόλις μία έδρα από το να «σβήσει» ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ταυτοχρόνως βρίσκεται αντιμέτωπο με την «δαμόκλειο σπάθη» της Δικαιοσύνης, αλλά και πλέον επίκειται η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος. Ο χειρότερος εφιάλτης των «Σπαρτιατών», είναι η οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης για την προπατορική σχέση του με τις φυλακές Δομοκού. Κι αυτό, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν ήδη εκτός Βουλής.
«Νίκη»: Ο ... Θεός να βάλει το χέρι του
Ο ...Θεός να βάλει το χέρι του για τη «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού, που ήδη δέχθηκε το πρώτο εσωτερικό «χαστούκι» από βουλευτή της, ο οποίος, φεύγοντας, κατήγγειλε το αρχηγοκεντρικό και θεοκρατικό καθεστώς που επικρατεί στο κόμμα. Η «Νίκη» δέχεται πιέσεις και μάλιστα πολύ ισχυρές, από την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της σε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της, που φαίνεται ότι κινούνται είτε προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ή προς το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Ειρήσθω εν παρόδω, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, τέθηκε ερώτηση «με ποιό πολιτικό αρχηγό, θα βγαίνατε για καφέ». Πρώτος στις προτιμήσεις είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεύτερος και τρίτος σε ποσοστά είναι ο «κανένας» και ακολουθεί η κυρία Λατινοπούλου.
Το όνομα «Αφροδίτη» που τρομάζει τον Κυριάκο Βελόπουλο
Την ανάσα όμως της κυρίας Λατινοπούλου, νοιώθει ήδη απειλητική και η Ελληνική Λύση, η οποία πάντως δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές. Το σκοτεινό πρόσωπο του Ιανού για τον Κυριάκο Βελόπουλο, θα μπορούσε να έχει το όνομα «Αφροδίτη»…
Μια γελάει και μια κλαίει ο Ιανός για την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία έχασε πολύ νωρίς δύο βουλευτές της, πορεύεται παρέα με τον Ιανό, που μία στέκεται στην είσοδο της επανεκλογής και την άλλη στην έξοδο από τη Βουλή, όπως αποτυπώνεται σε πολλές μετρήσεις της κοινής γνώμης… Κοινώς, μία γελάει και μία κλαίει ο Ιανός για την Ζωή Κωνσταντοπούλου…
Ο χορός του Ζαλόγγου της Νέας Αριστεράς
Η Νέα Αριστερά, αν δεν αποφασίσει επιστροφή στα "πάτρια εδάφη", θα χορέψει με τον Ιανό, τον χορό του Ζαλόγγου, αφού τα ποσοστά της ξεπερνούν μόλις και μετά βίας το 2,5%. Αν επιστρέψει, κάποιοι μπορεί να διασωθούν στις επικείμενες εκλογές, αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αδυσώπητη μάχη επιβίωσης με τους συντρόφους τους, που τους καταλογίζουν ότι επέφεραν, την κρισιμότερη στιγμή, συντριπτικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μόνο κόμμα, που φαίνεται ότι δεν το αφορά ο μύθος του Ιανού, είναι το ΚΚΕ, διότι παραδοσιακά παραμένει αφοσιωμένο στον στόχο της συγκράτησης των δυνάμεών του, ενώ εμπλουτίζει την δεξαμενή του με απογοητευμένους ψηφοφόρους από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
To χρονικό των αλλαγών
Από τον Αύγουστο του 2023 και μόλις δύο μήνες από τις εθνικές εκλογές, άρχισε να αλλάζει το σκηνικό στην Βουλή, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί με την είσοδο οκτώ κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε χρονικό διάστημα δε, του ενός χρόνου, συντελέστηκαν ραγδαίες ανατροπές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - με συνέπεια να επισυμβεί το πρωτοφανές στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, να απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιωματική αντιπολίτευση - προκλήθηκε βαθιά κρίση στο κόμμα των Σπαρτιατών και δημιουργήθηκαν ρήγματα σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα (εκτός του ΚΚΕ και της Νίκης) τόσο δηλαδή στην κυβερνώσα παράταξη, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση και την Πλεύση Ελευθερίας.
Συνέπεια των κλυδωνισμών αυτών, με κορυφαίο την «αποσύνθεση» του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν:
- να δημιουργηθεί ακόμη μία Κοινοβουλευτική Ομάδα (η Νέα Αριστερά),
- να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιωματική αντιπολίτευση
- να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση,
- να έχει πλέον το Κοινοβούλιο 23 ανεξάρτητους βουλευτές
Στην παρούσα συγκυρία, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, τουλάχιστον με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ΚΟ (αφού απαιτούνται για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας 10 βουλευτές) ωστόσο το σχήμα είναι τόσο ανομοιογενές ώστε τέτοιο ενδεχόμενο καθίσταται αδύνατο.
Την συγκρότηση πάντως, ενιαίας Κ.Ο., έχει πετύχει η Νέα Αριστερά, αφού οι βουλευτές που την συγκρότησαν, προήλθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ιδεολογική βάση και «κοινή» την διαφωνία τους στο πρόσωπο του τότε προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Έτσι η νέα ΚΟ, απέκτησε τα ίδια με τις υπόλοιπες, δικαιώματα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως η συμμετοχή στις Προ Ημερησίας Διατάξεως συζητήσεις, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, γραφεία και υπαλλήλους. Συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου, είχε επίσης συμβεί δύο φορές στην πολύ πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία (από την ψήφιση των μνημονίων και μετά) με πρώτη αυτή που σχηματίστηκε από τους διαγραφέντες Νεοδημοκράτες βουλευτές, οι οποίοι δεν ψήφισαν το πρώτο Μνημόνιο, επί κυβέρνησης Σαμαρά και η δεύτερη, τον Μάρτιο του 2013, από ανεξάρτητους βουλευτές, προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Οι σημερινοί ανεξάρτητοι βουλευτές, απλώς έχουν εκπρόσωπο στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Έτσι αυτή τη στιγμή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι:
- Δύο προερχόμενοι από τη ΝΔ (Μ. Σαλμάς, Α. Σαμαράς)
- Δέκα από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παπάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ράνια Θρασκιά, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σαρακιώτης)
- Ένας από το ΠΑΣΟΚ, ο Μπαράν Νετζαντή Μπουρχάν
- Ένας από την Ελληνική Λύση, ο Παύλος Σαράκης
- Επτά προερχόμενοι από τους “Σπαρτιάτες” (Γιώργος Ασπιώτης, Διονύσιος Βαλτογιάννης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γεώργιος Μανούσος και Κωνσταντίνος Φλώρος)
- Δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης)
Διαγραφές και αποχωρήσεις από τους «Σπαρτιάτες»
Το χρονικό των ανατροπών στη Βουλή, άρχισε να εκτυλίσσεται από τις 28 Αυγούστου, οπότε ξέσπασε στους κόλπους του κόμματος των «Σπαρτιατών» η πρώτη κρίση, η οποία και οδήγησε σε διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών: πέντε στην αρχή και ακόμη δύο μετέπειτα. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος αυτού, μετράει μόλις πέντε βουλευτές, από τους 12 που είχε όταν ξεκίνησε ο κοινοβουλευτικός βίος του και παραπαίει στο μεταίχμιο της ανυπαρξίας, αφού με μια ακόμη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή, δεν μπορεί να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Τον αρχηγό του κόμματος, Βασίλειο Στίγκα πλαισιώνουν οι Γιάννης Κόντης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Αλέξανδρος Ζερβέας και Πέτρος Δημητριάδης, οι οποίοι - προς ώρας - φέρονται αποφασισμένοι να παραμείνουν «Σπαρτιάτες» καθώς γνωρίζουν ότι αρκεί η αποχώρηση ενός για να διαλυθεί η ΚΟ. Πριν δε, την ψήφιση της κυβερνητικής διάταξης για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα των «Σπαρτιατών» και την επιστροφή της εκλογικής χρηματοδότησης (αφού με απόφαση του Αρείου Πάγου το κόμμα αυτό δεν συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών) ήταν κοινός τόπος, ότι οι εναπομείναντες βουλευτές έλαβαν υπόψη ότι αν έφευγαν, η διαχείριση του κομματικού ταμείου θα εκχωρούνταν αποκλειστικά στον Βασίλη Στίγκα.
Η διολίσθηση του κόμματος προς την αποσύνθεση, ξεκίνησε με την δήλωση του προέδρου του, Βασίλη Στίγκα, σχετικά με σχέσεις βουλευτών του με την Greek Mafia και οι καταγγελίες του για μεθοδεύσεις και επιρροές από εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, οι οποίες οδήγησαν σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Κατόπιν, άρχισαν τα «σκαμπανεβάσματα» του «φύγε εσύ, έλα εσύ» με διαγραφές και επαναφορές και με ανεξαρτητοποιήσεις μέχρι το κοντέρ να «παγώσει» στους πέντε, υπό τον φόβο της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τότε, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» προχώρησε στην διαγραφή των Ιωάννη Κόντη, Ιωάννη Δημητροκάλη και Χαράλαμπου Κατσιβαρδά με τον ισχυρισμό ότι λειτουργούν εξ ονόματος ενός «εξωκοινοβουλευτικού κέντρου» που επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο του κόμματος και να «εκπαραθυρώσει» τον ίδιο. Λίγες ημέρες μετά, ήρθαν οι ανεξαρτητοποιήσεις των Γιώργου Μανούσου και Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι μίλησαν για «προσβλητικές» και «συκοφαντικές» αναφορές του Β. Στίγκα περί «πρακτικών μαφίας». Τον Ιούνιο του 2024, ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, τον οποίο ακολούθησε ο Γεώργιος Ασπιώτης, ενώ στο μεταξύ είχε επιστρέψει ο Ιω. Κόντης. Από τους βουλευτές του κόμματος Στίγκα, που ανεξαρτητοποιήθηκαν, ως εντυπωσιακό γεγονός καταγράφηκε ότι υπερψήφισαν τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, τρεις εξ αυτών: ο Χ. Κατσιβαρδάς, ο Γ. Ασπιώτης και ο Μ. Γαυγιωτάκης. Με την νέα χρονιά, έρχονται και τα δυσκολότερα για αυτό το κόμμα, αφού θα χάσει την κρατική χρηματοδότηση, αφού στις 13 Ιανουαρίου το πιθανότερο η Ολομέλεια της Βουλής, θα λάβει την σχετική απόφαση.
Η διπλή εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη εσωκομματική κρίση, ξέσπασε σε δύο μόλις μήνες από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 5 Nοεμβρίου συγκροτήθηκε σε ΚΟ η Νέα Αριστερά από 11 βουλευτές, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση. Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, που «κούνησε το “μαντήλι”» στους "συντρόφους" του, μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, κι έγινε το κρίσιμο «τουβλάκι» που προκάλεσε τις τεκτονικές αλλαγές στο ...«Jenga» της Κουμουνδούρου.
Η κορύφωση της διαμάχης, ήρθε με την αποχώρηση της λεγόμενης «Ομπρέλας» και τη διαγραφή της Πέτης Πέρκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που πρόσκειντο σε αυτή, και λίγες ημέρες αργότερα, αποχώρησε και η ομάδα «6+6» με την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών Σίας Αναγνωστοπούλου, Έφης Αχτσιόγλου, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Νάσου Ηλιόπουλου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Μερόπης Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώς Φωτίου και Αλέξη Χαρίτση.
Το τριήμερο ωστόσο από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2024, του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε καταλυτικό ως προς τις μετέπειτα δραματικές εξελίξεις, αφού αποχώρησαν από το κόμμα οι βουλευτές Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παπάς και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ενώ είχε προηγηθεί η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για την υπόθεση του ινστιτούτου Prolepsis, που διοικεί η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τότε και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, που απέμεινε με 31 βουλευτές, ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί, καθώς διατηρούσε οριακά την θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση, κινδυνεύοντας μέρα με την ημέρα, να την απωλέσει, αφού με την αποχώρηση ενός βουλευτή θα εξέπιπτε από την κοινοβουλευτική δύναμη του, ισάριθμη με αυτή του ΠΑΣΟΚ, οπότε και παρέμενε στον "θώκο".
Όπερ και εγένετο.
Στις 21 Νοεμβρίου, με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσαν ανεξαρτητοποίηση, η Γιώτα Πούλου και η Θεοδώρα Τζάκρη με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να «πέσει» πλέον στους 29 βουλευτές, να καταγράψει μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη από αυτή του ΠΑΣΟΚ κι έτσι να χάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, θέση στην οποία αναρριχήθηκε τελικώς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η ημέρα αυτή, καταγράφηκε ως «ιστορική» στα κοινοβουλευτική χρονικά, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαρκούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου, εκπίπτει από την θέση του αυτή στη Βουλή – όπως στις εθνικές εκλογές αναδείχτηκε – και «παίρνει την σκυτάλη» το τρίτο κόμμα. Το αποτέλεσμα, ήταν να αναρριχηθεί στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ και να απολαμβάνει πλέον όλα τα προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για το κόμμα που κατέχει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η διαρροή ωστόσο μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σταμάτησε εκεί και ο αποδεκατισμός της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος, συνεχίστηκε με την αποχώρηση ακόμη τριών βουλευτών.
Στις 28 Νοεμβρίου, ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιάννης Σαρακιώτης, στις 2 Δεκεμβρίου αποχώρησε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου η Ράνια Θρασκιά.
Έτσι, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δύναμη μόλις 26 βουλευτών.
Το πρωτοφανές του γεγονότος, σχολίασε μάλιστα και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος την ίδια ημέρα, τόνισε ότι «Είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος», κάτι που – όπως είπε - υπάρχει μεν ως πρόβλεψη, δεν έχει ωστόσο ποτέ υλοποιηθεί. Κι αυτό, όχι μόνο στην Μεταπολίτευση, αλλά μεταπολεμικά, που επεκτάθηκε η έρευνα, ώστε να καταγραφεί ιστορικά παρόμοιο συμβάν.
Μετά τις δραματικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνες που είχαν προηγηθεί, σε όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ και Νίκης, στην οποία αντικαταστάθηκε απλώς ένας βουλευτής και παραμένει στον ίδιο αριθμό βουλευτών), ο κοινοβουλευτικός χάρτης ανετράπη μέσα με πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τις εκλογές του Ιουνίου 2023, αφού «προστέθηκε» μια ακόμη Κοινοβουλευτική Ομάδα – αυτή της Νέας Αριστεράς – δημιουργήθηκε μια «ομάδα» ακόμη 24 ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται το κόμμα των «Σπαρτιατών», το οποίο αν χάσει έναν βουλευτή του ακόμη, θα πάψει να υφίσταται ως κοινοβουλευτική ομάδα.
Μια ακόμη πρωτοτυπία εξάλλου, της σημερινής Βουλής, αποτελεί το γεγονός ότι - ενώ κατά την μνημονιακή περίοδο, περισσότεροι από 50 βουλευτές είχαν μετακινηθεί από τα κόμματα, με τα οποία είχαν εκλεγεί στις εθνικές εκλογές – σήμερα 34 βουλευτές (23 ανεξάρτητοι και 11 της Νέας Αριστεράς) δεν εκπροσωπούν τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν.
Επίσης, παρότι το ΠΑΣΟΚ, κατέχει την αξιωματική αντιπολίτευση πλέον και απολαμβάνει των προνομίων, που συνεπάγεται αυτή η θέση, δεν παύει ιστορικά (από το 1974) να παραμένει η μικρότερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με 31 βουλευτές.
Νέα Δημοκρατία: Η διαγραφή - βόμβα του Αντώνη Σαμαρά
Στις 4 Ιουλίου του 2024, ήρθε η πρώτη αποπομπή βουλευτή της μέχρι τότε απολύτως συμπαγούς ΚΟ της ΝΔ, οπότε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη διεγράφη από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης. Είχε προηγηθεί η διαδικτυακή κυκλοφορία ενός βίντεο με τον πρώην υπουργό να βιαιοπραγεί σε υπάλληλο του αεροδρομίου, το οποίο έφτασε πολύ γρήγορα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε την καρατόμηση του βουλευτή. Κατόπιν τα πράγματα πήραν τον δρόμο της αποπομπής του και ο Λευτέρης Αυγενάκης από τότε παραμένει εκτός ΚΟ της ΝΔ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ωστόσο, επανεντάχθηκε στην ΚΟ της κυβερνητικής παράταξης στις 20 Δεκεμβρίου, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη...έχοντας εκτίσει την «ποινή» του με «καλή διαγωγή». Ουσιαστικά δεν βρέθηκε ποτέ εκτός ΝΔ -ούτε άλλωστε είχε διαγραφεί από το κόμμα - αφού ψήφιζε όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης κι όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος αιτιολογώντας την επιστροφή του «απολωλότος»: «εκτιμήθηκε η αναγνώριση του λάθους του από τον ίδιο, για ένα συμβάν, το οποίο θεωρείται λήξαν και από την άλλη πλευρά, όπως επισήμως έχει δηλωθεί».
Με το κυβερνών κόμμα να αριθμεί, μετά την αποπομπή Αυγενάκη, 157 βουλευτές, η επόμενη ήταν η διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά, από την ΚΟ της ΝΔ και το κόμμα της ΝΔ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για «αντικοινοβουλευτική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί ζημία στο κόμμα ή σε άλλον βουλευτή», όπως αναφερόταν στην παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.
Ωστόσο, η «βόμβα» στο κυβερνών κόμμα, εξεράγη στις 20 Νοεμβρίου του 2024, οπότε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η κρίση που σοβούσε, από τότε που Αντώνης Σαμαράς άρχισε την έντονη κριτική στον πρωθυπουργό με αιχμή τα εξωτερικά θέματα και την «γουόκ ατζέντα», ξέσπασε με την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού μετά από συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Αναβρασμός και στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο αναβρασμός στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ξεκίνησε πολύ νωρίς από τον χρόνο των εθνικών εκλογών, όταν, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, τον Οκτώβριο του 2023, απέπεμψε τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Χουρδάκη, κατηγορώντας τον ότι «αλληθωρίζει» προς τα Δεξιά. Τον κ. Χουρδάκη, ο οποίος δεν υπέκυψε στις πιέσεις της επικεφαλής του κόμματος να παραδώσει την έδρα του και ανεξαρτητοποιήθηκε, τον ακολούθησε η …μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου, η οποία επίσης προχώρησε σε ανεξαρτητοποίηση με αιχμές περί στοχοποίησής της λόγω συγγενικής σχέσης με τον κ. Χουρδάκη. Έτσι η Πλεύση Ελευθερίας, μετράει σήμερα έξι βουλευτές, από οκτώ που είχε όταν μπήκε στη Βουλή.
Βγήκαν τα "μαχαίρια" στο κόμμα Βελόπουλου
Στις 18 Ιουνίου του 2024, με μία λιτή μεν, αιχμηρή δε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης, κατέστη γνωστό πως ο βουλευτής Επικρατείας, Παύλος Σαράκης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος … λόγω «αλαζονείας, αχαριστίας, αμετροέπειας και υποτιμητικής συμπεριφοράς έναντι συναδέλφων». Ο κ. Σαράκης, ο οποίος θεωρείτο προβεβλημένος βουλευτής - εξού και η τιμητική πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με απόφαση Βελόπουλου - φυσικά διαφώνησε με τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν. Κύκλοι του αποπεμφθέντος βουλευτή, ανέφεραν ότι «δεν τον ήθελε και δεν τον άντεχε ο Κ. Βελόπουλος, γιατί είναι ένας δημοφιλής βουλευτής τη στιγμή που εκείνος επιθυμεί δίπλα του μόνο χειροκροτητές». Έτσι δεν δέχθηκε να παραδώσει την έδρα του, οπότε κατεγράφη ως ο πρώτος προερχόμενος από την Ελληνική Λύση, ανεξάρτητος βουλευτής και το κόμμα έμεινε με 11 από τους 12 βουλευτές.
Γιατί διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ ο Μπαράν Μπουρχάν
Τέλος, από το ΠΑΣΟΚ έχει διαγραφεί τον περασμένο Απρίλιο, από την ΚΟ του κόμματος και με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Μπαράν Μπουρχάν, βουλευτής Ξάνθης, έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, που τοποθετείται χρονικά το 2014 και αφορά σε παράνομες συνταγογραφήσεις, για τις οποίες κατηγορείται ο ψυχίατρος στο επάγγελμα, βουλευτής.