ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα Νησιά Γκαλαπάγκος

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα Νησιά Γκαλαπάγκος
Μια γιγάντια χελώνα Γκαλαπάγκος σε ζωολογικό πάρκο στο Λονδίνο AP Photo/Alberto Pezzali

Ένα νέο είδος γιγαντιαίας χελώνας το οποίο έχει πλέον εξαφανιστεί, ανακαλύφθηκε στα Νησιά Γκαλαπάγκος μετά από μελέτη DNA, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές συνέκριναν το γενετικό υλικό χελωνών που ζουν τώρα στο νησί του San Cristobal, με κόκκαλα και κελύφη που συλλέχθηκαν το 1906 από μία σπηλιά και διαπίστωσαν πως πρόκειται για διαφορετικά είδη.

Το γεγονός αυτό αποδεικτύει πως στα νησιά αυτά ζούσαν πριν χρόνια και άλλα είδη, τα οποία με τα χρόνια εξαφανίστηκαν.

Ενδημικές σε επτά νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Γκαλαπάγκος, οι γιγαντιαίες χελώνες διαχωρίζονται σε 15 ξεχωριστά είδη.

Οι χελώνες των Γκαλαπάγκος είναι οι μεγαλύτερες και μακροβιότερες χερσαίες χελώνες του πλανήτη, φτάνοντας σε βάρος τα 417 κιλά και ξεπερνώντας σε ηλικία τα 100 έτη, κάτι που τις καθιστά και ένα από τα μακροβιότερα σπονδυλωτά όντα του ζωικού βασιλείου.

Οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακά χελώνες των Γκαλαπάγκος που έχουν επισήμως καταγραφεί, έχουν φτάσει την ηλικίες των 175 και 188 ετών. Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των ειδών, αυτές εντοπίζονται στο μέγεθος και το σχήμα τους, με ορισμένα είδη να χαρακτηρίζονται από τον εμφανώς μακρύτερο λαιμό τους και άλλα από το θολωτό καβούκι τους.