ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Act for Earth Summit: CNN Greece και Ίδρυμα Λασκαρίδη αναλαμβάνουν δράση για το περιβάλλον

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανάσιου Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου με τον διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη

CNN GREECE / Νίκος Ραζής

Την κοινή τους συνεργασία για τον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Κωνσταντίνου στον Ωρωπό Αττικής, ανακοίνωσαν στο πλαίσιο του 1ου «Act for Earth Summit», η εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου και ο διευθυντής του CNN Greece, Δημήτρης Πεφάνης κατά την διάρκεια του «Fireside Chat».

Σκοπός, όπως εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια ενός ιδρύματος που αναλαμβάνει δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από το 2015, είναι να «μεταφερθεί η πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στις ακτές και οι πολίτες να φτάσουν στην ρίζα του φαινομένου».

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανάσιου Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου

CNN GREECE / Νίκος Ραζής

Να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση

Από την πλευρά του, ο κ. Πεφάνης επισημαίνει πως «είναι σημαντικό μια τέτοια δράση να πραγματοποιείται σε συνεργασία με έναν φορέα, ένα ίδρυμα που γνωρίζει τι κάνει και ως μέσο ενημέρωσης να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πολλαπλασιαστικά».

Στόχος, όπως αναφέρει είναι «να αναλάβουμε μαζί δράση και έπειτα να προβάλλουμε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, ούτως ώστε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και στο πλαίσιο αυτό να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε ένα συνολικό οικοδόμημα».

Τι θα περιλαμβάνει η δράση αυτή;

Το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το CNN Greece θα φωτίσουν την δράση του καθαρισμού σε μια πολυσύχναστη ακτή για έναν χρόνο, πραγματοποιώντας τέσσερις επισκέψεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος, κατά την διάρκεια των επισκέψεων αυτών «θα καθαρίζουμε τα σκουπίδια, θα καταγράφουμε αυτά που βρίσκουμε και θα τα ζυγίζουμε, συμβάλλοντας στην προσπάθεια κατανόησης του φαινομένου της ρύπανσης σε αυτή την περιοχή».

«Η πρωτοβουλία αυτή, σκοπός είναι να ανοίξει σε εθελοντές και εθελόντριες, εμπλέκοντας την τοπική κοινωνία και όσους θέλουν να είναι μέρος της λύσης» τονίζει.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η κα Κοσμοπούλου ένα μέρος των απορριμμάτων θα αξιοποιηθεί, για την δημιουργία ενός έργου τέχνης «δείχνοντας την αξία, με έναν απροσδόκητο τρόπο, που έχει μια πρώτη ύλη».

Να μην συνηθίσουμε στην ασχήμια

«Να δείξουμε το παράλογο αυτού που συμβαίνει». Γιατί όπως εξηγεί, «φαίνεται και εμείς οι ίδιοι να έχουμε συνηθίσει στην ασχήμια».

Είναι σημαντικό, υπ’ αυτή την έννοια, τα κομμάτια ευθύνης που φέρουμε όλοι «να τα ενώσουμε και σε αυτή την σύγκλιση, η συνεργασία με ένα μέσο που έχει ταχθεί στην υπηρεσία της περιβαλλοντικής προστασίας και να φωνάξει πιο δυνατά αυτά τα μηνύματα» προσθέτει η κα Κοσμοπούλου.

Την ίδια ώρα, όμως, όπως εξηγεί ο κ. Πεφάνης είναι αναγκαίο «να περάσουμε το σωστό μήνυμα. Οι δράσεις, δηλαδή, που αναλαμβάνουμε να έχουν ένα ουσιαστικό, μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Ο διευθυντής του CNN GREECE, Δημήτρης Πεφάνης

CNN GREECE / Νίκος Ραζής

Πώς γεννήθηκε η συνεργασία αυτή;

Μιλώντας για το πως «γεννήθηκε» η συνεργασία αυτή όπως επισημαίνει η κα Κοσμοπούλου, στόχος είναι να αλλάξουμε το παράδειγμα, ξεκινώντας από τον εαυτό μας, αναλαμβάνοντας δράση.

«Χρειάζεται να βρούμε τους τρόπους που θα ξεκλειδώσουν τον κόσμο να είναι διστακτικός. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή σημαντικά» καθώς όπως επισημαίνει μέχρι ορισμένα χρόνια πριν ήταν πολύ λίγες οι ειδήσεις που αφορούσαν στο περιβάλλον.

«Λειτουργούσαμε σαν την καλή είδηση της ημέρας. Την ανάγκη να αλλάξει η κουλτούρα αυτή άργησαν να την δουν τα μέσα. Η σχέση με τα μέσα να μην είναι ευκαιριακή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής του CNN Greece τονίζει πως «το Act for Earth δεν είναι μια πρωτοβουλία που λειτουργεί μόνο μια φορά το χρόνο, στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια πλατφόρμα που λειτουργεί αντιθέτως 365 ημέρες τον χρόνο. Χρειάζεται ένας συνδυασμός εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής συνείδησης και συγκεκριμένων δράσεων».

Ποια η δράση του Ιδρύματος;

Μιλώντας για την δημιουργία και την δράση του ιδρύματος, η κα Κοσμοπούλου αναφέρει πως βασική στόχευση είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μεταξύ των δράσεων που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει είναι οι καθαρισμοί ακτών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, με τα παιδιά και τους καθηγητές να γίνονται επιστήμονες για λίγες ώρες, αλλά και μια μεγάλη ομπρέλα δράσεων, ανάμεσα στις οποίες και η δημιουργία του «Τυφώνα»

«Από το 2019 το πλοίο «Τυφώνας» καθημερινά βγαίνει στα ανοιχτά και μαζεύει σκουπίδια. Τα απορρίμματα αυτά έπειτα, όπως σημειώνει, γίνονται αντικείμενο μελέτης, τροφοδοτώντας την Πολιτεία με πληροφορίες, με σκοπό να αξιοποιηθούν, για την διαμόρφωση πολιτικών» σημειώνει η ίδια.

Απορρίμματα που γεμίζουν το ΟΑΚΑ

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι, «σε 1.400 ημέρες ο «Τυφώνας» έχει πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε περίπου 3.500 απρόσιτες ακτές και έχοντας συγκεντρώσει 650 τόνους απορριμμάτων, που φτάνουν να γεμίζουν ένα γεμάτο ολυμπιακό στάδιο, όπως το ΟΑΚΑ».

Σκοπός «είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση και το δίκτυο που έχουμε αποκτήσει για να οχλήσουμε τα πρόσωπα εκείνα που φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον» καταλήγει.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης