ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στερεύουν με γοργούς ρυθμούς τα ποτάμια του κόσμου - Συναγερμός για την παγκόσμια παροχή νερού

Στερεύουν με γοργούς ρυθμούς τα ποτάμια του κόσμου - Συναγερμός για την παγκόσμια παροχή νερού

Στεγνώνει ο Ρίο Νέγκρο (Rio Negro), από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Αμαζονίου που διασχέζει το μανάους στη Βραζιλία 

AP Photo /Edmar Barros

Το 2023 σηματοδοτεί άλλη μία αρνητική πρωτιά, σημαίνοντας συναγερμό στους ταμιευτήρες νερού παγκοσμίως, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), τα ποτάμια στερεύουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, καταγράφοντας ρεκόρ 30ετίας. 

Αν και τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκε σε πολλά ποτάμια του πλανήτη στάθμη χαμηλότερη του μέσου όρου, εντούτοις, μέσα στο 2023, οι θερμοκρασίες ήταν πρωτοφανείς με αποτέλεσμα να αδειάζουν με ταχύτατους ρυθμούς οι ταμιευτήρες νερού, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την κατάσταση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων.

Οπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, μέσα στο 2023 σημειώθηκαν μη φυσιολογικές συνθήκες σε πάνω από το 50% των λεκανών απορροής ποταμών παγκοσμίως, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διεθνούς παρέμβασης. Το ίδιο συνέβη και τα δύο προηγούμενα έτη, 2022 και 2021, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Drought River MISSISSIPI MISISIPI POTAMO MISISIPHS KSHRASIA

Αμερικανικό σκάφος γεωλογικών ερευνών κάνει μετρήσεις στις όχθες του Μισσισιπή

AP Photo/Seth Perlman

Τα ποτάμια της Αμερικής

Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής- για παράδειγμα, οι ποταμοί Αμαζόνιος και Μισισιπής είχαν ρεκόρ χαμηλών επιπέδων νερού.

Mississippi River POTAMI KSHRASIA

Αποξηραμένες οι όχθες του Μισσισιπή σε δεκάδες σημεία

AP Photo/Jeff Roberson

Ασία και Αυστραλία

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Ασία και την Ωκεανία, οι ταμιευτήρες των ποταμών Γάγγη, Βραχμαπούτρα και Μεκόνγκ αντιμετώπισαν συνθήκες χαμηλότερες του κανονικού σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως «παρεμβαίνει» και στον προορισμό και την κατανομή των υδάτινων πόρων. Εχει αλλάξει το πού πηγαίνει το νερό, προκαλώντας τόσο ακραίες πλημμύρες όσο και ακραία ξηρασία σε διάφορες περιοχές.

Το 2023 εκτός από την πρωτοφανή ξηρασία, έφερε και καταστροφικές πλημμύρες σε όλο τον κόσμο, με τις ανατολικές ακτές της Αφρικής, το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και τις Φιλιππίνες να έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Ευρώπη

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, σημειώθηκε επίσης απορροή πάνω από το μέσο όρο.

«Λαμβάνουμε συνεχώς προειδοποιητικά σήματα κινδύνου, είτε με τη μορφή ακραίων βροχοπτώσεων, είτε με ακραίες ξηρασίες που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές αλλά και ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την οικονομία, τόσο παγκόσμια όσο και σε τοπικό επίπεδο» τονίζει η γενική γραμματέας του WMO, Σελέστε Σάουλο, συμπληρώνοντας πως «το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί μακροπρόθεσμα την ασφαλή επάρκεια του νερού για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Και παρόλα αυτά δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα» τονίζει.

«Ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, ο κύκλος της φύσης έχει γίνει ασταθής και απρόβλεπτος, καθώς αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερα προβλήματα είτε υπερβολικής ποσότητας είτε υπερβολικής έλλειψης νερού.
Η ταχύτερη εξάτμιση και η ξηρασία του εδάφους επιδεινώνουν τις συνθήκες λειψυδρίας», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε πόσιμο νερό για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με το UN Water.

Την ίδια στιγμή οι παγετώνες έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού - το υψηλότερο ποσοστό μέσα σε 50 χρόνια - σύμφωνα με τα στοιχεία του WMO για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023.

Αντίστοιχα και τα συνήθη χιονισμένα βουνά στη δυτική και βόρεια Αμερική και στις ευρωπαϊκές Άλπεις αντιμετώπισαν ακραίες θερμοκρασίας με α[ποτέλεσμα να λιώνουν με γοργούς ρυθμούς τα αιώνια χιόνια στην κορυφή. Οι Άλπεις της Ελβετίας έχασαν περίπου το 10% του όγκου τους τα τελευταία δύο χρόνια.