ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα έρευνα: Η ξηρασία έφερε στη βόρεια Ιταλία το κλίμα της Αιθιοπίας

Η τεχνητή λίμνη Vernago στα βουνά της βόρειας Ιταλίας, έπεσε (κι αυτή) θύμα της ακραίας ξηρασίας AP Photo/Luca Bruno

Η ακραία ξηρασία στη βόρεια Ιταλία έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δημιουργώντας ένα κλίμα που όλο και περισσότερο αντανακλά εκείνο της Αιθιοπίας και του Κέρατος της Αφρικής, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ανάλυση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από τους επιστήμονες αποκαλύπτει πώς η παγκόσμια θέρμανση δημιουργεί ένα «φαινόμενο μαστιγίου», που έχει ως αποτέλεσμα ακραίες συνθήκες. Η ανάλυση των κλιματικών δεδομένων που δόθηκε στη δημοσιότητα από την WaterAid και τα πανεπιστήμια του Κάρντιφ και του Μπρίστολ διαπιστώνει ότι κάτω από τις ακραίες κλιματικές πιέσεις, περιοχές που παλαιότερα βίωναν συχνές ξηρασίες είναι τώρα πιο επιρρεπείς σε συχνές πλημμύρες, ενώ άλλες περιοχές που ιστορικά ήταν επιρρεπείς σε πλημμύρες υφίστανται τώρα συχνότερες ξηρασίες.

Η νότια περιοχή Σαμπέλ της Αιθιοπίας, η οποία μεταξύ 1980 και 2000 γνώρισε πολυάριθμες περιόδους πλημμυρών, παρουσιάζει μια στροφή προς την παρατεταμένη και σοβαρή ξηρασία, δείχνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (14/11). Ο ποταμός Σαμπέλ, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή νερού για τη Σομαλία, βίωσε πρόσφατα τις χειρότερες συνθήκες ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής. Η αυξημένες ξηρασίες αντικατοπτρίζονται στη βόρεια Ιταλία και η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των έντονων περιόδων ξηρασίας που βιώνουν και οι δύο περιοχές έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2000.

Όμως, στο πλαίσιο αυτού που οι ερευνητές περιγράφουν ως «αναστροφή του κλιματικού κινδύνου», οι ξηρασίες και στις δύο περιοχές διακόπτονται από ακραίες βροχοπτώσεις που προκαλούν καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες σημειώθηκαν στην Λομβαρδία της Ιταλίας αυτό το καλοκαίρι.

Η έρευνα εξέτασε τη συχνότητα και το μέγεθος των πλημμυρών και της ξηρασίας τα τελευταία 41 χρόνια σε τοποθεσίες σε έξι χώρες: Πακιστάν, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα και Μοζαμβίκη. Η Ιταλία συμπεριλήφθηκε ως ευρωπαϊκή σύγκριση.

Το πλήγμα των ακραίων κλιματικών φαινομένων βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μερικές από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, όπου οι κοινότητες συχνά δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να τα αντιμετωπίσουν, λένε οι ερευνητές.

Το πλημμυρισμένο Μογκαντίσου στη Σομαλία, στις 11 ΝοεμβρίουAP Photo/Farah Abdi Warsameh

Ο Τιμ Γουέινραϊτ, διευθύνων σύμβουλος της WaterAid, δήλωσε ότι η κλιματική κρίση είναι μια κρίση νερού σε όλο τον κόσμο: «Το κλίμα μας έχει γίνει όλο και πιο απρόβλεπτο με καταστροφικές συνέπειες».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε παραμονές της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, όπου τα κονδύλια που θα βοηθήσουν τις κοινότητες να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο ανθεκτικές στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής θα είναι για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη.

«Οι ηγέτες μας πρέπει να αναγνωρίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα και να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις σε ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα νερού τώρα», δήλωσε ο Γουέινραϊτ.

Η WaterAid καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP28 να δώσουν προτεραιότητα στο καθαρό νερό, την αξιοπρεπή αποχέτευση και την υγιεινή ως βασικά στοιχεία των προγραμμάτων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και να αυξήσουν γρήγορα τις επενδύσεις για την ασφάλεια του νερού στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η Κατερίνα Μιχαηλίδη, καθηγήτρια υδρολογίας ξηρών εδαφών στο Ινστιτούτο Κάμποτ για το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και από κοινού επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι η κλιματική κατάρρευση δεν οδηγεί σε μονολιθική αλλαγή. «Αντίθετα, το προφίλ κινδύνου για κάθε περιοχή είναι πιθανό να αλλάξει με απρόβλεπτους τρόπους. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη για να υποστηριχθεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης