ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Τήνος «πρωταγωνίστρια» στη μάχη για μηδενικά πλαστικά απόβλητα

Η Τήνος «πρωταγωνίστρια» στη μάχη για μηδενικά πλαστικά απόβλητα

Το νησί της Τήνου

EUROKINISSI

Στον βιώσιμο δρόμο που χάραξε η Τήλος βαδίζει η Τήνος, με μία νέα πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Για την προσπάθεια αυτή που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2024 μιλά στο CNN Greece ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διοίκησης και Καινοτομίας του Δήμου Τήνου, Ιωάννης Εξιλζές.

Με την Τήνο να παράγει τουλάχιστον 150 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, η νέα πρωτοβουλία «προς μία πιο βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα» έχει σκοπό να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους και τους τουρίστες να διαμορφώσουν μια διαφορετική κουλτούρα ως προς τη χρήση πλαστικών συσκευασιών.

Όπως εξηγεί ο κ. Εξιλζές, οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2024 κινούνται σε τρεις άξονες:

  • Νέες βιώσιμες λύσεις στις επιχειρήσεις.

Θα δοθεί η ευκαιρία σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας να δοκιμάσουν δωρεάν μία σειρά από νέες βιώσιμες λύσεις (νέα καλαμάκια από φυτικά υλικά, είδη προσωπικής φροντίδας επισκεπτών χωρίς πλαστικό, υψηλής ποιότητας επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για ποτά takeaway, ειδικούς έξυπνους κάδους χωριστής συλλογής πλαστικών φιαλών νερού).

  • Ενθάρρυνση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας και των επισκεπτών.

Θεματικές εκδηλώσεις, διοργάνωση βραδιών ευαισθητοποίησης σε τοπικά πανηγύρια, μία σειρά από βιωματικά σεμινάρια με συλλογικούς φορείς τους χειμερινούς μήνες, πρακτικός οδηγός με λύσεις για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων ειδικά σχεδιασμένος για το νησί της Τήνου, καθαρισμοί ακτών παρουσία κοινού και ανάδειξη των απορριμμάτων.

  • Εκπαίδευση και ενημέρωση για να γίνεται πιο σωστός διαχωρισμός και ανακύκλωση των συσκευασιών μίας χρήσης από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Η τεχνολογία στη «μάχη» για ένα βιώσιμο αύριο

Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει ένας ψηφιακός χάρτης, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα σημεία χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης στο νησί, ώστε κάθε επισκέπτης και επισκέπτρια να βρίσκει το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης ανάλογα με τις συσκευασίες που θέλει να ανακυκλώσει.

Ο χάρτης είναι ήδη προσβάσιμος μέσω της εφαρμογής Whywasteme και είναι διαθέσιμος και σε διαδικτυακή μορφή.

Μιλώντας για την Whywasteme, ο κ. Εξιλζές εξηγεί πως είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μπορούν όλοι και όλες να κατεβάσουν δωρεάν.

Πώς λειτουργεί; «Ο χρήστης δημιουργεί το προφίλ του εύκολα, όπως στα κοινωνικά δίκτυα και έπειτα σκανάρει τα barcode των άδειων συσκευασιών μίας χρήσης που θέλει να ανακυκλώσει (πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, κουτιά τροφίμων, καλλυντικά, απορρυπαντικά). Ο χρήστης μπορεί να δει πού είναι το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης ανάλογα με το υλικό των συσκευασιών και μόλις πλησιάσει στο σημείο αναγνωρίζεται αυτόματα από την εφαρμογή».

Μάλιστα, ο χρήστης κερδίζει περιβαλλοντικούς πόντους για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνει.

«Οι περιβαλλοντικοί πόντοι που κερδίζονται μετατρέπονται σε χρηματικές δωρεές σε Κοινωφελείς Οργανισμούς που επιλέγει ο χρήστης, κυρίως στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έτσι, κάθε άδεια συσκευασία, όχι μόνο δεν καταλήγει στα κοινά απορρίμματα, αλλά αποκτά και περιβαλλοντική αξία -βοηθώντας για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και οικοσυστήματα» συμπληρώνει.

Το 60% του νησιού εξυπηρετείται από τον μπλε κάδο

Η Τήνος έκανε ανακύκλωση από το 2018 με το σύστημα του μπλε κάδου και τα τέσσερα ρεύματα. Ανακυκλώνει πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο αλλά και τηγανέλαια, ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, περίπου το 60% του πληθυσμού του νησιού εξυπηρετείται από τον μπλε κάδο στην περιοχή της κατοικίας του.

Παράγονται τουλάχιστον 150 τόνοι πλαστικού ετησίως - Το 2023 ανακυκλώθηκαν οι 50

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΛΛΟΝΗ, το 2023 η Τήνος ανακύκλωσε περίπου 50 τόνους πλαστικό.

«Υπολογίζουμε ότι παράγονται τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερα πλαστικά απορρίμματα» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, δείχνοντας τον δρόμο που καλείται ακόμη να διαβεί το νησί για ένα τόπο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα.

Πώς μεταφράζονται όμως αυτοί οι τόνοι; «Ενδεικτικά, ένας τόνος πλαστικού PET περιέχει 38.500 μεγάλα μπουκάλια νερού τα οποία συμπιεσμένα καταλαμβάνουν όγκο επτά παλετών του κυβικού».

«Τόσο οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων, όσο και η καθαρότητα των υλικών, εξαρτώνται από τους δημότες, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες του νησιού. Αν ο καθένας από εμάς επιλέγει λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης και κάνει σωστά ανακύκλωση τα νούμερα αυτά μπορούν να αλλάξουν» τονίζει.

Παρακαταθήκη που θα συμβάλλει στην προστασία της φύσης του νησιού

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Δήμος φιλοδοξεί η Τήνος να γίνει ένα νησί που πρωτοστατεί στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων» σημειώνει ο αντιδήμαρχος. Παράλληλα, αναμένεται «να μειωθεί αισθητά ο όγκος των πλαστικών συσκευασιών που καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα».

EXILZES IOANNHS, THNOS

O αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διοίκησης και Καινοτομίας του Δήμου Τήνου, Ιωάννης Εξιλζές

Την ίδια ώρα, όμως, είναι η πρωτοβουλία αυτή «να αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες της Τήνου».

«Ένα νέο μοντέλο που θα συμβάλλει στην προστασία της μοναδικής φύσης του νησιού μας και μεσοπρόθεσμα θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Τήνο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινά από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Καλλονή Κελλιά υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και την υποστήριξη της BEMED (BEYOND PLASTIC MED).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ