ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων 2023, με ζητούμενο την επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω κρίσης (infographic)

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων 2023, με ζητούμενο την επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω κρίσης (infographic)

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων εορτάζεται σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2023 και επικεντρώνεται στο νερό, με σύνθημα: «Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή».

Το θέμα στοχεύει να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο του νερού για τη ζωή στη Γη και του νερού ως θεμέλιο της ανθρώπινης τροφής. Επιδιώκει επίσης να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της σοφής διαχείρισης του νερού, ως πολύτιμου πόρου, καθώς η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη, η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή απειλούν τη διαθεσιμότητά του, σπαταλώντας τον πόρο αυτό.

Την ίδια ώρα, ο πλανήτης βρίσκεται κατά τη διάρκεια μίας επισιτιστικής κρίσης, που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, στις αρχές του 2022 και δεν έχει ακόμη εξομαλυνθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων αναφέρει για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων 2023: «Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη. Αποτελεί πάνω από το 50% του σώματός μας και καλύπτει περίπου το 71% της επιφάνειας της Γης. Μόνο το 2,5% του νερού είναι φρέσκο, κατάλληλο για πόσιμο, τη γεωργία και τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις. Το νερό είναι η κινητήρια δύναμη για τους ανθρώπους, τις οικονομίες και τη φύση και το θεμέλιο της τροφής μας. Πράγματι, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 72% των παγκόσμιων απολήψεων γλυκού νερού, αλλά όπως όλοι οι φυσικοί πόροι, το γλυκό νερό δεν είναι άπειρο.

Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή θέτουν τους υδάτινους πόρους του πλανήτη υπό αυξανόμενη πίεση. Ταυτόχρονα, οι πόροι γλυκού νερού ανά άτομο έχουν μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες και η διαθεσιμότητα και η ποιότητα του νερού επιδεινώνονται γρήγορα λόγω δεκαετιών κακής χρήσης και διαχείρισης, υπερβολικής εξόρυξης υπόγειων υδάτων, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής. Κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Σήμερα, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που δεν έχουν άφθονο πόσιμο νερό. Πολλοί από αυτούς είναι αγρότες, μικροϊδιοκτήτες γης που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Πρόκειται ιδίως για γυναίκες, αυτόχθονες πληθυσμούς, μετανάστες και πρόσφυγες. Ο ανταγωνισμός για αυτόν τον ανεκτίμητο πόρο αυξάνεται καθώς η λειψυδρία γίνεται μια διαρκώς αυξανόμενη αιτία συγκρούσεων. Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από τα υδάτινα συστήματα διατροφής για τη ζωή τους, υφίστανται τις επιπτώσεις της ρύπανσης, της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, των μη βιώσιμων πρακτικών και της κλιματικής αλλαγής.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το νερό με σύνεση

Χρειάζεται να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα και άλλα βασικά γεωργικά προϊόντα με λιγότερο νερό, διασφαλίζοντας παράλληλα την ίση κατανομή του νερού, τη διατήρηση των υδάτινων συστημάτων διατροφής μας, ώστε η ανθρωπότητα να προχωρά μαζί, στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, οι κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάσουν επιστημονικές και τεκμηριωμένες πολιτικές που να κεφαλαιοποιούν τα δεδομένα, την καινοτομία και τον διατομεακό συντονισμό για τον καλύτερο σχεδιασμό και διαχείριση του νερού. Πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις πολιτικές με αυξημένες επενδύσεις, νομοθεσία, τεχνολογίες και ανάπτυξη ικανοτήτων, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους αγρότες και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν σε ολοκληρωμένες λύσεις για αποτελεσματικότερη χρήση του νερού και για τη διατήρησή του.