SUSTAINABLE NEWS

Έρευνα ICAP: Κοινωνική ευθύνη και στην πανδημία

Έρευνα ICAP: Κοινωνική ευθύνη και στην πανδημία
Pixabay

Μέτριο συνεχίζουν να θεωρούν περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (63%) τον βαθμό εφαρμογής των πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, αν και στις παρούσες δύσκολες συνθήκες σχεδόν οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις (67%) θεωρούν ότι οι δράσεις ΕΚΕ συνετέλεσαν θετικά σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις αύξησαν τα έξοδα για ενέργειες ΕΚΕ το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα Πρωτογενούς Ερευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις που διεξήγαγε για 10η συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP ΑΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ενέργειες των εταιρειών που αφορούν την κοινωνία και το ανθρώπινο δυναμικό καλύπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο (31% και 30% αντίστοιχα το 2021) στον συνολικό τους προϋπολογισμό για δράσεις ΕΚΕ, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτή (34%) να δηλώνουν ότι η ίδια η διοίκηση της εταιρείας έχει αναλάβει τη διαχείριση των σχετικών δράσεων ΕΚΕ.

Το 64% των επιχειρήσεων δαπανά έως 200.000 ευρώ για δράσεις ΕΚΕ σε ετήσια βάση, ενώ το 66% αυτών αύξησε τα έξοδα για ενέργειες ΕΚΕ το 2019. Μάλιστα, αν και το 1/3 των επιχειρήσεων αξιολογεί ως μέτριο τον βαθμό επηρεασμού των δράσεων ΕΚΕ από την πανδημία, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν ματαίωσαν τις δράσεις ενισχύοντας με ανάλογες δράσεις όπου αυτό ήταν αναγκαίο.

Διερευνώντας το ύψος των κονδυλίων που δαπανούν οι επιχειρήσεις για δράσεις ΕΚΕ, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών (64%) δαπανά έως 200.000 ευρώ, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (60%).

Το 12% των επιχειρήσεων δαπανά από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσοστό δαπανά και από 1 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ. Τέλος, το υπόλοιπο 9% δαπανά από 200.000 έως 500.000 ευρώ.

Τα μεγαλύτερα κονδύλια για το 2021 δαπανήθηκαν σχεδόν ισόποσα για τις δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνία, καταλαμβάνοντας μερίδιο 31%, και το ανθρώπινο δυναμικό, με μερίδιο 30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις έρευνες των ετών 2019-2020 η κατηγορία Κοινωνία λαμβάνει προβάδισμα, ενώ σε έρευνες των προηγούμενων ετών (2015-2018) το υψηλότερο μερίδιο κατείχε διαχρονικά η κατηγορία Ανθρώπινο Δυναμικό.

Οι απρόσμενες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid-19 ώθησαν τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή των διαδικασιών και της λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα, αναλαμβάνοντας το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ συνδέθηκαν και με πλήθος καλών πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Οι επιχειρήσεις, εκτός από τη στήριξη των δικών τους ανθρώπων, κινητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προσφέροντας σημαντικές υλικές και χρηματικές δωρεές τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και σε άλλες δράσεις που προωθούν την ευημερία των πολιτών και μετά την υγειονομική κρίση του Covid-19.

Από τις κυριότερες πρακτικές ΕΚΕ, σύμφωνα με την έρευνα, ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που εφαρμόζονται σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό βαθμό από τις εταιρείες είναι η παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζομένους (92%), η παροχή δυνατοτήτων εκπαίδευσης ή βελτίωσης των δεξιοτήτων του προσωπικού (83%) και οι πρόσθετες παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (81%).

Αναφορικά με τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, η μεγάλη πλειοψηφία (85%) πραγματοποιεί δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή και είδος σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό βαθμό, ενώ για άλλες δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή και είδος το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 71%.

Πάντως, για μία ακόμα χρονιά, το μέγεθος της επιχείρησης πρωτίστως αλλά και η γραφειοκρατία και η δυσμενής τρέχουσα οικονομική συγκυρία αξιολογούνται ως οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες υλοποίησης ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη από τη Διεύθυνση Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP ΑΕ στο διάστημα από 17 Μαΐου 2021 έως 4 Ιουνίου 2021. Χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις: α) μιας μόνο απάντησης β) πολλαπλών απαντήσεων και γ) ιεράρχησης των απαντήσεων κατά σημαντικότητα με βάση συγκεκριμένη κλίμακα.

Η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων έγιναν με μεθόδους περιγραφικής στατιστικής, ενώ το δείγμα αφορούσε 74 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες), που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.