Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ευρώπη
Ακραία καιρικά φαινόμενα, καύσωνες και πλημμύρες «χτυπούν» όλο και πιο συχνά τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο
Την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, που βλέπουν τις περιοχές τους να απειλούνται όλο και πιο συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Βεβαίως, το γεγονός αυτό επηρεάζει ολόκληρη την υφήλιο, κάνοντας την ανάγκη σωτηρίας της Γης επικτακτικότερη από ποτέ. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες αυτές επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι άλλωστε ο λόγος που όλες οι χώρες μέλη έχουν αναλάβει δράση, με τη σύναψη και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (EU Green Deal).
Μέσω αυτού, δρομολογούνται μια σειρά από δράσεις που πρόκειται να καταστήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία «πράσινη» έως το 2050. Πέρα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ άλλωστε, κάθε κλάδος της οικονομίας, η βιομηχανία, οι μεταφορές, το εμπόριο, έχουν συστρατευτεί προς την πραγματοποίηση του φιλόδοξου αυτού στόχου.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη
Καθώς τα ρεκόρ θερμοκρασιών, ύψους βροχοπτώσεων, ταχύτητας ανέμων «σπάνε» το ένα μετά το άλλο, είναι πλέον σαφές πως ορισμένες περιοχές του πλανήτη πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα, γεγονός που αναμένεται να ενταθεί στο προσεχές μέλλον. Στις περιοχές αυτές εντάσσονται και οι ευρωπαϊκές χώρες, τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο.
- Ειδικά για την Ευρώπη, οι χώρες του Νότου και της κεντρικής ηπείρου πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες. Στη Μεσόγειο αυξάνεται συνεχώς η λειψυδρία και οι μεσογειακές χώρες απειλούνται πλέον με ξηρασία και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Στον Βορρά, οι χώρες δέχονται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και πλέον οι πλημμύρες θεωρούνται σύνηθες φαινόμενο για τη χειμερινή περίοδο. Ειδικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς εκεί ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους: Καύσωνες και πλημμύρες, αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, απειλούν τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, καθώς τις περισσότερες φορές είναι εντελώς απροετοίμαστες για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απειλή.
- Το κόστος για την κοινωνία και την οικονομία: Τουλάχιστον 90 δισεκατ. ευρώ εκτιμάται πως δαπανήθηκαν για την αποκατάσταση υλικών ζημιών, κυρίως στις υποδομές, από το 1980 έως το 2011. Συνολικά εκτιμάται πως επλήγησαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άτομα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, τεράστιο είναι το πλήγμα για τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων, όπως είναι η γεωργία, η δασοκομία, η ενέργεια και ο τουρισμός.
Οι συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη
- Τήξη των πάγων και άνοδος της στάθμης των θαλασσών: Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την τήξη των πάγων στους πόλους και τη διαστολή του νερού. Ως αποτέλεσμα, ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών του πλανήτη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες και διάβρωση στις ακτές και τις πεδινές παράκτιες περιοχές. Περιοχές της Γης όπως για παράδειγμα τα νησιά Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό απειλούνται με βύθιση τα επόμενα χρόνια. Πολλές είναι και οι ευρωπαϊκές παραθαλάσσιες πόλεις που απειλούνται από το γεγονός, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Βενετία.
- Ακραία καιρικά φαινόμενα, μετατόπιση των βροχοπτώσεων: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επηρεάζουν ως προς τις πλημμύρες τις περιοχές που πλήττουν. Αντίθετα, προκαλούν και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού ή και περιορισμό των υδάτινων πόρων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολυπλοκότερα προβλήματα που επιλύονται πολύ δυσκολότερα.
- Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται περισσότερο, αφού οι άνθρωποι που ζουν εκεί συχνά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό τους περιβάλλον και διαθέτουν τους λιγότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
- Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία: Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα αυξάνεται, ενώ μειώνεται εκείνων που σχετίζονται με το κρύο, ενώ παράλληλα έχουν ήδη καταγραφεί αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό.
- Κίνδυνοι για την άγρια πανίδα και χλωρίδα: Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί δεδομένο πως μεταξύ των θυμάτων της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολλά είδη φυτών και ζώων που θα εξαφανιστούν πριν κατορθώσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.