Το Νέο Δελχί «ασφυκτιά»: Σε επικίνδυνα επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση
«Ασφυκτιά» ξανά το Νέο Δελχί λόγω της ανησυχητικά αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Την Κυριακή ο δείκτης μέτρησης μόλυνσης της ατμόσφαιρας στην ινδική πρωτεύουσα είχε «σκαρφαλώσει» σε επικίνδυνα επίπεδα.
Όπως τόνισε και ο επικεφαλής του Δελχί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, η μόλυνση ήταν «αβάστακτη» σε όλη τη βόρεια Ινδία.
Ενώ σε άλλη ανάρτησή του έγραψε πως «υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν».
«Τα μάτια καίνε. Αυτός είναι ο βαθμός της μόλυνσης», πρόσθεσε.
Πολλά τα προβλήματα
Τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά, με χαρακτηριστικό αυτό της ακύρωσης δεκάδων πτήσεων, ενώ ζητήματα έχουν προκληθεί και στις γειτονικές περιοχές Νόιντα και Γκαζιαμπάντ, όπου έκλεισαν σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες του RT.
Συγκεκριμένα, η αποπνικτική ατμόσφαιρα «ανάγκασε» πολλές αεροπορικές εταιρείες να ενημερώνουν για μεγάλες καθυστερήσεις ή και να ακυρώνουν δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, ενώ οι Αρχές ζήτησαν το κλείσιμο των σχολείων και την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στη γύρω περιοχή ως και την Τρίτη, ενώ μοίρασαν και πέντε εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες στους μαθητές.
Υπεύθυνος του αερολιμένα δήλωσε στο CNNi ότι παρά το γεγονός πως τα αεροπλάνα μπορούν να προσγειωθούν με συνθήκες χαμηλής ορατότητας, δεν έχουν εκπαιδευτεί όλοι οι πιλότοι γι’ αυτό.
«Κατά τους χειμερινούς μήνες που έξω έχει ομίχλη, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ και η ορατότητα είναι χαμηλή, έχουμε πιλότους που έχουν εξειδικευτεί στις πτήσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες» ανέφερε ο υπεύθυνος.
Από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 15 Νοεμβρίου τα οχήματα κυκλοφορούν εναλλάξ στους δρόμους την ινδικής πρωτεύουσας βάσει του συστήματος «μονών- ζυγών».
Ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από το 2016, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.
Η πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως
Το Νέο Δελχί έχει χαρακτηριστεί ως την πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνες της Greenpeace και της AirVisual.
Στην πόλη μένουν περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι και τουλάχιστον οι 8,8 εκατ. είναι κάτοχοι οχημάτων, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Ινδίας.
Αυτή την εποχή μάλιστα, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθώς οι θερμοκρασίες «πέφτουν» και οι αγρότες ανάβουν φωτιές για να καθαρίσουν τις εκτάσεις τους. Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας δυσχεραίνουν επιπλέον και οι καπνοί που προέρχονται από τη χρήση πυροτεχνημάτων φεστιβάλ Ντιβάλι (σ.σ. Ινδουιστική γιορτή των φώτων).
Η κρίση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πλέον αποτελεί μία «ετήσια παράδοση» στο Δελχί, λόγω ενός τοξικού μείγματος καπνού από τα πυροτεχνήματα των εορτασμών σε συνδυασμό με τους αγρότες που καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους αλλά και της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Επιπλέον, νοσοκομεία στην πρωτεύουσα μιλούν για αύξηση των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Δρ. Sai Kiran Chaudhary, επικεφαλής της πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Heart & Lung Institute του Δελχί, οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων της ρύπανσης τα τελευταία δύο χρόνια, με τις μάσκες να έχουν γίνει πλέον κοινός τόπος.
«Τα πάντα, από την αύξηση των κατασκευαστικών έργων, την αστικοποίηση, την αύξηση των οχημάτων στους δρόμους και η μείωση των χώρων πρασίνου, κάνουν το πρόβλημα όλο και μεγαλύτερο κάθε χρόνο. Τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν» δήλωσε η επικεφαλής.
Προκειμένου να περιοριστούν οι βλαπτικές επιπτώσεις της μόλυνσης στους ανθρώπους, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας συνέστησε στους πολίτες να τρώνε καρότα.