ΣΠΟΡ

Προβληματισμός από νέα έκθεση για τους πιο «θερμούς» Ολυμπιακούς Αγώνες - Κινδυνεύουν ζωές αθλητών

Προβληματισμός από νέα έκθεση για τους πιο «θερμούς» Ολυμπιακούς Αγώνες - Κινδυνεύουν ζωές αθλητών

Τουρίστρια βγάζει φωτογραφία έξω από αρένα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

AP Photo/Thomas Padilla

Την ώρα που οι ετήσιες θερμοκρασίες στο Παρίσι αυξήθηκαν κατά 1,8°C από το 1924 μέχρι και σήμερα, μια νέα έκθεση αναφέρει κινδύνους που ενέχει η υπερβολική ζέστη που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τις ζωές των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μπορεί να είναι οι πιο «καυτοί» που έχουν καταγραφεί, με κορυφαίους αθλητές να προειδοποιούν ότι η πρόβλεψη έντονης ζέστης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση αθλητών ή - στη χειρότερη περίπτωση - ακόμη και σε θανάτους την ώρα των Αγώνων.

Πρόκειται για τη νέα έκθεση «Rings of Fire: Heat Risks» που υποστηρίζει ότι οι αγώνες του 2021 που διεξήχθησαν στο Τόκιο «προσέφεραν ένα παράθυρο σε έναν ανησυχητικό, κλιμακούμενο κανόνα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

Με θερμοκρασίες πάνω από 34C και υγρασία που πλησιάζει το 70%, οι Αγώνες χαρακτηρίστηκαν ως «οι πιο ζεστοί στην ιστορία». «Οι αγωνιζόμενοι έκαναν εμετό και λιποθύμησαν στις γραμμές τερματισμού, αναπηρικά αμαξίδια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τους αθλητές μακριά από τις ηλιόλουστες αρένες και ο φόβος να πεθάνουν στο γήπεδο προβλήθηκε ακόμη και στη μέση του αγώνα από τον Νο2 τενίστα των Αγώνων του Τόκιο, Ντανίλ Μεντβέντεφ», αναφέρει η έκθεση.

«Ο αθλητισμός όπως γνωρίζουμε και αγαπάμε κινδυνεύει»

Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή και ο συνεχιζόμενος ρυθμός χρήσης ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει περαιτέρω υπερθέρμανση και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ακραίας ζέστης που υπονομεύουν τα αθλητικά γεγονότα.

«Γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Παρισιού έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν το ρεκόρ θερμότητας του Τόκιο», δήλωσε η Emma Pocock, διευθύνουσα σύμβουλος της FrontRunners, μιας από τις οργανώσεις πίσω από την έκθεση, «με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων που συμβάλλει σε ρεκόρ ζέστης τους τελευταίους μήνες».

Η Pocock περιέγραψε την έκθεση «Rings of Fire» ως «διακύβευμα» και μια επείγουσα έκκληση προς τα Διεθνή Όργανα του αθλητισμού να αναλάβουν δράση για την παγκόσμια υπερθέρμανση: «Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, ο αθλητισμός όπως γνωρίζουμε και αγαπάμε κινδυνεύει».

Από το 1924, όταν το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ετήσιες θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ, κατά μέσο όρο, υπάρχουν 23 περισσότερες «καυτές» ημέρες (25 βαθμούς Κελσίου +) και εννέα ακόμη «καυτές» (30 Κελσίου +) ημέρες τον χρόνο.

Το Παρίσι έχει βιώσει 50 καύσωνες από το 1947, και έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το 2003, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - την ίδια ώρα που θα διεξαχθούν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες - ένας καύσωνας ρεκόρ είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 14.000 θανάτους στη Γαλλία.

Το Météo France έχει ήδη προβλέψει θερμότερες από τις κανονικές συνθήκες για τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει 70% πιθανότητα να είναι πιο ζεστές οι μέρες από το συνηθισμένο.

Σε μια «συναινετική δήλωση», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά μέτρων για την προστασία της υγείας των αθλητών. Αλλά αναγνώρισε την υπερβολική ζέστη ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο.

«Δυστυχώς, το επίπεδο του περιβαλλοντικού θερμικού στρες που βιώνουν οι ελίτ αθλητές θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω του συνδυασμού της αυξημένης επικράτησης, της έντασης και της διάρκειας περιόδων καύσωνα που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού οδηγώντας σε περισσότερους διαγωνισμούς που διοργανώνονται σε εξαιρετικά ζεστά κλίματα».

Από ηλιακό έγκαυμα μέχρι απειλή κατά της ζωής

Οι ζεστές και υγρές συνθήκες καθιστούν πιο δύσκολο για τους αθλητές να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, μειώνοντας τη φυσική απόδοση, ιδιαίτερα σε αγώνες αντοχής. Για τους αθλητές που αγωνίζονται σε υπερβολική ζέστη, οι κίνδυνοι για την υγεία κυμαίνονται από ηλιακό έγκαυμα και θερμικές κράμπες, μέχρι θερμική εξάντληση ή ακόμα και κατάρρευση από θερμοπληξία, κάτι που είναι απειλητικό για τη ζωή.

Αθλητές δηλώνουν τον προβληματισμός τους

Ο Αυστραλός δρομέας Rhydian Cowley θα αγωνιστεί στους τρίτους Ολυμπιακούς του στο Παρίσι και δήλωσε ότι ανησυχεί για την υγεία και τις ζωές των αθλητών: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η υπερβολική ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος στον γενικό πληθυσμό και ότι ακόμη και με προηγούμενη προετοιμασία και παρέμβαση, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους αθλητές να αγωνιστούν. Οπότε, οπωσδήποτε, ανησυχώ από την υπερβολική ζέστη και κάτω από συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού θα μπορούσε να απειλήσει ζωές αθλητών».

Η Αυστραλή ακοντίστρια Kelsey-Lee Barber, χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Τόκιο και δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις ακραίες θερμοκρασίες: «Ενώ έχουμε προσαρμοστεί στην πιθανότητα να ανταγωνιζόμαστε σε υπερβολική ζέστη, η ευρύτερη εικόνα του γιατί το βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται: Απλώς έγινε αποδεκτό και προγραμματίστηκε. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρύτερη εικόνα όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας».

Ο Sebastian Coe, πρόεδρος του World Athletics – και δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης – είπε ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης στους αθλητές «μπορεί να είναι ποικίλες και ευρείες», από μικρότερα ζητήματα που επηρεάζουν την απόδοση, όπως η διαταραχή ύπνου και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έως χρονισμοί συμβάντων, σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως άγχος και τραυματισμός που σχετίζεται με τη ζέστη.

«Ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να θεωρείται όλο και περισσότερο ως υπαρξιακή απειλή για τον αθλητισμό. Βρισκόμαστε σε αγώνα αγώνα ενάντια στο χρόνο. Και αυτός είναι ένας αγώνας που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ