ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικεφαλής Οικονομολόγος Kroll για πληθωρισμό: Δεν χρειάζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος

Newsroom

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, απόρροια της ανοδικής πορείας του τουρισμού, αντιμετωπίζει μιλώντας στο CNN Greece η επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Kroll και ανώτερη επιστημονική συνεργάτης του Kennedy Harvard School, Μέγκαν Γκριν τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, η ίδια επιμένει να θεωρεί πολύ βασικό μοχλό της ανάπτυξης την κατανάλωση η οποία - με τα πακέτα βοήθειας που δόθηκαν στον ευρωπαϊκό πληθυσμό την περίοδο της πανδημίας - είχε αυξηθεί, τώρα όμως δέχεται πολύ μεγάλη συμπίεση.

«Η τουριστική περίοδος θα είναι πραγματικά καλή για την Ελλάδα φέτος όπως και να το δει κανείς. Kαι μάλλον θα κλείσω και εγώ διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, είναι πολύ ακριβά και δύσκολο να βρεις διαθεσιμότητα, επομένως αυτό είναι καλό για την Ελλάδα. Θα υπάρξει αυτή η άνοδος στη φετινή τουριστική περίοδο», επισημαίνει.

Και συνεχίζει θέτοντας ένα κρίσιμο ερώτημα:

«Μπορεί αυτό να αντισταθμίσει την μεγάλη συμπίεση στο εισόδημα ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών; Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 60% των καταναλωτών στην Ελλάδα κάνει περικοπές στην κατανάλωση, επομένως αυτό θα είναι κακό για την ανάπτυξη».

Η Μέγκαν Γκριν έχει παρακολουθήσει από τη θέση της στο Intelligent Unit του Economist πολύ στενά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και εκτιμά ότι στην παρούσα φάση δεν είναι κρίσιμη η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να βγει μπροστά και να επιδοτήσει αγαθά όπως την βενζίνη, το πετρέλαιο και την ενέργεια, καθώς «έχει πραγματικά δείξει προσήλωση στο να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη ώστε να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα».

«Δε νομίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο. Δε νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυτή τη χρονιά», ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι αυτό που πρέπει να προσέξει η χώρα μας είναι απλά «να αποδείξει ότι βρίσκεται σε ένα μέσομακροπρόθεσμο μονοπάτι προς μια κατεύθυνση δημοσιονομικής βιωσιμότητας, έτσι ώστε οι επενδυτές να μην ανησυχήσουν». Καιι αυτό διότι όπως τονίζει «αντιλαμβάνονται ότι πρέπει η κυβέρνηση να βγει μπροστά και να στηρίξει περισσότερο τους ανθρώπους».

Από και πέρα, ερωτηθείσα για το εάν η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα θα ωφελήσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η κα. Γκριν απαντά καταφατικά, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα επακολουθήσουν και άλλα lockdown στην χώρα αυτή, σε περίπτωση που εμφανιστούν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Ενώ και για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, τονίζει ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει τα σιτηρά της αλλά και επειδή η Ρωσία ειναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές λιπασμάτων και πλέον οι αγρότες καλλιεργούν με το 25% αυτών.

Κάτι που θα έχει ως συνέπεια πολύ μικρότερες σοδειές.

Κατά την γνώμη της, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υιοθετούνται περιορισμοί από τα κράτη στις εξαγωγές τους αλλά το αντίθετο: προτείνει οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς τροφίμων του κόσμου να συνεννοηθούν ούτως ώστε να αφεθεί ελεύθερη η αγορά και να επέλθει έτσι ομαλοποίηση και αποτελεσματικότητα.