ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση του Act for Earth: Σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον

Δημοσκόπηση του Act for Earth: Σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι περισσότερο ζήτημα παγκόσμιων αλλαγών και σε δευτερευόντως ατομικής ευθύνης, απάντησαν οι αναγνώστες του Act for Earth στην πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη μέσω της ιστοσελίδας.

Από τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι επιμέρους προτεινόμενες απαντήσεις στη δημοσκόπηση, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες πιστεύουν μεν στην ατομική ευθύνη, θεωρούν όμως ότι για το συγκεκριμένο θέμα απαιτούνται αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα εφαρμοστούν σε κάθε άκρη του πλανήτη και θα αφορούν σε όλους.

Αναλυτικά, οι αναγνώστες απάντησαν πως «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα:»

  • Ατομικής ευθύνης 25%
  • Κρατικής πολιτικής 15%
  • Ευρωπαϊκών αποφάσεων 0%
  • Παγκόσμιων αλλαγών 60%

Έξι στους δέκα, λοιπόν, θεωρούν ότι μόνο με αλλαγές σε όλη την υφήλιο, μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον. Η μέχρι τώρα πορεία της ανθρωπότητας άλλωστε δείχνει πως οδηγεί στην καταστροφή, συντομότερα ή αργότερα και πλέον όλοι έχουμε κατανοήσει ότι για την προστασία του πλανήτη και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής απαιτούνται άμεσες αποφάσεις, δράσεις και ενέργειες. Ο μηδενισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον οποίο έχουν δεσμευτεί οι μεγάλοι ρυπαντές της Γης (Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα), είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Αντίστοιχα, η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και η Αναθεώρηση της Γλασκώβης – ακόμα και αν θεωρούνται το ελάχιστο δυνατό – αποτελούν δεσμεύσεις της παγκόσμιας κοινότητας για την προστασία του πλανήτη, την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κατά το δυνατόν και τη στροφή στην παγκόσμια, βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, πάντως, βλέπουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό – ένας στους τέσσερις – απαντά πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Πράγματι, ακόμα και το δικό μας ελάχιστο, ατομικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μπορεί να μειωθεί και στο σύνολο να γίνει η διαφορά. Επιλέγοντας άλλωστε ως πολίτες να υιοθετήσουμε μία πιο φιλική στο περιβάλλον συμπεριφορά – περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων, στρεφόμενοι στην ηθική κατανάλωση αγαθών και ενέργειας, επιλέγοντας να ζούμε κάθε μέρα βιώσιμα – ουσιαστικά «υποχρεώνουν» την παγκόσμια βιομηχανία να αλλάξει στάση, μεθόδους και στόχους. Κάθε μονάδα μετράει στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και ακόμα και η ελάχιστη αλλαγή που τυχόν κάνουμε στην καθημερινότητά μας, στρεφόμενοι σε μια πιο «πράσινη» ζωή, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η απάντηση «Ευρωπαϊκών αποφάσεων» δεν συγκέντρωσε καμία απάντηση. Φαίνεται σαφώς πως οι αναγνώστες του Act for Earth δεν θεωρούν πως η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά αντίθετα, πρέπει να δράσουν εντός παγκόσμιου πλαισίου. Εν τούτοις, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετώντας το Green Deal, το Πράσινο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, τον Δεκέμβριο του 2019, προχώρησε στη λήψη δραστικών αποφάσεων, με στόχο να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Τι είδους δράσεις πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν άμεσα για την προστασία των δασών;

- Καλύτερος συντονισμός φορέων

- Ενίσχυση Πυροσβεστικής

- Εντατικότεροι καθαρισμοί

- Καλύτερη φύλαξη

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).