ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Η ανθρωπότητα κρέμεται από μια κλωστή» – Τι αναφέρει η νέα έκθεση για τα ζωτικά σημεία της Γης

«Η ανθρωπότητα κρέμεται από μια κλωστή» – Τι αναφέρει η νέα έκθεση για τα ζωτικά σημεία της Γης

Πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πυρκαγιά σε δασική έκταση στην επαρχία Κόρντομπα της Αργεντινής, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024

EPA/STR

Πολλά από τα ζωτικά σημεία της Γης έχουν φτάσει σε ακραίες τιμές ρεκόρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι «το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε ομάδα κορυφαίων ειδικών για το κλίμα.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες εξετάζουν πλέον την πιθανότητα κοινωνικής κατάρρευσης, αναφέρει η έκθεση, η οποία αξιολόγησε 35 ζωτικά σημεία το 2023 και διαπίστωσε ότι 25 ήταν στο χειρότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή τους, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και του ανθρώπινου πληθυσμού. Αυτό δείχνει μια «κρίσιμη και απρόβλεπτη νέα φάση της κλιματικής κρίσης», αναφέρεται.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης και των ωκεανών έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λόγω του ρεκόρ καύσης ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση. Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμό περίπου 200.000 ανθρώπων την ημέρα και ο αριθμός των βοοειδών και των προβάτων κατά 170.000 την ημέρα, γεγονός που συμβάλλει στο ρεκόρ εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 28 βρόχους ανατροφοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων εκπομπών από το λιώσιμο του μόνιμου πάγου, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενεργοποίηση πολλαπλών σημείων καμπής, όπως η κατάρρευση του τεράστιου φύλλου πάγου της Γροιλανδίας.

India Heat Waves Risk

Οι καύσωνες των 50 βαθμών Κελσίου στην Ινδία σημαίνουν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είναι πλέον εκτεθειμένοι σε ακραία ζέστη

AP Photo/Rafiq Maqbool

Η παγκόσμια θέρμανση οδηγεί σε ολοένα και πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, είπαν, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων στις ΗΠΑ και των καυσώνων των 50 βαθμών Κελσίου στην Ινδία, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να είναι πλέον εκτεθειμένοι σε ακραία ζέστη.

«Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους»

Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν «να παρέχουν σαφείς, τεκμηριωμένες γνώσεις που θα εμπνέουν ενημερωμένες και τολμηρές απαντήσεις από τους πολίτες έως τους ερευνητές και τους παγκόσμιους ηγέτες – θέλουμε απλώς να ενεργούμε με ειλικρίνεια και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους». Είπαν ότι η αποφασιστική και γρήγορη δράση είναι επιτακτική ανάγκη για τον περιορισμό του ανθρώπινου μαρτυρίου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της καύσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών μεθανίου, της μείωσης της υπερκατανάλωσης και των αποβλήτων από τους πλούσιους και της ενθάρρυνσης της στροφής προς τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

«Βρισκόμαστε ήδη στη μέση μιας απότομης κλιματικής αναταραχής, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στη Γη όπως τίποτα άλλο που έχει δει ποτέ ο άνθρωπος», δήλωσε ο καθηγητής Ουίλιαμ Ριπλ, του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της ομάδας.

«Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, με τη δυνατότητα να εκτοπίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια, ενδεχομένως ακόμη και σε μερική κοινωνική κατάρρευση».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bioscience, αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις CO2 και μεθανίου στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15% το 2023, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παγκόσμια θέρμανση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κρίσης που περιλαμβάνει τη ρύπανση, την καταστροφή της φύσης και την αύξηση της οικονομικής ανισότητας. Μεταξύ των πολιτικών που προτείνουν για ταχεία υιοθέτηση, είναι η σταδιακή μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού μέσω της ενδυνάμωσης της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών, η προστασία, αποκατάσταση ή επαναδημιουργία των οικοσυστημάτων και η ενσωμάτωση της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή στα παγκόσμια προγράμματα σπουδών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης.

Η έκθεση καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Μόνο με αποφασιστική δράση μπορούμε να διαφυλάξουμε τον φυσικό κόσμο, να αποτρέψουμε τη βαθιά ανθρώπινη δυστυχία και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα κληρονομήσουν τον βιώσιμο κόσμο που τους αξίζει. Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή».