ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρίσι 2024: Οι πιο «πράσινοι» Ολυμπιακοί Αγώνες της ιστορίας - Τα μυστικά του Ολυμπιακού Χωριού

Παρίσι 2024: Οι πιο «πράσινοι» Ολυμπιακοί Αγώνες της ιστορίας - Τα μυστικά του Ολυμπιακού Χωριού

Εξωτερικά φίλτρα αέρα και κτίρια χτισμένα με ξύλο και ανακυκλωμένα υλικά στο Ολυμπιακό Χωριό των Αγώνων του Παρισιού

EPA/MOHAMMED BADRA

Όταν το Παρίσι φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, οι διοργανωτές ήθελαν τόσο πολύ να συγκεντρώσουν τους αθλητές κάτω από την ίδια στέγη που έχτισαν το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό. Ήταν λιτό, αποτελούμενο από επιπλωμένες ξύλινες καλύβες, και ισοπεδώθηκε λίγο αργότερα.

Οι Αγώνες επιστρέφουν στην Πόλη του Φωτός έναν αιώνα μετά, αλλά οι Γάλλοι αξιωματούχοι κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό αυτή τη φορά. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να κάνουν το Παρίσι 2024 τους «πιο υπεύθυνους και βιώσιμους Αγώνες στην ιστορία», χτίζουν κάτι που προορίζεται να διαρκέσει.

«Αυτό το χωριό σχεδιάστηκε ως μια γειτονιά, μια γειτονιά που θα έχει ζωή και μετά», δηλώνει η Georgina Grenon, διευθύντρια βιωσιμότητας του Παρισιού 2024. «Απλά το Παρίσι 2024 το νοικιάζει για λίγους μήνες».

Αντί να μένουν σε διαμερίσματα που έχουν φτιαχτεί ειδικά γι' αυτούς, οι αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό αυτό το καλοκαίρι θα ζουν σε αυτό που θα γίνει το σπίτι ή ο χώρος εργασίας κάποιου άλλου.

Ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης

Μόλις ολοκληρωθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στις 8 Σεπτεμβρίου, το χωριό – το οποίο περιλαμβάνει 82 κτήρια – θα μετατραπεί σε χώρους γραφείων για 6.000 εργαζόμενους και σε διαμερίσματα για τη στέγαση άλλων 6.000 ανθρώπων.

Η ελπίδα είναι ότι το έργο θα ανακουφίσει τη στεγαστική κρίση στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου η αύξηση των επιτοκίων, η εκτίναξη των τιμών και η μειωμένη προσφορά έχουν καταστήσει πιο δύσκολη από ποτέ την αγορά ή την ενοικίαση κατοικίας.

FRANCE OLYMPIC GAMES

Μετά το τέλος των Αγώνων το Ολυμπιακό Χωριό θα μετατραπεί σε χώρους γραφείων για 6.000 εργαζόμενους και σε διαμερίσματα για τη στέγαση άλλων 6.000 ανθρώπων

EPA/MOHAMMED BADRA

Η τοποθεσία για το Ολυμπιακό Χωριό επιλέχθηκε με την ελπίδα ότι θα αναζωογονήσει ορισμένα από τα φτωχά βόρεια προάστια της πόλης, καθώς βρίσκεται στη συμβολή των Saint-Denis, Saint-Ouen και Ile-Saint-Denis. Μετά τους Αγώνες, το 32% των νέων κατοικιών στο Saint-Denis και στο Saint-Ouen, και το 48% των κατοικιών στο Ile-Saint-Denis θα διατεθούν για κοινωνική στέγαση.

Ανακυκλώσιμα υλικά και φίλτρα αέρα

Όπως και οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες – οι διοργανωτές λένε ότι θα τροφοδοτούνται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – όλα όσα χτίστηκαν για το χωριό έγιναν με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Τα κτήρια χτίστηκαν με ξύλο και ανακυκλωμένα υλικά, χρησιμοποιώντας διαδικασίες που, σύμφωνα με την Grenon, μείωσαν το αποτύπωμα άνθρακα του έργου κατά 30% ανά τ.μ..

Τα 3.000 διαμερίσματα θα περιέχουν συνολικά 14.250 κρεβάτια, κατασκευασμένα από χαρτόνι και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από τους διοργανωτές των προηγούμενων Αγώνων στο Τόκιο.

FRANCE OLYMPIC GAMES

Δωμάτιο με κρεβάτια από χαρτόνι σε ένα από τα κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού

EPA/MOHAMMED BADRA

Το ένα τρίτο όλων των στεγών είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ ένα άλλο τρίτο διαθέτει κήπους που έχουν σκοπό να μειώσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό, εξηγεί η Grenon. Και μεγάλα, ευθεία ανοίγματα που οδηγούν στον Σηκουάνα αφέθηκαν ανάμεσα στα κτίρια για να σχηματίσουν σήραγγες ανέμου που μεταφέρουν τον καθαρό αέρα του ποταμού όσο το δυνατόν περισσότερο προς στην ενδοχώρα.

Ο κεντρικός δρόμος του χωριού διαθέτει πέντε πειραματικά εξωτερικά φίλτρα αέρα. Αυτοί οι γιγάντιοι πύργοι που μοιάζουν με UFO λειτουργούν σαν ηλεκτρικές σκούπες που ρουφάνε τον μολυσμένο αέρα και φιλτράρουν τα επικίνδυνα σωματίδια.

FRANCE OLYMPIC GAMES

Τρία από τα πέντε εξωτερικά φίλτρα αέρα που θα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

EPA/MOHAMMED BADRA

Η συσκευή μπορεί να καθαρίσει «το 95% του αέρα από τα αιωρούμενα σωματίδια όλων των μεγεθών», λέει στο CNNi ο δημιουργός της, Jerome Giacomoni. Οι πέντε συσκευές μπορούν να καθαρίσουν το ισοδύναμο του όγκου 40 πισινών ολυμπιακών διαστάσεων ανά ώρα, με πολύ μικρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει ο Giacomoni.

Γεωθερμική ψύξη αντί για air condition

Εν μέσω ενός καλοκαιριού όπου αναμένονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και υπάρχει ευρεία ανησυχία ότι η ζέστη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών, η καινοτομία του Ολυμπιακού Χωριού που συζητείται περισσότερο είναι το γεωθερμικό σύστημα ψύξης. Ενώ το ισόγειο ορισμένων κτηρίων στο Ολυμπιακό Χωριό είναι εξοπλισμένο με air condition επειδή θα μετατραπούν σε καταστήματα μετά τους Αγώνες, τα διαμερίσματα των αθλητών θα χρησιμοποιούν γεωθερμική ψύξη αντί για κλιματισμό.

Το σύστημα αυτό λαμβάνει νερό που ψύχεται στους 4 βαθμούς Κελσίου από πηγάδια βάθους 70 μέτρων σε ένα κοντινό γεωθερμικό εργοστάσιο και το μεταφέρει σε σωλήνες κάτω από τα δάπεδα κάθε διαμερίσματος. Αυτό το κρύο νερό θα ψύχει το κτήριο κατά 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την εξωτερική θερμοκρασία, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Χωριού, Laurent Michaud. Το ίδιο σύστημα θα θερμαίνει επίσης τα διαμερίσματα τον χειμώνα.

FRANCE OLYMPIC GAMES

Οι στέγες των κτιρίων είναι εξοπλισμένες με ηλιακούς συλλέκτες και με κήπους που ρίχνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό

EPA/MOHAMMED BADRA

Για τις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων χωρών που ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα του συστήματος κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, το χωριό θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να νοικιάσουν μεμονωμένες μονάδες air condition.

Ερωτηθείσα για την έλλειψη κλιματισμού στο χωριό από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον περασμένο Μάρτιο, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo δήλωσε ότι το χωριό «σχεδιάστηκε για να αποφεύγεται η ανάγκη για κλιματισμό, ακόμη και σε πολύ, πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε η Hidalgo. «Πρέπει να εμπιστευτούμε τους επιστήμονες όταν μας βοηθούν να κατασκευάσουμε κτίρια με τρόπο που μας επιτρέπει να τα βγάλουμε πέρα χωρίς κλιματισμό».

Με πληροφορίες από: No AC but the ‘greenest’ ever Games? Inside Paris’ landmark Olympic Village by Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ