ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελέτη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη ζωή των Ινδών έως και εννέα χρόνια

Μελέτη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη ζωή των Ινδών έως και εννέα χρόνια
AP Photo/Altaf Qadri

Η ποιότητα του αέρα στην Ινδία είναι τόσο κακής ποιότητας που θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής των εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της χώρας μέχρι και εννέα ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ερευνητική ομάδα Energy Policy Institute του Πανεπιστημίου του Σικάγο, διαπιστώνει ότι οι 1,3 δισεκ. Ινδοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ετήσια επίπεδα ρύπανσης που υπερβαίνουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το 2019 η κεντρική διοίκηση της Ινδίας είχε ανακοινώσει ένα εθνικό πρόγραμμα καθαρισμού της ατμόσφαιρας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπανσης έως και 30% μέχρι το 2024. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της ρύπανσης οξύνεται συνεχώς, ιδιαίτερα στην κεντρική πολιτεία Madhya και στη δυτική Maharashtra.

Σύμφωνα με τη μελέτη και η πρωτεύουσα Νέο Δελχί είναι εξίσου μολυσμένη. «Οι κάτοικοι του Δελχί θα μπορούσαν να δουν τις ζωές τους να επιμηκύνονται έως και δέκα χρόνια αν η ρύπανση μειωνόταν τόσο ώστε να συμφωνεί με τις οδηγίες του ΠΟΥ», αναφέρουν οι συντάκτες.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πιθανώς μειώνει το προσδόκιμο ζωής έως και του 40% των Ινδών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 520 εκατομμύρια κατοίκους.

Αρκετοί παράγοντες βρίσκονται πίσω από την επίμονη ρύπανση, ανέφερε η έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής εκβιομηχάνισης και της εκρηκτικής ζήτησης ενέργειας και της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Το 2019, 21 από τις 30 πόλεις του κόσμου με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν στην Ινδία, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια κατάταξη της IQAir AirVisual.

Η χειρότερα μολυσμένη πόλη εκείνη τη χρονιά, η Γκαζιαμπάντ, κατέγραψε εννέα φορές το επίπεδο ρύπανσης από σωματίδια που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θεωρεί υγιεινή.

Η ρύπανση είναι ένα περιφερειακό πρόβλημα που επεκτείνεται πέρα ​​από την Ινδία - σε όλη τη Νότια Ασία: το Πακιστάν, η Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές κατατάσσονται σταθερά στις 5 πρώτες πιο μολυσμένες χώρες παγκοσμίως. Και εκεί, οι κάτοικοι είναι επίσης ευάλωτοι σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Air pollution could knock 9 years off the life of people in India, study says, by Jessie Yeung and Meenketan Jha, CNN