ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους

Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Pixabay

Μια πρωτοφανής αποικία κόκκινης μέλισσας Apis florea εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Μάλτα, εγείροντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian η κόκκινη μέλισσα - νάνος έχει εγκαταστήσει αποικία στην Ευρώπη για πρώτη φορά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η Apis florea συναντάται κυρίως στην Ασία. Ο εντοπισμός σμήνους στη Μάλτα έχει σημάνει συναγερμό στους τοπικούς μελισσοκόμους και στους οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ιθαγενών μελισσών.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Apis florea βρέθηκε στη Μάλτα», δήλωσε ο Dave Goulson, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

«Η Apis florea είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τους ντόπιους πληθυσμούς μελισσών, στον αγώνα για εύρεση γύρης και νέκταρ, που ήδη είναι σε έλλειψη. Είναι επίσης πολύ πιθανό οι μέλισσες αυτές να μεταφέρουν άγνωστες ασθένειες στις οποίες οι ευρωπαϊκές μέλισσες είναι πολύ ευάλωτες».

Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι το είδος του «κόκκινου νάνου» επεκτείνεται αργά αλλά σταθερά: Από την Ασία πέρασε στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε απαντηθεί ποτέ στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση μιας τέτοιου είδους μέλισσας στην Ευρώπη, διαφορετική από τη γνωστή δυτική κυψελωτή μέλισσα, Apis mellifera», επιβεβαιώνει ο Francis Ratnieks, Βρετανός εντομολόγος και ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

MELISSES KUPSELH

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως πρόκειται για μία ακόμη επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης που οδηγεί στην εξάπλωση ξενικών ειδών σε περιοχές που δεν είχαν ήταν φιλόξενες μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήπιοι χειμώνες στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης ευνοούν την επιβίωση αυτού του νέου για την Ευρώπη είδους.

MALTA MELISSES