Greenpeace για καύσωνες: Απαραίτητες οι ενεργειακές ανακαινίσεις κτηρίων
Έκκληση στην κυβέρνηση να υποστηρίξει μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις σπιτιών προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες από τα κύματα καύσωνα, απευθύνουν το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας.
Οι δυο οργανισμοί αναφέρουν πως απαιτείται η ανάπτυξη μακροπρόθεσμων λύσεων για την προστασία των ανθρώπων από τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες στη χώρα μας.
Επισημαίνουν μάλιστα τους κινδύνους υπερθέρμανσης στα κτίρια και τη θερμοπληξία που μπορεί να προκληθεί.
Μια πρόσφατη μελέτη για τους καύσωνες του 2022 έδειξε ότι σε όλη την Ευρώπη, 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία θανάτων με 280 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού - αμέσως μετά την Ιταλία. Οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι υπέστησαν τις χειρότερες συνέπειες.
Το να διατηρεί κανείς το σπίτι του δροσερό είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια ασφάλεια. Η υπερθέρμανση του κτιρίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων μέσω θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και επιδείνωσης χρόνιων και αναπνευστικών ασθενειών.
Την περασμένη χρονιά, το 34% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται άνετα στο σπίτι τους το καλοκαίρι. Σε ένα πλαίσιο όπου η Ελλάδα μόλις γνώρισε τον μεγαλύτερο και πιο έντονο καύσωνα στην ιστορία της χώρας, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν για τις συνέπειες.
Ο Dr. Cale Lawlor, Senior Policy Manager στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (European Public Health Alliance), δήλωσε: «Η υπερθέρμανση στα κτίρια δεν είναι απλώς ένα ζήτημα άνεσης. Θέτει ζωές σε κίνδυνο. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη τις ακραίες θερμοκρασίες».
Οι ηλικιωμένοι ή οι άνθρωποι με ιστορικό ιατρικών παθήσεων διατρέχουν φυσικά τον υψηλότερο κίνδυνο. Αλλά στην πραγματικότητα, το εισόδημα είναι ο παράγοντας που σχετίζεται περισσότερο με την καθημερινή θνησιμότητα κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων όπως του καύσωνα, απλώς και μόνο επειδή οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά.
«Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να ανακαινιστούν τα ελληνικά σπίτια ώστε να είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες της χώρας».
Η Ελλάδα έχει τις παλαιότερες κτιριακές υποδομές σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ: πάνω από το 50% των κτιρίων και κατοικιών στερείται θερμομόνωσης. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια καύσωνα και ακόμη και σε περιπτώσεις που εγκαθίστανται συστήματα ψύξης, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση στα σπίτια τα καθιστά εξαιρετικά αναποτελεσματικά.
Εάν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού της θερμότητας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα μπορούσε να δει 68.116 θανάτους κατά μέσο όρο έως το έτος 2030 και ακόμη και 120.610 θανάτους έως το 2050.
Η Μυρτώ Πισπίνη, Project Manager στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace δήλωσε: «Οι καύσωνες δείχνουν ότι η αναβάθμιση των σπιτιών μας θα είναι σωτήρια για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς μας. Όσοι ζουν σε καλής ποιότητας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια εξακολουθούν να είναι μόνο μία μειοψηφία του πληθυσμού.
Η αναθεώρηση της EPBD σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παροχή σταθερών, μακροπρόθεσμων σχεδίων κτιριακής αναβάθμισης που θα ωφελήσουν τους πολίτες και θα διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πληθυσμοί μας προστατεύονται από τη ζέστη. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτό το φιλόδοξο πλαίσιο αναβάθμισης κτιρίων και στη συνέχεια να διασφαλίσει την έγκαιρη εφαρμογή του για να υποστηρίξει την τόσο αναγκαία μετάβαση σε ανθεκτικά σπίτια».
Μεταξύ του πληθυσμού, υπάρχει η θέληση για αλλαγή, αλλά χρειάζεται υποστήριξη. Ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων θα ήθελε να ανακαινίσει τα σπίτια τους, το 65% των ιδιοκτητών σπιτιών αναβάλλει τα σχέδια λόγω έλλειψης ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρόσφατα μείωσε τη στήριξη της οικονομικής ανακαίνισης κατά τρία τέταρτα σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.
Η Greenpeace, για παράδειγμα, έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα ανακαίνισης που δείχνουν πώς πρέπει να είναι τα ελληνικά σπίτια και κτίρια. Μία παλιά προσφυγική εργατική κατοικία στον Ταύρο, θα ανακαινιστεί πλήρως από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον τοπικό δήμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενοίκους να απολαμβάνουν μια ασφαλή και επαρκή υποδομή.
Σύμφωνα με την Greenpeace, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για να επιτρέψει στις οικογένειες να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, ειδικά τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Επιπλέον, ζητά από την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις εγκαταστάσεις ορυκτού αερίου και να συμπεριλάβει αντλίες θερμότητας, να αναβαθμίσει τουλάχιστον 150.000 σπίτια ετησίως στα πρότυπα του Παθητικού Οίκου και να δημιουργήσει προγράμματα ενεργειακής ανακαίνισης που να περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα.
Ακολουθεί συνέντευξη της κ. Πισπίνη
Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα βλέπουμε ότι τα γεγονότα που αφορούν τις φωτιές και τους καύσωνες γίνονται χειρότερα. Πώς θα είναι η χώρα σε 50 χρόνια αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα;
Οι έρευνες είναι πολύ σαφείς όσον αφορά τους καύσωνες στην Ελλάδα. Από το 1950 μέχρι το 2020 η Ελλάδα είχε ένα μέσο όρο 0.7 καύσωνες ανά έτος, αλλά από το 1990 μέχρι το 2020 αυτή η τιμή έχει αυξηθεί σε 11 ανά έτος. Και μάλιστα οι καύσωνες πλέον δεν είναι μόνο συνηθέστεροι, αλλά διαρκούν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη ένταση.
Αν δεν πάρουμε άμεσα και αισθητά μέτρα για να μειώσουμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει προβλεφθεί ότι θα περιλαμβάνουν αυξημένες θερμοκρασίες από 3 μέχρι 4,5 βαθμούς Κελσίου παραπάνω κατά μέσο όρο. Θα έχουμε επίσης αύξηση στα επίπεδα των θαλασσών μας που θα βάλει σε κίνδυνο τις παραθαλάσσιες περιοχές, λιγότερες βροχές -που θα προκαλέσουν ξηρασία- και περισσότερες καταιγίδες και πυρκαγιές. Συνολικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά από σήμερα, με τη φύση και τις ζωές μας να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το φετινό καλοκαίρι είχαμε μια απίστευτη αύξηση στις θερμοκρασίες του καύσωνα. Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη και πώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή;
Ο πλανήτης μας θερμαίνεται πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν - ο Ιούλιος φέτος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως. Οι αλλαγές στις θερμοκρασίες, τα μοτίβα των βροχοπτώσεων, τα επίπεδα της θάλασσας, αυξάνουν τον κίνδυνο όχι μόνο για καύσωνες, αλλά και για πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές. Αυτό που είδαμε φέτος με τις πυρκαγιές είναι ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα των επιπτώσεων που προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Είναι πραγματικά μια καθοριστική στιγμή για την ανθρωπότητα και χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες.
Καθώς οι στάχτες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ελλάδα δεν έχουν ακόμη κατακαθίσει, και καθώς καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης βλάστησης, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εντείνεται όλο και περισσότερο. Πέρυσι, περισσότεροι από 2.700 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα - οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι φίλοι μας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ήδη ζούμε και πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει.
Οι καύσωνες αποτελούν απειλή για τις κατηγορίες ανθρώπων υψηλού κινδύνου όπως είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από άλλα καρδιαγγειακές παθήσεις. Ποιος είναι ο ρόλος των υποδομών στα σπίτια μας όταν πλησιάζει η απειλή του καύσωνα;
Μιλάμε συνήθως για επείγοντα μέτρα όπως είναι η διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας κινδύνους όπως η υπερθέρμανση στα κτίρια και η σχετική θερμοπληξία που μπορεί να προκαλέσει. Το να διατηρεί κανείς το σπίτι του δροσερό, είναι σημαντικό στοιχείο για να παραμείνει ασφαλής. Η υπερθέρμανση του κτιρίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων μέσω θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και να επιδεινώσει χρόνιες ασθένειες όπως το αναπνευστικό.
Οι άνθρωποι τείνουν να μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, καθώς κάνει πολύ ζέστη, αλλά και αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές. Εξετάζοντας το κτιριακό μας απόθεμα στην Ελλάδα, πάνω από το 50% των κατοικιών στερείται θερμομόνωσης και το 34% των Ελλήνων δηλώνει πως δεν αισθάνεται άνετα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η εγκατάσταση συστημάτων ψύξης, όπως ο κλιματισμός, είναι μια λύση. Ωστόσο, ακόμη και για εκείνους που έχουν εγκατεστημένες μονάδες, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση του σπιτιού καθιστά το A/C εξαιρετικά αναποτελεσματικό, τόσο για τους λογαριασμούς ενέργειας που έρχονται «φουσκωμένοι» όσο και σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις της χρήσης του, που γιγαντώνονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κρατήσουν δροσερό το σπίτι τους και η υγεία τους θα βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο.
Πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για ένα νέο καινοτόμο πλάνο ενέργειας σε όλη τη χώρα, όπου τόσο οι κατοικίες όσο και τα δημόσια κτίρια να αναβαθμιστούν με καλύτερη μόνωση και να είναι πιο βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα που προέρχονται από τα σπίτια μας ή για να εξοικονομήσουμε χρήματα από τους λογαριασμούς μας. Είναι ένα σημαντικό μέτρο για την προστασία των ανθρώπων σε ακραίες θερμοκρασίες.
Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε οι άνθρωποι να μην υποστούν τις χειρότερες συνέπειες των κυμάτων καύσωνα;
Εάν δεν εφαρμόσουμε αποδοτικά και αποτελεσματικά μέτρα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις των καυσώνων, θα μπορούσαμε να δούμε πολλούς περισσότερους θανάτους κάθε καλοκαίρι.
Φυσικά, χρειαζόμαστε ένα πλήθος δράσεων τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων. Στο θέμα της υπερθέρμανσης των κτιρίων συγκεκριμένα, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, είναι η ενασχόληση με ένα έργο ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας, όπου θα αναβαθμιστούν τα ενεργειακά ανεπαρκή κτίρια στη χώρα.
Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια νέα συμφωνία για τον καθορισμό ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια μέσω της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD), η οποία αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα. Μια φιλόδοξη συμφωνία για το EPBD θα ωφελούσε τον ελληνικό πληθυσμό και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να είναι μία από τις φιλόδοξες χώρες σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, χρειάζεται η κυβέρνηση να ενισχύσει τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ανακαίνιση των σπιτιών τους.
Υπάρχουν επίσης οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάσταση ακόμη και για άτομα που διαθέτουν μονάδες κλιματισμού. Ποια είναι η λύση σε αυτό το φαινόμενο;
Η λύση βρίσκεται στην ενεργειακή απόδοση του σπιτιού. Εάν τα σπίτια κυριολεκτικά «χάνουν» αέρα, ένα A/C δεν θα είναι αποτελεσματικό - για να μην αναφέρουμε τις εκπομπές άνθρακα που εκτοξεύονται και τον λογαριασμό ενέργειας κάθε τέλος του μήνα. Σε ένα πλαίσιο όπου το 83% των Ελλήνων δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας τους έχει επηρεάσει, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ένα πρόσθετο βραχυπρόθεσμο κόστος για να κρατήσουμε τα σπίτια μας δροσερά.
Πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να το καταφέρουμε, βιώσιμα και φθηνά, πράγμα που σημαίνει αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης μέσω καλύτερης μόνωσης. Εκεί χρειάζεται να δείξει την στήριξή της η κυβέρνηση.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει μία μοντέρνα κατοικία ώστε να έχει ο κόσμος μια ευκαιρία ενάντια στα κύματα του καύσωνα;
Καθώς οι Ευρωπαίοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι τους, υπάρχει τεράστια ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι τα κτίριά μας προστατεύουν τους ενοίκους από τις επιπτώσεις της θερμότητας, χωρίς να αυξάνεται το ενεργειακό κόστος.
Λύσεις βιώσιμης ψύξης υπάρχουν και είναι πολύπλευρες. Ξεκινάνε από την εξέταση του αστικού περιβάλλοντος που έχουν δομηθεί τα κτίρια, όπως οι επιφάνειες με χαμηλή ηλιακή απορρόφηση και η εξασφάλιση σκίασης και αερισμού, μέχρι τον σχεδιασμό και την ανακαίνιση κτιρίων με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Εάν υπάρχει ανάγκη ψύξης του σπιτιού, είναι σημαντικό να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για αυτό, όπως ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας που λειτουργούν και ως σώματα θερμότητας τον χειμώνα.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να καλέσουμε τις κυβερνήσεις να δράσουν; Και ποιο είναι το επόμενο βήμα για να αμυνθούμε ενάντια στα κύματα καύσωνα;
Ιδανικά, οι κυβερνήσεις μας θα έπρεπε να είχαν δράσει πριν από δεκαετίες για να αποτρέψουν τις θανατηφόρες πυρκαγιές και τα κύματα καύσωνα που βιώνουμε ξανά αυτό το καλοκαίρι και τα οποία ήρθαν για να μείνουν. Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε το ακόμα χειρότερο σενάριο της κλιματικής κρίσης, οπότε τώρα είναι η ώρα να δράσουμε.
Μαζί με τα έργα ενεργειακής απόδοσης, η κυβέρνηση πρέπει να μεταβεί επειγόντως από τα ορυκτά καύσιμα σε λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να σταματήσει τη θέρμανση των σπιτιών από ορυκτό αέριο και να προωθήσει άλλες λύσεις, όπως τις αντλίες θερμότητας. Αυτό, θα ήταν ένα σωστό ξεκίνημα.
Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, έχουμε αυτήν τη στιγμή την ευκαιρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καταλήξουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία για τον καθορισμό ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια μέσω της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD). Η συμμετοχή σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας έργο ανακαίνισης θα ωφελούσε μαζικά τον πληθυσμό της χώρας.
Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η κατάλληλη χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη σε άτομα που την έχουν ανάγκη, ώστε οι ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης να είναι προσβάσιμες στον ευάλωτο πληθυσμό.
Το να σκεφτόμαστε σήμερα για το πώς θα έχουμε ανθεκτικά κτίρια, σημαίνει ότι σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Αν σκεφτούμε μόνο το άμεσο επόμενο βήμα, θα μένουμε πάντα ένα βήμα πίσω. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει μια φιλόδοξη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να την αρπάξει.