Μυτιλήνη: Οι πρόσκοποι έσωσαν δύο φλαμίνγκο στο νησί με τους 65 υγρότοπους
Ανανεώθηκε:
Με ένα διπλό περιστατικό διάσωσης άγριων ζώων τίμησαν στη Μυτιλήνη οι διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης 'Αγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ) την 2α Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Πολίτης που διερχόταν από τον υγρότοπο των Μέσσων προς την Αχλαδερή, εντόπισε δύο φλαμίνγκο παγιδευμένα από πετονιά ψαρέματος και τηλεφώνησε στην ΠΟΔΑΖ.
Δύο διασώστες έσπευσαν στο σημείο για τον απεγκλωβισμό των δύο πτηνών. Το ένα φλαμίνγκο απελευθερώθηκε αμέσως χωρίς κανένα τραύμα ή πρόβλημα, ενώ το δεύτερο μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Εστία των προσκόπων στο Μόλυβο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν τραυματισμένο από αγκίστρια και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τροφή και νερό.
Την επόμενη μέρα και ύστερα από επικοινωνία με τα μέλη του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην Αθήνα για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Αφού τοποθετήθηκε σε ειδικό κουτί για αποστολή, παραδόθηκε στο καράβι από Μυτιλήνη για Πειραιά απ' όπου το παρέλαβαν οι εθελοντές της «ΑΝΙΜΑ».
Να σημειωθεί ότι η Μυτιλήνη είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους - 65 στο σύνολο - στην Ελλάδα, μετά την Κρήτη.
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσεις για τους υγροτόπους του νησιού υλοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνουν εξορμήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.
Οι δράσεις στους υγροτόπους υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.