ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ινδία: Γεγονός ο πρώτος «πύργος αιθαλομίχλης» για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ινδία: Γεγονός ο πρώτος «πύργος αιθαλομίχλης» για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η Ινδία έχει 14 από τις 15 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. AP/Francisco Seco

Η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, άνοιξε τον πρώτο «πύργο αιθαλομίχλης», με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ευθύνεται για χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεντρώσεις μικροσκοπικών θανατηφόρων σωματιδίων στον αέρα του Νέου Δελχί ξεπερνούν τακτικά τα ασφαλή όρια έως και 20 φορές, ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν τα 20 εκατομμύρια άνθρωποι του τυλίγονται σε ένα γκρίζο βλαβερό στρώμα αιθαλομίχλης, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Σαράντα γιγαντιαίοι ανεμιστήρες σε ένα πύργο 25 μέτρων θα αντλούν 1.000 κυβικά μέτρα αέρα ανά δευτερόλεπτο μέσω φίλτρων που μειώνουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των επιβλαβών σωματιδίων σε ακτίνα ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τους μηχανικούς.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Δελχί στον αγώνα του για καθαρό αέρα ενάντια στη ρύπανση», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Άρβιντ Κετζριβάλ, μετά τα εγκαίνια κοντά στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή του Κόναουτ Πλέις.

Η εγκατάσταση «εξετάζεται με πειραματικό τρόπο. Θα αναλύσουμε τα δεδομένα και αν είναι αποτελεσματικά, θα χτιστούν περισσότεροι πύργοι στο Δελχί », πρόσθεσε ο Κετζριβάλ.

«Μάταιο… απόλυτο απόβλητο»

Ο πύργος κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια και οι επικριτές λένε ότι η ανέγερση ενός επαρκούς αριθμού για τον καθαρισμό του αέρα ουσιαστικά σε όλη την πόλη θα ήταν μια τεράστια δαπάνη.

«Ας είμαστε σαφείς ότι αυτό είναι μάταιο, και μια απόλυτη σπατάλη», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Κάρθικ Γκανέσαν από το Συμβούλιο για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό.

«Τώρα που έχουν δαπανηθεί τα χρήματα των φορολογουμένων, ας είναι το Δελχί η δοκιμαστική πόλη για όλες τις άλλες ινδικές πόλεις... για να διασφαλιστεί ότι καμία άλλη πόλη δεν ξοδεύει σε τέτοιες ιδέες που δεν μπορούμε να αντέξουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ινδία έχει 14 από τις 15 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.

Μια μελέτη του 2020 στο The Lancet διαπίστωσε ότι υπήρχαν 1,67 εκατομμύρια θάνατοι στη χώρα που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση το 2019, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 17.500 στο Δελχί.

Τέλος, το 2018, η Κίνα κατασκεύασε έναν πολύ μεγαλύτερο πύργο αιθαλομίχλης 60 μέτρων στη μολυσμένη πόλη Ξιάν, αλλά το πείραμα δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις μέχρι στιγμής.