ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί λίμνη στη Χαβάη έγινε φούξια εν μέσω ακραίας ξηρασίας

Γιατί λίμνη στη Χαβάη έγινε φούξια εν μέσω ακραίας ξηρασίας
Από τις 30 Οκτωβρίου το νερό της μικρής λίμνης Kealia στο Μάουι της Χαβάης έχει γίνει φούξια Traviskeahi_photo/Instagram

Το τοπίο μοιάζει εξωπραγματικό, βγαλμένο από παραμύθι. Το νερό της μικρής λίμνης Kealia στο ομώνυμο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Χαβάης, ένα από τα λίγα παράκτια αλμυρά έλη στο νησί Μάουι, έχει γίνει φούξια τουλάχιστον από τις 30 Οκτωβρίου, λένε τοπικοί αξιωματούχοι.

Το γεγονός συνέβη εν μέσω ακραίας ξηρασίας, όταν η περιεκτικότητα της λίμνης σε αλάτι ανέβηκε κατακόρυφα. Δείγματα του νερού εστάλησαν στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, υπεύθυνα για τη φούξια απόχρωση των νερών είναι τα αλοβακτηρίδια (halobacteria).

Πρόκειται για μονοκύτταρους οργανισμούς που ευδοκιμούν σε πολύ αλμυρά νερά, όπως στη Νεκρά Θάλασσα. Χαρακτηρίζονται ακραιόφιλοι λόγω της ικανότητάς του να ζει σε ένα τόσο ακραίο περιβάλλον – στην προκειμένη περίπτωση, σε ένα περιβάλλον όπου η αλατότητα του νερού είναι διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού.

Αν και Kealia σημαίνει κυριολεκτικά «αλατούχος κρούστα» στην τοπική διάλεκτο, η αλατότητα της λίμνης έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα από το φυσιολογικό λόγω της ακραίας ξηρασίας που πλήττει το νησί Μάουι.

Ο ποταμός Waikapu, ο οποίος φέρνει νερό από τα βουνά στη λίμνη Kealia, ρέει επίσης μέσα από την περιοχή ακραίας ξηρασίας. Η μικρότερη εισροή γλυκού νερού στη λίμνη έχει αυξήσει τη συγκέντρωση αλατιού και παρέχει ένα άνετο καταφύγιο για τα αλοβακτηρίδια με τις έντονες αποχρώσεις.

Η αλατότητα της λίμνης έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα από το φυσιολογικό λόγω της ακραίας ξηρασίας που πλήττει το νησί ΜάουιTraviskeahi_photo/Instagram

Περίπου το 90% της κομητείας Μάουι, η οποία περιλαμβάνει και άλλα νησιά, βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής ξηρασίας ή χειρότερη – η οποία μάλιστα έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μετά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Λαχάινα τον Αύγουστο.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τη Χαβάη, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει η πεποίθηση ότι η ξηρασία θα επιδεινωθεί όσο αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία – ακόμη και σε τροπικές περιοχές όπως αυτή.

Με πληροφορίες από: The water has turned a shocking shade of magenta in this Hawaii refuge by Abigail Holmes and Angela Fritz, CNN