Καύσωνας και στη Γροιλανδία: Πώς θα επηρεάσει τον πλανήτη το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα
Στη Γροιλανδία έχει φτάσει το ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο ξεκίνησε από τη Σαχάρα και πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη τις επόμενες μέρες.
Η Γροιλανδία φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιφάνεια παγετώνων παγκοσμίως. Και όταν οι πάγοι λιώνουν σημαντικά - όπως αναμένεται να γίνει φέτος- αυτό έχει αντίκτυπο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αφού αυξάνεται το επίπεδο της θάλασσας.
Οι πάγοι της Γροιλανδίας συνήθως λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο φέτος ξεκίνησαν να λιώνουν πολύ νωρίτερα, από τον Μάιο, με τον καύσωνα αυτής της εβδομάδας να επιταχύνει περισσότερο το λιώσιμο.
Οι πάγοι φτάνουν τις 3.000 μέτρα σε ύψους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η επιφάνειά τους θα είναι ιδιαίτερα ζεστή αυτή την εβδομάδα, μόλις λίγους βαθμούς υπό του μηδενός.
«Είναι πολύ ζεστή θερμοκρασία για αυτό το υψόμετρο», δήλωσε η ειδικός σε θέματα κλίματος του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας Ruth Mottram.
Το 2019 θα μπορούσε να πλησιάσει το ρεκόρ του 2012, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα πάγου στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας Jason Box. Εκείνο τον χρόνο, οι πάγοι της Γροιλανδίας μειώθηκαν 450 εκατομμύρια τόνους – που ισοδυναμεί σε περισσότερους από 14.000 τόνους χαμένου πάγου ανά δευτερόλεπτο.
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Κάτι πολύ ανησυχητικό συνέβη με το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία
Αυτό που συμβαίνει στην Γροιλανδία θα γίνεται αισθητό σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Box το λιώσιμο φέτος θα πλημμυρίσει τον Βόρειο Ατλαντικό με φρέσκο νερό, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον καιρό στην βορειοδυτική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ισχυρότερες καταιγίδες, πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος τις πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και το 2016.
«Οτιδήποτε συμβαίνει στην Γροιλανδία, έχει αντίκτυπο παρακάτω».
Τέτοιες χρονιές, όπως το 2012, αλλά και το 2019, το νερό που παράγεται από τους πάγους της Γροιλανδίας προσθέτει περισσότερο από ένα χιλιοστό στο επίπεδο της θάλασσας παγκοσμίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Box, στις τροπικές χώρες θα μπορούσε να σημειωθεί μια αύξηση δύο χιλιοστών ή και παραπάνω.
Το ακραίο είναι η καινούρια νόρμα
Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προτού μετρηθεί επακριβώς ο όγκος του πάγου που θα λιώσει το 2019, ωστόσο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα είναι ανάλογο με αυτόν που χάθηκε το 2012.
Μόνο τον Ιούλιο, η επιφάνεια των πάγων της Γροιλανδίας μειώθηκε κατά 160 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Clare Nullis. Αυτό αντιστοιχεί σε μέγεθος περίπου σε 64 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα για τον καύσωνα του 2019 δεν είναι ο αριθμός των ρεκόρ που έσπασε ανά την Ευρώπη, αλλά ο βαθμός στον οποίο το έκανε.
«Συνήθως, όταν σπάει ένα ρεκόρ θερμοκρασίας, είναι στο κλάσμα του ενός βαθμού. Αυτό που συμβαίνει τώρα ήταν να σπάνε τα ρεκόρ κατά δύο, τρεις και τέσσερις βαθμούς. Είναι απίστευτο», λέει.
Και δεν είναι μόνο η ζέστη που σπάει ρεκόρ. Πέρσι η Γροιλανδία βίωσε την ψυχρότερη χρονιά εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με τη Nullis, ο έντονος καύσωνας, όπως αυτός της Γροιλανδίας «φέρει την υπογραφή της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας του ανθρώπου».
Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και άλλοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων και των υποτρόφων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι στις αρχές του μήνα στην ανάλυσή τους που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόσφατο κύμα καύσωνα της Γαλλίας έγινε πέντε φορές πιο πιθανός εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ακόμα ότι είναι πιθανό να δούμε ακόμα πιο ακραία κύματα καύσωνα στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Greenland is melting in a heatwave. That's everyone's problem
By Sheena McKenzie, CNN