Οικολογική συνείδηση και eco-friendly συνήθειες που αλλάζουν την καθημερινότητά μας
Πόσο πράσινη είναι η ζωή μας και ποιες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Μία από τις καινούργιες κατηγορίες του νέου Act For Earth, συμπίπτει με ένα ερώτημα, το οποίο συνηθίζουμε, πλέον, να κάνουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα. Ποιο είναι αυτό; «Πόσο πράσινη είναι η ζωή μας;».
Μπορεί, στις μέρες μας, η προστασία του πλανήτη, η οικολογική συνείδηση, η «πράσινη» οδήγηση και οι eco-friendly συνήθειες, να είναι έννοιες που έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους στην καθημερινότητά μας, ωστόσο, πόσο η νέα αυτή τάξη πραγμάτων έχει γίνει, ουσιαστικά, μέρος της ζωής μας, κάνοντάς την πιο πράσινη;
Ομολογουμένως, o όρος sustainability, στην αρχή της εμφάνισής του, έμοιαζε περισσότερο με «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», πλέον όμως, η βιωσιμότητα, που είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον, στο παρόν και στο αόριστο μέλλον, μοιάζει πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.
Ο λόγος είναι πως «σήμερα», οι πρακτικές που σχετίζονται με την υποστήριξη της βιωσιμότητας δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε θέμα επιλογής, αλλά μία συνειδητή απόφαση, που αποτελεί «μονόδρομο», ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και να μπορούν, κατ’ επέκταση, να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Άλλωστε, η οικολογία, είναι μία στάση ζωής που έχει αντίκτυπο στο μέλλον και όχι στο παρόν, αυτός είναι και ο λόγος που την καθιστά τόσο αναγκαία στο «τώρα», που βλέπουμε τον πλανήτη μας, να «ασφυκτιά» από τα λάθη του παρελθόντος.
Βιωσιμότητα: Μία έννοια με πολλές προεκτάσεις
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η βιωσιμότητα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία λέξη, με πολλές σημασίες. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν υποκατηγορίες, όπως είναι η κοινωνική βιωσιμότητα, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η οικονομική βιωσιμότητα, οι οποίες μπορούν να περιγράψουν τον νέο αυτόν όρο, αποκρυπτογραφώντας την αξία και τη σημασία του στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Και ας επανέλθουμε στο πρωταρχικό ερώτημα, που συνηθίζουμε να θέτουμε στους εαυτούς μας, για το πόσο πράσινη είναι η ζωή μας. Είτε αναλογιστούμε το πλύσιμο των ρούχων, είτε το food waste και τον τομέα της ανακύκλωσης, είναι ξεκάθαρο πως η ζωή είναι γεμάτη αφορμές και ευκαιρίες, έτσι ώστε η προστασία του περιβάλλοντός μας και του πλανήτη συνολικά, να γίνεται καθημερινά προτεραιότητά μας. Άλλωστε, μερικές φορές ο τρόπος να βοηθήσουμε τον πλανήτη και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα «κρύβεται» στα βασικά.
Πώς θα κάνουμε τις ζωές μας πιο… «πράσινες»;
Για όσους από εμάς αποφασίσουν να υιοθετήσουν έναν πιο αειφόρο τρόπο ζωής και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας, συχνά, παρουσιάζεται ένα «εμπόδιο» που είναι αποτέλεσμα ενός καταιγισμού πληροφοριών και συμβουλών, γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, αντί να «χαθούμε» στο χάος που υπάρχει ανάμεσα στα δεκάδες πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και τις δράσεις στις οποίες μπορούμε να συμμετάσχουμε, προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη, αρκεί απλώς να ανακαλύψουμε εκείνες τις «πράσινες» αλλαγές που ταιριάζουν στον δικό μας τρόπο ζωής και μπορούν εύκολα να γίνουν «κομμάτι» της καθημερινότητάς μας.
Ακόμη και εάν οι κρατικές πολιτικές και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι ικανές να φέρουν εύκολα και γρήγορα την πράσινη ανάπτυξη στις ζωές μας, οι πράξεις ατομικής ευθύνης είναι εκείνες που οδηγούν σε σταθερές, παγκόσμιες αλλαγές, οι οποίες έχουν τη «δύναμη» να κάνουν την «πράσινη» ζωή, σταδιακά, μέρος της καθημερινότητάς μας.
Επομένως, δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και εξαιρετικά τολμηρές επιλογές και αποφάσεις, για να φέρουμε την αλλαγή στον πλανήτη που μας «φιλοξενεί», αρκούν απλώς μερικά μικρότερα ή μεγαλύτερα «βήματα», όπως η κατάργηση της πλαστικής σακούλας, η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών, η μετακίνηση με ποδήλατο ή ΜΜΜ και η ανακύκλωση προϊόντων, για να προσθέσουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.