ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φτωχότερο το ζωικό βασίλειο: Πέθανε ο τελευταίος ρινόκερος της Σουμάτρα

Φτωχότερο το ζωικό βασίλειο: Πέθανε ο τελευταίος ρινόκερος της Σουμάτρα
YouTube

Τέλος εποχής για τον ρινόκερο της Σουμάτρα, αφού πέθανε και ο τελευταίος ρινόκερος του είδους που βρίσκεται σε αιχμαλωσία, που είχε απομείνει στη Μαλαισία.

Η Ιμάν, ο τελευταίος θηλυκός ρινόκερος στην περιοχή Sabah, στο νησί Βόρνεο είχε όγκους στη μήτρα από την περίοδο της αιχμαλωσίας της, τον Μάρτιο του 2014 και πέθανε από καρκίνο.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του πάρκου άγριας ζωής, ο θάνατός της ήρθε νωρίτερα από ότι περίμεναν, ενώ σημείωσαν ότι το τελευταίο διάστημα το ζώο υπέφερε από φρικτούς πόνους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, η Ιμάν είχε διαφύγει από το θάνατο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, λόγω αιφνίδιας μαζικής απώλειας αίματος –αλλά σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι του πάρκου κατόρθωναν να την κρατούν ζωντανή.

Έλαβαν επίσης τα ωάριά της για μια πιθανή συνεργασία με άλλους επιστήμονες για την αναπαραγωγή των κρίσιμα απειλούμενων ειδών μέσω τεχνικών τεχνητής γονιμοποίησης.

Ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρα πέθανε τον Μάιο, ενώ ένας άλλος θηλυκός ρινόκερος πέθανε επίσης σε αιχμαλωσία το 2017. Οι προσπάθειες για την αναπαραγωγή τους έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής μάταιες.

Ο ρινόκερος της Σουμάτρα είναι το μικρότερο από τα είδη ρινόκερου. Κάποτε περιφέρονταν σε όλη την Ασία, μέχρι την Ινδία, αλλά ο αριθμός τους έχει συρρικνωθεί δραστικά λόγω της αποψίλωσης και της λαθροθηρίας.

Το WWF εκτιμά ότι έχουν απομείνει μόνο περίπου 80 που ζουν κυρίως στην άγρια φύση στη Σουμάτρα.

Η απομόνωσή τους σημαίνει ότι σπάνια εκτρέφονται και μπορεί να εξαφανιστούν σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την ομάδα διατήρησης International Rhino Foundation.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης προειδοποιεί ότι ο ρινόκερος της Σουμάτρα, όπως και του μαύρου ρινόκερου και του ρινόκερου της Ιάβα, βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο. Είναι οι μόνοι ασιατικοί ρινόκεροι με δύο κέρατα και καλυμμένοι με μαλλιά.

Οι ρινόκεροι σκοτώνονται για τα κέρατά τους και πωλούνται στη μαύρη αγορά λόγω των υποτιθέμενων ιατρικών ιδιοτήτων τους.