Σε κίνδυνο η αφρικανική άγρια ζωή και οι ακτές από πλημμύρες και ξηρασία
Ανανεώθηκε:
Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική αυτή την εβδομάδα, καθώς και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την ήπειρο που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, θέτουν σε κίνδυνο τα θαλάσσια και χερσαία είδη άγριας ζωής, σύμφωνα με ειδικούς στη βιοποικιλότητα.
Η Αφρική έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλά δεινά που σχετίζονται με το κλίμα τον περασμένο χρόνο: οι συνεχιζόμενες θανατηφόρες πλημμύρες ακολουθούν τους αδυσώπητους κυκλώνες στο νότο, ακραίες θερμοκρασίες στις δυτικές και βόρειες περιοχές και μια εξουθενωτική ξηρασία που πλήττει αυτήν τη στιγμή την ανατολική, κεντρική και το Κέρας της Αφρικής.
Ομάδες διατήρησης της άγριας ζωής λένε ότι είναι κρίσιμο να προστατεύονται τα είδη από αυτά τα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
«Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τα οικοσυστήματα και επηρεάζει την επιβίωση και την καταλληλότητα των ειδών να ζουν στους συνήθεις βιότοπούς τους», δήλωσε η Shyla Raghav, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής του οργανισμού Conservation International. «Θα προκύψει μαζική διαταραχή της οικολογικής σταθερότητας εάν δεν εφαρμοστούν επαρκή μέτρα προσαρμογής και μετριασμού. Είναι ανάγκη να ενσωματωθεί η κλιματική προστασία των προστατευόμενων περιοχών μας. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ικανότητα της φύσης για ανθεκτικότητα», προσθέτει η ίδια.
Πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων των φημισμένων «μεγάλων πέντε» ζώων της ξηράς της Αφρικής και άλλων χερσαίων και θαλάσσιων ζώων, είναι ευάλωτα σε σημαντική απώλεια πληθυσμού. Ο ορνιθολόγος Πολ Ματικου, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών βιοποικιλότητας Nature Kenya, λέει ότι η αλλαγή των μοτίβων βροχοπτώσεων και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν σοβαρές συνέπειες για τους πληθυσμούς των πτηνών.
Τα οικοσυστήματα που ευδοκιμούν κατά μήκος των δημοφιλών παραλιών με λευκή άμμο της Αφρικής είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα, σύμφωνα με την Ιμπιντούν Αντελέκαν, καθηγήτρια γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ιμπαντάν στη Νιγηρία. Οι ακτές της Αφρικής κινδυνεύουν από κατάρρευση του οικοσυστήματος των κοραλλιογενών υφάλων λόγω της λεύκανσης, της πιθανής διείσδυσης αλμυρού νερού στους υδροφόρους ορίζοντες του γλυκού νερού και των πιο έντονων τροπικών κυκλώνων.
Η Αντελέκαν προειδοποίησε ότι μεγαλύτερη ζημιά στην παράκτια βιοποικιλότητα της Αφρικής θα έχει επίσης σημαντικές συνέπειες για τους πληθυσμούς σε πόλεις και χωριά κατά μήκος των ακτών της. «Η επίμονη στέρηση των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων από ανθρώπινες ενέργειες οδηγεί σε αυξημένη ευπάθεια των παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων στις κλιματικές επιπτώσεις», είπε στο Associated Press.
Οι ανησυχίες της επαναλαμβάνονται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία νωρίτερα φέτος προειδοποίησε ότι οι αφρικανικές ακτές με «υψηλό ποσοστό άτυπων οικισμών και μικρά νησιωτικά κράτη είναι εκτεθειμένες και εξαιρετικά ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή».
Ωστόσο, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η βελτιωμένη διαχείριση των ακτών των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και οι καλύτεροι περιορισμοί στον κλάδο της αλιείας θα περιορίσουν τις επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το μέλλον των κοραλλιογενών υφάλων θα είναι πολύ καλύτερο εάν οι περιορισμοί της αλιείας και οι προστατευόμενες περιοχές εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Τιμ ΜαΚλανάχαν, ανώτερος ζωολόγος στην Wildlife Conservation Society, ο οποίος μελέτησε πάνω από 100 τοποθεσίες στα δυτικά του Ινδικού ωκεανού.
«Ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι εκτός του τοπικού ελέγχου, τα άσχημα αποτελέσματα θα μειωθούν εάν η αλιεία καταφέρει να μειώσει τις επιζήμιες επιπτώσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους», κατέληξε ο ίδιος.