ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δυτική Μάνη - Γιαννημάρας: Είμαστε δεύτεροι στην ανακύκλωση γυαλιού - Οι πολίτες επιβραβεύονται

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης, εκτός από πανέμορφα τοπία έχει να παρουσιάσει κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος  INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Είναι ο μικρότερος και ο πιο απομακρυσμένος δήμος του Νομού Μεσσηνίας. Ωστόσο, καταλαμβάνει τη 2η θέση στην ανακύκλωση γυαλιού και την 3η θέση στην ανακύκλωση συσκευασιών. Πρόκειται για το Δήμο της Δυτικής Μάνης, ο οποίος εκτός από πανέμορφα τοπία έχει να παρουσιάσει κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος

«Όλο αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση του κόσμου και το μεράκι του προσωπικού καθαριότητας» λέει ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτρης Γιαννημάρας στο Act For Earth στο CNN Greece.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμη σχεδιάζεται η ανάπτυξη του συστήματος "πληρώνω όσο πετάω" ενώ επιβραβεύονται όλοι οι πολίτες αλλά κυρίως οι επαγγελματίες που τηρούν τον Κανονισμό Καθαριότητας και συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Συνολικά η εξοικονόμηση από τα προγράμματα ανακύκλωσης σε ετήσια βάση ξεπερνά τις 55.000 ευρώ ετησίως».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημάρχου Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα στο Act For Earth στο CNN Greece.

Κύριε Δήμαρχε, έχετε προχωρήσει σε ένα πετυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Πώς το πετύχατε αυτό;

Η διαχείριση των σκουπιδιών έχει ταλανίσει όχι μόνο το Δήμο Δυτικής Μάνης, αλλά ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ας μην σταθούμε όμως στα αρνητικά. Το σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει νόμιμος αποδέκτης για τα αστικά μας απόβλητα. Παράλληλα ο Δήμος Δυτικής Μάνης έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης με όλα τα ενεργά ρεύματα:

Συσκευασιών (μπλε κάδος)

Γυαλιού

Ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Ηλεκτρικών λαμπτήρων

Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών

Ρούχων και Υποδημάτων

Μελανοδοχείων

Μαγειρικών ελαίων

Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής

Οικοδομικών αποβλήτων

Αλιευτικών Αποβλήτων

Αξίζει όμως να αναφερθούν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν γίνει όλα αυτά. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει αστικό ιστό. Έχει έκταση 402,8 Km2 και πληθυσμό 6.945 κάτοικοι. Το οικιστικό του δίκτυο κατακερματίζεται σε 68 οικισμούς, οι μισοί από τους οποίους έχουν πληθυσμό λιγότερους από 50 κατοίκους. Η δε απόστασή μας από το ΚΔΑΥ και τα αστικά κέντρα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.

Παρόλα αυτά όμως θέτοντας ως προτεραιότητα το περιβάλλον βάλαμε ένα στοίχημα και φαίνεται ότι το κερδίζουμε. Παρότι είμαστε ο μικρότερος και πιο απομακρυσμένος δήμος του Νομού Μεσσηνίας είμαστε στη 2η θέση όσον αφορά την ανακύκλωση γυαλιού και στην 3η θέση στην ανακύκλωση συσκευασιών. Η συνολική ποσότητα που οδηγήθηκε για ανακύκλωση ξεπερνά το 15% της συνολικής ποσότητας των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων μας. Με τα ποσοστά και τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων συνεχώς να βελτιώνονται.

Ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες και ποια τα οφέλη της ανακύκλωσης προς εκείνους, για να συμβάλλουν με την σειρά τους σε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής;

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει έμπρακτα αποδείξει την ευγνωμοσύνη του στους πολίτες που συμμετέχουν. Υπάρχει προγραμματισμός για τον εξορθολογισμό του κόστους διαχείρισης και τη δίκαιη κατανομή του με τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού, του εξοπλισμού και των υποδομών με τη χρήση νέων τεχνολογιών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού και ενδυμάτων / Πηγή: Intime

Σχεδιάζεται η ανάπτυξη του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω» όχι μόνο ως καταστατική υποχρέωση στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και ως χρηστή και δίκαιη τοπική διακυβέρνηση, επιβραβεύοντας τους πολίτες και κυρίως τους επαγγελματίες που τηρούν τον Κανονισμό Καθαριότητας και συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Πρόσθετα υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένα σήμα που να πιστοποιεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην ανακύκλωση, ώστε και να διαφημίζεται η πράσινη πολιτική τους αλλά και να αναδεικνύονται οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές.

Συνολικά η εξοικονόμηση από τα προγράμματα ανακύκλωσης σε ετήσια βάση ξεπερνά τις 55.000 ευρώ ετησίως. Χρήματα που πάλι επιστρέφονται στους δημότες.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Δήμου σας για την «Πρόληψη και ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) στη Δυτική Μάνη «Green Mani»;

Οι βασικές στοχεύσεις του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι η μείωση της ποσότητας των παραγόμενων ποσοτήτων με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού, μέταλλου.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη εξασφαλίσει την έκταση για την ανάπτυξη του πράσινου σημείου και έχει υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότηση των μελετών του. Έχει εκδώσει φυλλάδιο με ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση. Σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ έγιναν ενημερωτικές δράσεις και μοιράστηκαν 50 οικιακοί κομποστοποιητές.

Πρόσθετα έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση των δράσεων Διαχείρισης Βιοαποβλήτων ύψους 789.781,00 ευρώ.

Μιλήστε μας για τα επόμενα βήματά σας όσον αφορά το πρόγραμμα για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους στα φαράγγια της Δυτικής Μάνης.

Η θέση του Δήμου Δυτικής Μάνης στη δυτική κλητή του Ταϋγέτου έχει συμβάλλει στην ύπαρξη ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών που διέρχονται από σημαντικά προστατευόμενα οικοσυστήματα, ποικίλες φυτοδιαπλάσεις και φυτοκοινωνίες, ποικίλους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, αξιόλογους αρχιτεκτονικά οικισμούς, μέσα στο μοναδικής αξίας μανιάτικο τοπίο.

Το φαράγγι του Ριντόμου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα ποιο σημαντικά πεζοπορικά φαράγγια στον ελληνικό χώρο / Πηγή: Δήμος Δυτικής Μάνης

Η ανάδειξη και προστασία των μονοπατιών και των φαραγγιών του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Ουσιαστικά θέλουμε να αναδείξουμε και την ενδοζώνη, την ορεινή μας ζώνη του Δήμου Δυτικής Μάνης λαμβάνοντας υπόψη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ορεινή αναψυχή.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί μελέτη για τη συντήρηση και ανάδειξη των περιηγητικών διαδρομών στο φαράγγι του Ριντόμου. Δυστυχώς οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες καθυστερούν πολύ την υλοποίηση.

Πρόσφατα είχαμε τη χαρά, η πεζοπορική διαδρομή: Καρδαμύλη, Εξωχώρι, Αγία Σοφία, Καρδαμύλη, να ενταχθεί από το Υπουργείο Τουρισμού ως πολιτιστική διαδρομή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας BEST MED, για τη δημιουργία μιας κοινής προσέγγισης για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου τουριστικού σχεδιασμού μέσω ενός μοντέλου τουριστικών διαδρομών που θα συνδέει παραθαλάσσιους προορισμούς και προορισμούς της ενδοχώρας, εστιάζοντας σε πολιτιστικές διαδρομές.

Θεωρείτε ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι το μέλλον; Και πώς προετοιμάζεται η Δυτική Μάνη γι΄αυτό; Πείτε μας τι αφορά η περιβαλλοντική μελέτη για τα 14 φαράγγια της περιοχής.

Η Μάνη συμπεριλαμβάνεται στους σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης έχει το πλεονέκτημα να συνδυάζει φυσικούς πόρους κυρίως το θαλάσσιο μέτωπό της και την οικολογική αξία του Ταϋγέτου, ταυτόχρονα με πολιτιστικούς πόρους, όπως είναι τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτηρίων και των οικισμών και τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού (αναβαθμίδες, αλώνια κ.λπ.) που μαζί με τη βλάστηση των ελαιώνων συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

Η ανάπτυξη της περιοχής προϋποθέτει τη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος, φυσικού και πολιτισμικού και κατ΄επέκταση της ποιότητας ζωής. Οι προοπτικές του τουρισμού αφορούν στις διαφοροποιημένες μορφές τουρισμού (εναλλακτικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές, διατροφικές κ.λπ.) με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, της πολιτισμικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων, το τοπίο, τα τοπικά προϊόντα.

Το παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι Μπίλιοβο / Πηγή: Δήμος Δυτικής Μάνης

Ο στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μέσα από την θεματική τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την πρωτογενή παραγωγή με αποτέλεσμα την κοινωνική συνοχή. Στην κατεύθυνση, αυτή είναι πολλές οι σχεδιαζόμενες δράσεις μας: προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ευφυείς εφαρμογές. Για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού έχει εκπονηθεί μελέτη για τη συντήρηση και την ανάδειξη 14 μονοπατιών που καλύπτουν ένα σημαντικό, τμήμα του δικτύου των μονοπατιών του Δήμου μας, που ξεκινούν από τη θάλασσα και εκτείνονται μέχρι τον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου και της Πελοποννήσου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετές αναπλάσεις σημαντικών περιοχών του Δήμου μας, όπως παραλιακών οδών, ορεινών οικισμών, πλατιών κ.λπ. Εκπονείται μελέτη για την ίδρυση Μουσείου ελιάς, που είναι συνυφασμένη με τον τόπο μας και το τοπίο του, σε ένα εμβληματικό κτήριο, στην πλατεία της Καρδαμύλης του κληροδοτήματος Τρουπάκη. Η ολοκλήρωση του Θεάτρου Μάνης στο Καμπινάρι της Πλάτσας που παράλληλα με την ανάπτυξη και προβολή της πολιτιστικής διαδρομής των πύργων της Μάνης και του περιβάλλοντος τους (ΟΧΕ Μάνης σε συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Μάνης) αναμένεται να απογειώσουν τον πολιτιστικό τουρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης