ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά;

Θα γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά;

Η Πάρος φιλοδοξεί να γίνει πρώτο νησί της Μεσογείουχωρίς πλαστικά.

Με όχημα το «Clean Blue Alliance», την πρωτοβουλία του Common Seas, το ελληνικό νησί θέλει να μειώσει την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων και να σταματήσει τη πλαστική μόλυνση στις θάλασσες.

Μάλιστα, η εν λόγω δράση φιλοξενείται και σε δημοσίευμα του BBC, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της πρωτοβουλίας και των δράσεων που θα τη συνοδεύουν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Common Seas, ο δήμος Πάρου και η εταιρία εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεταφορών απορριμμάτων WATT, έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Το «Clean Blue Paros» θα καθοδηγήσει και θα συμβάλλει με προγράμματα εκπαίδευσης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Πάρου. Την ίδια στιγμή, θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες της Πάρου.

Πρώτο βήμα των πρωτοβουλιών θα είναι να εξαλειφθούν τα πλαστικά καλαμάκια μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πριν από την επίσημη απαγόρευσή τους από την ΕΕ το 2022, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, που υποστηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοποριακή περιβαλλοντική πρωτοβουλία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήδη οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το «Clean Blue Paros», μειώνουν τη χρήση πλαστικών και τα πλαστικά απορρίμματά τους, υιοθετώντας τις εναλλακτικές λύσεις όπως επαναχρησιμοποιημένα κύπελλα και καλαμάκια από χαρτί ή μέταλλο.

Η πρωτοβουλία ήδη υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις της Πάρου και στοχεύει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα, τα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα καλαμάκια, τα μπουκάλια νερών, τις πλαστικές συσκευασίες φαγητού και τις πλαστικές τσάντες με εναλλακτικές λύσεις.

Η ομάδα του «Clean Blue Paros» θα ελέγξει και θα καταγράψει το ποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται, ενώ ο Δήμος θα εφαρμόσει τη διαλογή στην πηγή για τα πλαστικά απορρίμματα. Στο δημοσίευμα του BBC τονίζεται ότι την υψηλή τουριστική περίοδο πάνω από 1.000 πλαστικά ποτήρια την ημέρα «πετάνε» οι καφετέριες του νησιού ως απορρίμματα, ενώ χιλιάδες είναι και τα πλαστικά μπουκάλια νερού που χρησιμοποιούνται.

Την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζουν το Cyclades Preservation Fund και το World Wildlife Fund (WWF) Ελλάς.