Ακούγοντας τις ΗΠΑ. Λίγο πριν τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CNN Greece ανοίγει έναν κύκλο συζητήσεων με ειδικούς σε θέματα διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής, για την επόμενη μέρα στον κόσμο ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης. Ευρωατλαντικές σχέσεις, Μεσόγειος, Ελληνοτουρκικά, Κύπρος, Μέση Ανατολή και φυσικά Ρωσία και πόλεμος στη Ουκρανία είναι τα μεγάλα θέματα που θα συνεχίσουν να απασχολούν την ευρύτερη γειτονία μας και θα αντιμετωπιστούν από την επόμενη χρονιά ίσως μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, ίσως και όχι. Μένει να το δούμε και για όλα αυτά θα συζητήσουμε με τους καλεσμένους μας.
Πόλωση, τοξικότητα, λαϊκισμός και παραπληροφόρηση κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, τονίζει ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος δεν αντιδρά, τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο αυτή τη στείρα αντιπαράθεση.
Ο κ. Κωστόπουλος τονίζει ότι αυτό που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πολιτιού κόσμου τώρα στις ΗΠΑ, είναι η επόμενη μέρα των εκλογών και όχι τόσο αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθήσει ό νέος ή η νέα πρόεδρος όσο το γεγονός του να κλείσουν οι πληγές της τοξικότητας και της πόλωσης. Η επόμενη μέρα θα βρει τις ΗΠΑ διχασμένες εκτιμά ο κ. Κωστόπουλος γιατί το περιθώριο νίκης θα είναι πολύ μικρό ανεξαρτήτου νικητή.
Αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τονίζει ότι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο με πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς κυρίως και δεν θα υπάρξουν αλλαγές ανεξαρτήτου αποτελέσματος στις εκλογές.
Η Ευρώπη προβληματίζεται για την περίπτωση μιας νίκης Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές εκτιμά η κύρια ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις διατλαντικές σχέσεις Έλενα Λαζάρου. Αυτό συμβαίνει, εκτιμά η κυρία Λαζάρου, γιατί έχει την προηγούμενη εμπειρία της περιόδου 2016-2020 όταν ο Τραμπ είχε μεταξύ άλλων αμφισβητήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, είχε επιβάλει δασμούς και ποσοστώσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και επίσης η εκλογή Τραμπ είχε συμπέσει με μια στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ανάπτυξη ενώ την ίδια στιγμή ο Τραμπ αμφισβητούσε τις επιστημονικές θέσεις για το κλίμα.
Η κυρία Λαζάρου τονίζει επίσης ότι η Καμάλα Χάρις μέχρι τώρα δεν έδωσε σαφή στίγμα για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που θα εκλεγεί. Τα πιθανά σενάρια είναι να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον Μπάιντεν – ο οποίος ήταν ο πλέον ευρωατλαντιστής πρόεδρος που πέρασε τα τελευταία χρόνια - σε θέματα Ρωσίας, άμυνας, κλίματος και εμπορίου ενώ ένα άλλο σενάριο που συζητείται είναι ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Ασία την Αφρική και περιοχές του πλανήτη που μέχρι τώρα ήταν χαμηλότερα στην ατζέντα των ΗΠΑ.
Οδεύοντας προς τις εκλογές οι Δημοκρατικοί θα επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το ερώτημα αν ο Τραμπ θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την τοξική διχόνοια που επικρατεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, υποστηρίζει μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Δεσποτόπουλος. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία θα μπορούσε να ευνοήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει πει ότι επί των ημερών του δεν έγινε κανένας πόλεμος και ότι θα σταματήσει τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφορικά με τις διεθνείς αγορές, ο κ. Δεσποτόπουλος υποστηρίζει ότι είναι μάλλον αδιάφορο το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές καθώς οι αγορές ενδιαφέρονται πρωτίστως στο να τελειώσουν οι εκλογές και να επανέλθει η κανονικότητα στην πολιτική ζωή. O κ. Δεσποτόπουλος υποστηρίζει ότι η δυτική βοήθεια στην Ουκρανία έχει αρχίσει να φτάνει στα όριά της αλλά οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν ακόμη και με Τραμπ να έχουν μια σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας.
Η αμερικανική κοινωνία είναι μια βαθιά διχασμένη κοινωνία τονίζει η γενική διευθύντρια ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγήτρια στη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη. Η ανάδειξη του προέδρου Τραμπ ήταν το αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών τα προηγούμενα χρόνια γιατί εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, αφενός με το δημογραφικό και αφετέρου με το γεγονός ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει χάσει το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης. Η αλλαγή στο μοντέλο συνεργασίας Ευρώπης- ΗΠΑ έχει ήδη δρομολογηθεί εκτιμά η κυρία Γαβουνέλη, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών και το μόνο που μένει να δούμε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.