ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τις πρωτοφανείς πυρκαγιές της Ρωσίας

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τις πρωτοφανείς πυρκαγιές της Ρωσίας
AP Photo/Maksim Slutsky

Χιλιάδες δασικές πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στη Ρωσία καταστρέφοντας δάση και γεμίζοντας με τοξικούς καπνούς την ατμόσφαιρα. Ειδικά φέτος, καταγράφεται ρεκόρ με τα αίτια να οφείλονται τόσο σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες όσο και σε μη τήρηση κανόνων πυρασφάλειας.

Ρεκόρ θερμοκρασιών

Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία καταγράφονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Στην περιοχή Sakha-Yakutia της Σιβηρίας υπάρχει μακρά περίοδος ζεστού και ξηρού καιρού το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 39 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα ζέστης πυροδοτεί και τις εκατοντάδες πυρκαγιές οι οποίες έχουν κάψει περισσότερα από 3.7 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Οι φλόγες κατακλύουν συνεχώς πόλεις και χωριά, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης ρίχνονται αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Δυσκολία στην παρακολούθηση

Τα δάση που καλύπτουν τεράστιες περιοχές στη Ρωσία κάνουν δύσκολο το έργο των ειδικών στο να παρακολουθούν τις νέες πυρκαγιές.

Το 2007, ένα ομοσπονδιακό δίκτυο εντοπισμού πυρκαγιών από αεροσκάφη διαλύθηκε και τα στοιχεία παραδόθηκαν στις περιφερειακές αρχές. Η αλλαγή πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση αργότερα ανέστρεψε την κίνηση και σύστησε ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των δασών από τον αέρα. Ωστόσο, οι πόροι της παραμένουν περιορισμένοι.

Κανόνες πυρασφάλειας

Παρ΄ότι πολλές φωτιές ξεσπούν από κεραυνούς, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 70% προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια.

Οι αρχές συχνά πραγματοποιούν ελεγχόμενες καύσεις, ωστόσο πολλές φορές μπορεί να ξεφύγουν οι φλόγες καθώς δεν γίνεται σωστός έλεγχος.

Και οι αγρότες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική για να κάψουν χόρτα και μικρά δέντρα σε γεωργικές εκτάσεις, με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά.

Εμπρησμοί

Ακτιβιστές επίσης ισχυρίζονται πως πολλές πυρκαγιές είναι σκόπιμες για να καλύψουν δραστηριότητες που σχετίζονται με παράνομη ξυλεία καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη χώρα μετά το μπλόκο στην Κίνα.

Κυβερνητικοί κανονισμοί

Ένας ακόμη παράγοντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι ο νόμος που επιτρέπει να αφήνουν τις φωτιές να καίνε σε ορισμένες περιοχές, όταν θεωρούν πως οι ζημιές δεν αξίζουν το κόστος που υπάρχει για την κατάσβεση.

Ο νόμος αυτός έχει πολλούς επικριτές. «Τελικά πρέπει να σβήσουν τη φωτιά αλλά η ζημιά και το κόστος στο περιβάλλον είναι τεράστια», σχολιάζει εκπρόσωπος της Greenpeace της Ρωσίας.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Εκτός από την μεγάλη οικολογική καταστροφή, οι πυρκαγιές έχουν αντίκτυπο και στην άγρια φύση που μειώνεται, ενώ απειλούν και την υγεία λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Οι εκπομπές του άνθρακα από τις πυρκαγιές και η καταστροφή των δένδρων που είναι βασική πηγή του οξυγόνου συμβάλλουν στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μάλιστα, φέτος οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έχουν εκπέμψει περισσότερο άνθρακα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Ενώ δεσμεύονται να τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, Ρώσοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν συχνά τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δάση τους στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, οι κανόνες που έχουν θεσπίσει έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας δραματικά τις εκπομπές άνθρακα.