ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα μελέτη: Οι πιγκουίνοι κοιμούνται 10.000 φορές την ημέρα, για ελάχιστα δευτερόλεπτα

Νέα μελέτη: Οι πιγκουίνοι κοιμούνται 10.000 φορές την ημέρα, για ελάχιστα δευτερόλεπτα
Πυγοσκελής πιγκουίνος στο νησί Κινγκ Τζορτζ της Ανταρκτικής, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη του ύπνου στο συγκεκριμένο είδος Won Young Lee via AP

Το να περνάτε τις νύχτες σας με διακοπτόμενους ύπνους διάρκειας τεσσάρων δευτερόλεπτων κάθε φορά ακούγεται σαν ένα είδος βασανιστηρίου, αλλά όχι για τους πυγοσκελείς πιγκουίνους που κοιμούνται χιλιάδες φορές την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιστήμονες που μελέτησαν τα πουλιά στο νησί Κινγκ Τζορτζ στην Ανταρκτική διαπίστωσαν ότι αυτά αποκοιμιούνται περισσότερες από 10.000 φορές την ημέρα, γεγονός που τους επιτρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις φωλιές τους, προστατεύοντας τα αυγά και τους νεοσσούς από τα αρπακτικά. Συνολικά, τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται 11 ώρες την ημέρα, χωρίς ποτέ να πέφτουν σε αδιάκοπο ύπνο.

Ερευνητές στη δεκαετία του 1980 είχαν τοποθετήσει πιγκουίνους σε καταφύγιο όπου τους παρακολουθούσαν, μελετώντας τον ύπνο τους. Είχαν παρατηρήσει κατακερματισμένο ύπνο για μικρά χρονικά διαστήματα, τον οποίο ονόμασαν «υπνηλία». Στην τελευταία έρευνα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτός ο κατακερματισμένος ύπνος διατηρήθηκε για ολόκληρη την ημέρα, δείχνοντας ότι οι πιγκουίνοι δεν πέφτουν ποτέ σε βαθύτερο ύπνο.

«Ο ύπνος στους αναπαραγωγικούς πυγοσκελείς πιγκουίνους (Pygoscelis antarcticus) ήταν ιδιαίτερα κατακερματισμένος υπό κάθε συνθήκη στη στεριά», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «οι μικρο-ύπνοι μπορούν να εκπληρώσουν τουλάχιστον ορισμένες από τις τονωτικές λειτουργίες του ύπνου». Οι πιγκουίνοι που μελετήθηκαν μπορούσαν να κοιμηθούν όρθιοι ή ξαπλωμένοι.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους πυγοσκελείς πιγκουίνους ελεύθερους στη φύση με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) και συνεχή βιντεοσκόπηση. Οι μικρο-ύπνοι φάνηκαν από την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον ύπνο και το κλείσιμο των ματιών. Παρατήρησαν μια μικρή αύξηση στο βάθος του ύπνου γύρω στο μεσημέρι, όταν ο κίνδυνος θήρευσης είναι μειωμένος.

Ο ένας γονέας κάθεται στη φωλιά για αρκετές ημέρες κάθε φορά, ενώ ο σύντροφος λείπει σε αναζήτηση τροφής. Ο παρατεταμένος ύπνος μπορεί να θέσει τα αυγά ή τα μικρά τους σε κίνδυνο θήρευσης από τα αρπακτικά πουλιά της περιοχής ή άλλους πιγκουίνους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 14 πιγκουίνους που επώαζαν αυγά, από μια αποικία με περισσότερα από 2.700 ζευγάρια αναπαραγωγής. Η ανακάλυψη ότι αυτά τα πουλιά κάνουν χιλιάδες μικρο-ύπνους διάρκειας μόλις τεσσάρων δευτερολέπτων είναι «πρωτοφανής, ακόμη και μεταξύ των διαφόρων ειδών πιγκουίνων», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο ύπνος στα ζώα

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη ζώων συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ λίγο, φαινομενικά χωρίς αρνητικό κόστος στην απόδοσή τους όταν είναι ξύπνια. Οι αφρικανικοί ελέφαντες κοιμούνται κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα, και κυρίως όρθιοι, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Μερικές φορές περνούν μέχρι και 48 ώρες χωρίς να κοιμηθούν.

Σε ορισμένα είδη υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων: οι αρσενικές φρουτόμυγες χρειάζονται περισσότερες από 10 ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ τα θηλυκά είναι μια χαρά με τέσσερις, και μπορούν να επιβιώσουν με λιγότερο από 15 λεπτά ύπνου.