ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι των ακραίων φαινομένων «χτυπά» τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι των ακραίων φαινομένων «χτυπά» τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου
AP/Sebastian Schmitt

Μια βασική διαφοροποίηση παρατηρείται από τους ειδικούς το φετινό καλοκαίρι, που οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από ορατές: Τα ακραία φαινόμενα του 2021, επηρεάζουν πολύ περισσότερο περιοχές που στο παρελθόν έμεναν ανέπαφες από την υπερθέρμανση

Πιο αναλυτικά, πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν την τύχη φτωχότερων και περισσότερο ευάλωτων κρατών σε μια αυξανόμενη λίστα ακραίων καιρικών φαινομένων που οι επιστήμονες λένε ότι έχουν κάποια σχέση με την κλιματική αλλαγή η οποία προκαλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση.

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα των φτωχών χωρών, είναι πλέον προφανώς ένα πρόβλημα και των πλουσίων», δήλωσε η Debby Guha-Sapir, ιδρύτρια της διεθνούς βάσης δεδομένων καταστροφών στο Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

Φονικές πλημμύρες έπληξαν την Κίνα, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν επίσης σε περιοχές της Γερμανίας και του Βελγίου όπου οι πλημμύρες δεν είναι συνηθισμένες.

Ο Καναδάς και ο Ειρηνικός Βορειοδυτικά των ΗΠΑ είχαν αυτό που ο επιστήμονας του Κλίματος Zeke Hausfather ονόμασε «τρομακτική» ζέστη που ξεπέρασε τα τριψήφια επίπεδα στο Φαρενάιτ και τους 40 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας τα ρεκόρ ενώ συνοδεύτηκαν και από ασυνήθιστες πυρκαγιές. Αυτή την περίοδο η νότια Ευρώπη δοκιμάζεται από πρωτοφανή ζέστη και φωτιές.

Οι τυφώνες του Ατλαντικού και οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ μόλις ξεκινούν.

Σημειώνεται πως όταν σχηματίστηκε ο τυφώνας Έλσα την 1η Ιουλίου, έσπασε το ρεκόρ του περασμένου έτους, καθώς δεν είχε σημειωθεί ποτέ πριν καταιγίδα στον Ατλαντικό τόσο νωρίς το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Associated Press, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχει ήδη επανεκτιμήσει προς τα πάνω τον αριθμό των καταιγίδων στον Ατλαντικό - και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας θα προχωρήσει σε ενημέρωση των πιθανοτήτων που υπάρχουν για την τρέχουσα σεζόν, την επόμενη Τετάρτη.

Για την αντιπυρική περίοδο, οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι πιο ξηρές από το 1580, με βάση τις ενδείξεις υγρασίας του εδάφους και τα αρχεία δακτυλίων δέντρων, δημιουργώντας το έδαφος για την επιδείνωση των πυρκαγιών εάν προκληθούν, δήλωσε ο επιστήμονας του UCLA για το κλίμα και την πυρκαγιά, Park Williams.

Αυτό που συμβαίνει με τις εποχές τυφώνων και πυρκαγιών στις ΗΠΑ οδηγεί στα στατιστικά στοιχεία του τέλους του έτους για το συνολικό κόστος των ζημιών από καιρικές καταστροφές, δήλωσε ο Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας του κλίματος και γεωλόγος για τον ασφαλιστικό κολοσσό Munich Re. Όμως μέχρι στιγμής φέτος, είπε, οι πλουσιότερες περιοχές έχουν δει τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες.

Είναι όμως γεγονός πως όταν οι φτωχότερες χώρες πλήττονται, είναι λιγότερο προετοιμασμένες και οι άνθρωποι τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό ή να φύγουν, οπότε οι συνέπειες είναι περισσότερο έντονες, δήλωσε ο Hausfather, διευθυντής για το κλίμα του Ινστιτούτου Breakthrough. Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού, είπε ότι ο αριθμός θα ήταν πολύ υψηλότερος σε φτωχές περιοχές.

Η Μαδαγασκάρη, ένα νησιωτικό έθνος στα ανοικτά της Ανατολικής Αφρικής, βρίσκεται στη μέση ξηρασιών, για τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ωθούν 400.000 ανθρώπους προς την πείνα.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το καλοκαίρι του 2021 θα σπάσει και πάλι τα ρεκόρ για τις κλιματικές καταστροφές, «σίγουρα αρχίζουμε να βλέπουμε την αλλαγή του κλίματος να ωθεί ακραία γεγονότα σε νέα εδάφη όπου δεν τα έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Hausfather.

Ο αριθμός των καιρικών, υδάτινων και κλιματικών καταστροφών μέχρι στιγμής φέτος είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, δήλωσε ο ερευνητής καταστροφών Guha-Sapir.

Η βάση δεδομένων του ομίλου της, από την οποία εξακολουθούν να λείπουν αρκετά δεδομένα, δείχνει 208 τέτοιες καταστροφές παγκοσμίως μέχρι τον Ιούλιο - περίπου 11% περισσότερο από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, αλλά λίγο λιγότερο από πέρυσι.

Πέρυσι, η ζέστη-ρεκόρ που ήρθε από το πουθενά ήταν στη Σιβηρία, όπου ζουν λίγοι άνθρωποι, αλλά φέτος έπληξε το Πόρτλαντ, το Όρεγκον και τη Βρετανική Κολομβία, κάτι που τραβά περισσότερο την προσοχή των δυτικών μέσων ενημέρωσης, είπε ο Hausfather.

Αυτό που συμβαίνει είναι «εν μέρει αύξηση των στατιστικών αυτών των ακραίων γεγονότων, αλλά και η σταθερή τους αύξηση από έτος σε έτος», είπε ο επιστήμονας της Γεωργίας για το κλίμα Kim Cobb.

«Αυτό το μοτίβο των πρόσφατων καλοκαιριών του Βόρειου Ημισφαιρίου ήταν πολύ έντονο», δήλωσε ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, Πίτερ Στοτ.

Ενώ η συνολική αύξηση της θερμοκρασίας «παίζει ακριβώς όπως είπαμε πριν από 20 χρόνια, ... αυτό που βλέπουμε όσον αφορά τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες είναι πιο ακραίο από ό,τι είχαμε προβλέψει τότε», είπε ο Stott.

Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου οδηγεί σε ακραία φαινόμενα.

Εκτός από τις δραματικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο μέλλον, δήλωσε ο Guha-Sapir.

«Θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση στις δυτικές χώρες, επειδή οι πιο ευαίσθητοι σε αιφνίδιες αλλαγές της θερμοκρασίας είναι οι ηλικιωμένοι. Και το δημογραφικό προφίλ των ανθρώπων στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλο», είπε. «Τα κύματα καύσωνα θα είναι ένα πραγματικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια».